Vákuum csomagolású termékeinket díjmentesen szállítjuk a GLS futárszolgálattal!

Puha matrac

Puha matrac

Milyen matracot szeretnél? Milyen a neked megfelelő keménységű matrac? Ha ezekre a válaszod az hogy puha ágybetét, akkor a legjobb helyen vagy. A nálunk kapható matracok, fedőmatracok és ágyrácsok tökéletesek lesznek neked. Lehet az hab matrac, rugós matrac vagy zónás, ortopéd matrac nálunk minden egy helyen megtalálható.

 

Mit is jelent a puha matrac kifejezés?

Elsőre azt hihetnéd hogy ez azt jelenti hogy egy olyan matrac ami mindenkinek egy puha és tökéletes élményt biztosít. Ez sajnos nem ilyen egyszerű. Így legelején tisztázzunk pár dolgot.

A matrac magja:

A mag a matrac azon része mely a belsejében helyezkedik el és magáért a tartásért felelős. Ez  az a része a matracnak amely anyaga alapján elnevezik a matracokat (habmatrac, táskarugós matrac stb..). Amikor matrac keménységet választasz valójában ennek a réssznek a keménységét választod meg.

A komfort réteg:

Ez a matracnak azon része ami a matracon fekve érzékelt keménységért felelős. Nem meglepő módon ez a réteg a matrac testhez legközelebbi "felső" részein helyezkedik el. Ez lehet egy kemény matrac olyan kiegészítője  ami puhább érzetűvé teszi. 

Most pedig nézzük meg mit is jelent az hogy puha matrac. Van egy jelölési rendszer ami ebben segít:

T1: Puha matracok 60 kg  

T2: Közepesen puha matracok 50 - 80kg 

T3: Közepesen kemény matracok 70 - 110kg

T4: Kemény matracok 90 - 130kg  

T5: Extra kemény matracok 130kg

De nem ilyen egyszerű az egész. Ezeket az értékeket átlagos testsúlyú emberekre találták ki. Ha te ennél könnyebb vagy nehezebb vagy akkor torzul a dolog. Ez alatt azt értjük hogy aki nagyon könnyű annak egy közepes keménységű is túl kemény matrac lesz. Míg ezzel ellentétben aki túlsúlyos annak a közepes keménység túl puha lesz.

Amikor megfelelő matrac keménységet választasz, akkor nem az a cél hogy te egy kemény vagy puha érzetű matracot vegyél. MINDIG az a cél hogy a gerinced természetes pozíciójában tudjon pihenni.

Ezért is vannak a súlyhatárok a matrac keménységének megnevezése mellett. Magukban a keménységi T értékek jól demonstrálják hogy egymáshoz képes milyen keménységgel rendelkeznek a matracok. De ha figyelmen kívül hagyod a súlyértéket és érzett keménység alapján választasz, akkor nagy hibát követhetsz el. A keménységi fokozat mellett lévő súlyértékek azt jelzik hogy adott keménységű matrac kinek is fog megfelelő alátámasztást nyújtani.

 

Mi alapján válasszak puha vagy félkemény matracot?

2+1 alapvető dolog van ami meghatározza azt hogy neked milyen kemény matracra is van szükséged.

Súly:

A súlyod és az matracmag ajánlott keménysége egyenesen arányos. Azaz minél nehezebb vagy annál erősebb matracmagra lesz szükséged.

Alvási pozíció:

Ez azért fontos, mert nem mindegyik  alvási  helyzet  alkalmas minden keménységi fokozatú matrachoz. Ez a tény befolyásolhatja a matrac keménységének és a komfortréteg fajtájának megválasztását is. De erről kicsit később.

Egészségügyi állapot:

Ha neked valamilyen hát és/vagy gerinc betegséged van, akkor az felülírhatja az előző két dolgot. Ebben az esetben azt szoktuk mondani hogy legelső lépésként menj el a megfelelő orvoshoz és kérd ki az ő véleményét hogy neked milyen matracra is lenne szükséged. Mivel sem mi, sem te nem vagy orvos ezért ő fogja a legjobban tudni hogy a te gerincednek mire is van szüksége.

 

A puha matracok tényleg ártanak a gerincnek?

Nem! Csak abban az esetben lehet káros a puhábbik matrac, ha az neked túl puha. Mert ebben az esetben nem képes a matrac magja megtartani a tested súlyát. Ilyenkor a gerinced egy kényelmetlen és a természetestől eltérő pozícióban fog pihenni. Ez rövidtávon kényelmetlen,hosszútávon ártalmas is lehet.

Mit jelent a kétoldalas matrac és kinek jó? 

A kétoldalas matrac lényegében azt jelenti hogy a matrac mindkét oldala eltérő komfortréteggel van ellátva. Ez a matrac megfordításával módosítani fogja a rajta érzett keménységet.

Ez azoknak jó akik nem biztosak abban hogy milyen kemény matracot is szeretnének. Ha nem találták el az egyik oldalt egyszerűen fordítanak rajta egyet.

Továbbá azoknak is kitűnő választás akik hosszútávon  és előre gondolkoznak. Mivel az emberi test az idő előrehaladtával folyamatosan változik, ezért a preferált érzett keménységi fokozat is változhat. Ha ez bekövetkezik akkor egyszerűen csak megfordítod a matracodat a helyett hogy újat vennél.

Minden méretben ugyanolyan puha (80x200 cm , 90x200 cm 140x200 cm 160x200 cm, 180x200 cm) a matrac? 

A rövid válasz az hogy igen. De kicsit pontosabban leírva, ez azt jelenti hogy a ágymatracot alkotó anyag sűrűsége állandó, tehát egy matrac 160x200 cm méretekkel megáldott matrac ugyanannyi anyagot tartalmaz köbméterenként mint egy matrac 140x200 cm -as. 

Kinek érdemes puha matracot venni ?

A puha és puhább matracok két esetben indokoltak:

1. Mint írtuk, akkor ha te úgymond könnyűsúlyú vagy. 

2.  A második ilyen eset azoknak segít, akik az  oldalukon alszanak. Ebben az esetben a derekuknak és a válluknak pont annyira kell belesüllyedni a matracba hogy ne alakuljanak ki nyomáspontok. Ha túl kemény a matrac, akkor ezek sajnos ki fognak alakulni.

Ezt a kellemetlen helyzetet két alapvető módon tudod megoldani:

Ha átlagos a súlyod, akkor egy közepesen puha vagy közepesen kemény ágymatracot választasz.

Ha túlsúlyos vagy, akkor nem engedhetsz a keménységből.  Ezért egy kemény maggal ellátott matracot fogsz venni olyan komfortréteggel ami kellőképpen vastag és/vagy puha . Ez elegendő teret biztosít a váll és a derék valamint csípő részeknek.

Ki ne vegyen puha matracot?

Mint jól gondolod természetesen az aki az átlagosnál akár sokkal nehezebb.

A másik ilyen eset az amikor te vagy a hátadon vagy a hasadon alszol. Hiszen ezeknek a területeknek pont hogy nem szabad túl mélyen a matracba süllyedniük. Itt ha nehezebb vagy akkor adja magát a keményebb mag választása.

Viszont ha te az átlagnál könnyebb vagy, akkor maradj a közepes vagy puha magnál és párosítsd egy kissé keményebb komfortréteggel mint például a kókusz.

Latex, habmatrac és rugós matrac, mind lehet puha?

Természetesen a matrac magjának a keménységét az esetek többségében mindig a gyártó határozza meg. A latex is lehet puhább vagy keményebb is a felhasznált anyagok miatt.  A rugók is lehetnek lazábbak vagy erősebbek a felhasznált gyártási technológiák miatt.

A fedőmatrac más néven topper tényleg segít?

Igen! Ha te valamiért túl kemény ágymatracot vettél, akkor egy ilyen réteg megvétele puhábbá teheti az érzett keménységet.

4 cm vagy 6 cm vastag legyen a fedőmatrac?

Ez attól függ hogy te mennyire szeretsz "belesüppedni" a matracba. Ha "csak" simán túlságosan kemény a matrac, akkor a 4 cm vastag toppert szoktuk javasolni. Kivéve ha kimondottan túlsúlyos vagy. Mert ebben az esetben szinte semmit sem fog érni a 4 cm-es topper. Illetve ha te szereted azt az érzést amikor a matracod "körülölel téged, akkor inkább a 6 cm-es lesz a megoldás.

Egy puha matrac is lehet memory habos?

Természetesen. Minden matrac lehet memóriahab matrac. Ez a réteg segít a matrac magjának alkalmazkodni a testedhez. Míg ez egy keményebb matrac esetén elég egyértelmű hogy miért is fontos, addig egy puha matracnál csak kimondottan könnyű embereknek lehet fontos a memóriahabos réteg.