Vákuum csomagolású termékeinket díjmentesen szállítjuk a GLS futárszolgálattal!

Blog

A matrac vastagság fontos. Pár tipp hogy megfelelő vastag matracot vegyél.

Matrac választás
Szűrés törlése
A matrac vastagság fontos. Pár tipp hogy megfelelő vastag matracot vegyél.

A vastagabb matrac jobb?

Milyen vastagságú ágymatracot válasszak? Létezik minimum vastagságú ágymatrac? Tudtad hogy a hideghab matrac akkor igazán jó ha minimum 14 centi vastag? Ez a cikk segít neked hogy vásárlásnál el tudd dönteni hogy neked valójában milyen vastag ágymatracra is van szükséged. Továbbá megtudhatod  hogy mi befolyásolja a választandó matrac vastagságát. Az extra vastag matrac sem feltétlenül luxus, nem igaz hogy annál jobb, minél vastagabb. Ágymatracot választani nem könnyű de segítünk.

Tényleg fontos a vastagság?

Sokan el szoktak siklani e kérdés felett. Pedig fontos! Túl sok mindent nem befolyásol a matrac keménysége és fajtája. Azonban ha nem figyelsz vásárláskor, akkor kellemetlen meglepetések érhetnek amikor elkezded használni a vadonatúj matracodat. 

De kezdjük az elején. Sok matracbolt azt állítja hogy a matrac vastagsága egyenesen arányos a minőséggel: Amiről kijelenthetjük hogy nem teljesen igaz. Több szempontból is hibás ez a kijelentés:

A magasság ugyan fontos mikor matracot választunk, de attól hogy vastagabb matracot veszünk nem biztos hogy jobb minőségű. Hiszen miért is ne lehetne egy silányabb minőségű vastag matracot gyártani?

 

 

Ne kövesd el azt a hibát hogy nemet mondasz egy matracra csak azért mert nem éri el a számodra a mások által felállított korlátokat. Lehet az hideghab matrac, bonell rugós matrac, latex matrac, memory matrac  vagy táskarugós matrac.  Lehet puha vagy kemény matrac, mindig a felhasznált technológia fajtája és azoknak száma a matracban, valamint a minőség keresztmetszetét kell figyelni. Ha azt akarjuk hogy jó matracunk legyen, akkor ezek alapján kell hogy matracot válasszunk.

Természetesen vannak kivételek, amikor egy kimondottan vastagabb matrac lehet csak jó. De erre kitérünk később.

Mi befolyásolja és mi nem, a megfelelő vastagságú matracot?

Több dolog is van amit a matrac vastagságánál figyelembe kell vennünk:

Ami befolyásolja 

A rajta fekvő súlya:

Amikor matracokat nézel és esetleg 100 kg felett van a súlyod, akkor ahhoz hogy a matrac megfelelő tartást tudjon biztosítani, legyen legalább 16 cm vastag. Fontos megjegyezni hogy minél nehezebb vagy, annál erősebb maggal ellátott matracra lesz szükséged ami a legtöbb esetben keményebb komfortot is jelent. De figyelni kell arra hogy ne a matrac alatti ágyrács miatt legyen kemény a matrac (mert túl vékony a matrac).

De nem elég csak a vastagságot figyelembe venned, mindig nézd meg a matrac termékoldalán a maximális súlykorlátot. A nehéz súlyt elbíró ám mégsem túl vastag matracra a legjobb példa a nálunk is kapható Herkules matrac.

A matracmag fajtája:

Itt elsősorban a rugós matracokra gondolunk. A matracmag az ami a tested súlyának a megtartásáért felelős. rugós magok esetén kell egy bizonyos magasság hogy megfelelően tudjon működni. Ha a komfort réteget nem vesszük figyelembe akkor ennek legalább 16-18 cm-nek kell minimum lennie. Egészét tekintve mind a táskarugós matracok mind a bonell rugós matracok <19-20cm-nél kezdődnek. Így megfelelő tartást tudjanak biztosítani. De te is látni fogod a Netmatrac matrac webáruház polcain a legtöbb rugós matrac ennél jóval vastagabb.

Tehát mindezt azért kellett tudnod mert ha ez alatti vastagságú rugós matracot látsz valahol, ott valami nem fog stimmelni. Vagy nincs komfortréteg vagy nem megfelelő minőségű a mag rugószerkezete.

A komfortréteg és az extrák:

Sok esetben minél több az extra annál vastagabb a matrac. Ha te nem akarsz sok vagy szinte semmi extrát a matracodban, akkor a habmatracok esetén egy kimondottan vékony matrac is megfelelő lehet számodra. 

Alváspozíció:

Ami az alváspozíciót illeti ha te az oldaladon fekszel akkor vastagabb ám puhább komfortrétegre lesz szükséged ez is befolyásolja a matrac vastagságot.

Ami nem 

A kivételek:

Mindez a hab és esetében nem érvényes. Ott ahhoz hogy a matrac a megfelelő tartást biztosítsa nem olyan fontosak ezek a méretek. Hiszen a gyártók tudnak változtatni a habanyag összetételén és sűrűségén is. Azért hogy ugyanazt a hatást érjék el egy vékonyabb matraccal mint egy vastagabbal 

A matrac alátámasztása:

Minden egyes matracnak meg van határozva a neki megfelelő alátámasztás. Ha ezt nem tartod be ami után megvetted a matracot akkor nemcsak kényelmetlen alvást és fájdalmat okozol magadnak, hanem a matracod is idő előtt tönkre fog menni. Ebben az esetben teljesen mindegy hogy milyen vastag a matrac!!!! Hiszen egy olyan matrac ami merev felülethez van készítve, hosszútávon nem képes a rá nehezedő súlyt teljes egészében egymaga megtartani egy rugalmas felületen. Ez nem hiányosság vagy hiba!! Ezek a matracok így vannak tervezve. Tehát kérünk erre nagyon figyelj matrac választáskor.

 

 

Vannak túl vastag és vékony matracok? Hogyan válasszunk matracot?

Mind fentebb is írtuk vannak olyan helyzetek amikor egy matrac túl vékony lehet. De van olyan is amikor a túl vastag matrac kényelmetlenséget okoz.

Erre kitűnő példa ha te vásárolsz egy puhább hab matracot aminek mondjuk 30 cm magassága. Ha egy átlagos testsúllyal vagy ennél többel rendelkezel akkor több mint biztos hogy amikor ráfekszel a matracra akkor bele fogsz süllyedni. Ez matractól függően eltérő mértékben mehet végbe. Van aki kimondottan szereti ezt az érzést és van aki nem mert bezártságérzése lesz amikor a matracán fekszik. Egy dolog biztos, bármilyen kényelmet is szeretsz, amikor "elsüllyedsz" a matracban akkor kisebb része érintkezik a bőrödnek a levegővel. Ez miatt könnyebben következhet be izzadás.

Ha ugyanezt egy 14 -15 - cm-es matracon próbálod ki akkor ez szinte biztos hogy nem tud ez bekövetkezni. Biztosan nem lesz alattad annyi matrac ami olyan mértékben "átölelhetne".

De ha te a már meglévő kimondottan vékony és vagy kemény matracodat szeretnéd puhábbá varázsolni, akkor is van megoldás számodra. Ajánlatunk a memóriahabos fedőmatrac  ami kimondottan jó ár-érték arányban megvehetsz tőlünk.

 

Ha olcsóbb akkor inkább vékonyabb matracot vegyek?

Mint írtuk nem a matrac vastagsága határozza meg a minőségét. Attól hogy nincs egy matracban kismillió extra még lehet bőven átlag feletti vagy kitűnő minőségű. Így az élettartama / tartóssága is lesz olyan jó mint egy vastagabb matracoknak.

Ami az árat illeti az ha tetszik ha nem, az szorosan összefügg a minőséggel. Ha a matrac ára nem arányos a benne megtalálható extrákkal valamint a felhasznált matrac alapanyagok nem megfelelő minőségűek. Ilyenkor érezheted hogy valahol kilóg a lóláb. (Természetesen itt az akciók és a szezonális leárazások nem számítanak bele, hiszen ott direkt és tudatosan "hagyják" a vevőt olcsón matracot vásárolni).

 

Hiszen egy matrac legyártásának ára van és aki eladja még ő is szeretne egy kicsit keresni rajta. Ezért is senki nem fogja veszteséggel árulni a matracot. Tehát, ha egy matrac túl olcsó a vetélytársaival szemben az jelezheti hogy valami nem stimmel vele. Itt elsősorban arra gondolunk hogy esetleg egy olcsóbb rövidebb élettartamot eredményező eljárást használtak a matrac gyártása során. Így papíron megkapod amiért fizetsz, csak az nem mindegy hogy az hány évig lesz használható.

Ami segíthet neked a matrac választás folyamatában az az hogy keresd a jól ismert és elismert márkákat. Mert ott mindegy hogy mennyivel olcsóbb a többinél, hiszen a márkanév kötelez, ezáltal a minőség adott. Erre nagyon jó példák a nálunk is kapható Európa szerte elismert TED BED  vagy Golden Dream matracok. Ezt a márkát már vásárlók ezrei sőt tízezrei használják boldogan sok-sok éve.

 

Mi fog történni ha nem az ideális matrac vastagság az amit megvettem?

Hát erre már irtunk egy pár példát de így a végére összegezzük:

  • Nem elég vastag a matrac ahhoz hogy megtartsa a súlyod ezért lényegében az ágyrácson fekszel. Ilyenkor először kényelmetlen lesz az alvás az idő előrehaladtával pedig fájdalmas.
  • Ha túl puha és vastag a matrac, akkor el fogsz benne süllyedni. Ilyenkor bezártságérzés és izzadás lehet a következmény.

Matrac ajánlatunk: