Vákuum csomagolású termékeinket díjmentesen szállítjuk a GLS futárszolgálattal!

Kemény matrac

Kemény matrac

Mit is jelent a kemény ágymatrac? Azt hogy mindenkinek a súlya és alvási szokásaihoz kell igazítania a matracát. Ha ez nehéznek tűnik, akkor szívesen segítünk hiszen itt a Netmatracnál mindegy hogy te milyen nehéz vagy, meg fogod találni a tökéletes matracot. Ha te esetleg kimondottan kemény matracot keresel akkor a legjobb helyen vagy.

Mit is jelent a kemény matrac?

A kemény matrac mint fogalom azt takarja:

A matrac magjában lévő anyag és/vagy technológia (zsákrugós,habszivacs stb.. ) egy átlagos méretekkel és testsúllyal rendelkező ember számára egy igencsak erős alátámasztást biztosít. Ami a legtöbb esetben nem neki való.

Mivel a matrac magja felelős az alátámasztás nagy részéért, ezért a matracokat is a mag anyagairól szokták elnevezni (zsákrugós matrac, hideghab matrac, latex matrac stb... ). Éppen ezért amikor matrac keménységet választasz ennek a "rétegnek" a keménységét választod meg.

De ez nem egyenlő a azzal a keménységgel amit akkor érzel amikor ráfekszel a matracra. Az a matrac komfortrétegén múlik. Így lehet egy kemény ágymatrac is kellemes és nem túlságosan kemény. Például memóriahab használatával. Ez a réteg ezen felül nagyban hozzá tud járulni a matrac a testedhez illeszkedéséhez.

Ezért is egy nagyon fontos alapigazság hogy ne aszerint válaszd ki matrac keménységének fokát hogy  te milyen felületen szeretsz feküdni. Ahhoz hogy jó matracot tudj választani legyen az bármilyen keménységű (puha, félkemény vagy kemény) mindig arra kell törekedned, hogy amikor ráfekszel akkor a gerinced a természetes pozíciójában tudjon pihenni a matracon.

És ezt az esetek nagy részében két dolog dönti el:

 • A súlyod 
 • Az alvási pozíciód

Még egy nagyon fontos dolog az a rendszer ami a matrac keménységének fokát jelöli:

T1: Puha matrac 60 kg-ig

T2: Közepesen puha matrac 50 - 80 kg között

T3: Közepesen kemény matrac 70 - 110 kg között

T4: Kemény matrac 90 - 130 kg között

T5: Extra kemény matrac 130 kg felett

Itt még érdemes megjegyezni hogy ezen lista T jelölései igazából jobban reprezentálják a matracok egymáshoz miért alátámasztási erősségét, mint azt hogy alattad hogyan is fog viselkedni az ágymatrac.

Hiszen egy 55kg-os egyénnek a T3 is kemény lehet míg egyerősen túlsúlyosnak a T5 pont megfelelő. Ez alatt azt értem hogy pont megfelelő módon alkalmazkodik a testéhez és nem lesz túlságosan kemény neki a matrac. Ezért is fontos a megadott súlyok figyelembe vétele. a kettő csak együtt működik!

 

Ki válasszon kemény matracot?

 • Itt alap hiedelem hogy a nehezebb ember használjon keményebb matracot. Ez kisebb nagyobb kivételektől eltekintve (mint például az ortopéd matrac) igaz is. Aki az átlagnál nehezebb annak a keményebb matrac tud elegendő alátámasztást biztosítani.
 • Ha te esetleg túlsúlyos vagy de a körülölelő érzést szereted amikor ráfekszel egy ágymatracra, az sem gond. Egyszerűen válassz egy kemény maggal és puha komfortréteggel ellátott matracot. 
 • Ezen felül még azoknak szoktuk ajánlani a kemény(ebb) matracot akik háton vagy hason alszanak. Mert ahhoz hogy ne süllyedjen a derekad túlságosan a matracba ahhoz megfelelő alátámasztást kell hogy biztosítson a matracod. Súlytól függően jó választás lehet ezekre az esetekre a kemény, félkemény matrac (más néven közepesen kemény matracok).

Ki ne válasszon kemény matracot?

 • Mint gondolnád itt a fentiek ellentéte érvényes. Ha te kimondottan könnyű vagy, akkor semmi esetre se vegyél kemény matracot bárki bármit is mond.
 • Ezt nagyon egyszerűen tesztelheted méghozzá azzal hogy amikor ráfekszel a matracra. Ekkor úgy fogod érezni hogy "lepattansz róla". Ezt az érzést a legtöbb esetben a komfortrétegek sem tudják "álcázni".
 • Ha te valamilyen oknál fogva mégis egy számodra túlságosan kemény matracon fekszel, akkor az nyomáspontokat fog kialakítani a tested több részén is.
 • Még egy nagyon fontos dolog hogyha te az oldaladon szoktál feküdni, akkor a puhább matrac a javallott. Ha erősebb a testalkatod akkor pedig a kemény matrac és a kimondottan puha és/vagy vastagabb komfortréteg.

Van egészségügyi jelentősége a kemény matracoknak?

Igen nem is kevés. A megfelelő keménységű matrac kiválasztása nemcsak a pihentető alváshoz elengedhetetlen. A túlságosan kemény matrac nyomáspontok kialakulásához vezet a váll és a derék részen. Ami nem csak hogy fájdalmas hanem a vérkeringést is gátolhatja. 

Ha puhább a matrac a kelleténél, akkor az nem képes kellőképpen megtartani a rajta fekvő gerincét, ez is  rövid távon kényelmetlen, hosszú távon pedig a gerinced eldeformálódásához tud vezetni.

Ne feledd hogy a a matrac keménysége csak egy része a folyamatnak amikor matracot vásárolsz. Rettenetesen fontos szerepet töltenek be a komfortrétegek és a megfelelő ágyrácsok is.

Mint mondtuk egy jól megválasztott komfort réteg adhat egy kemény matracnak a te általad preferált érzett keménységet.

Ha esetleg nem sikerült elsőre jól megválasztanod a matracod komfortéregét, mert túl kemény matrac amit választottál, akkor szoktuk ajánlani a fedőmatracok használatát. Legyen az memóriahabos vagy másmilyen, azzal puhábbá varázsolhatod ha túl kemény a matracot.

 

Van eltérés a 90x200 cm, 140x200 cm és a 180x200 cm kemény matracok között?

Ami az ágymatrac keménységét illeti lényegében nincs. Ha te kemény matracon szeretnél pihenni, akkor ezen méretű matracok alvás közben mind ugyanazt a szerepet tudják betölteni. Ez azért lehetséges mert a keménység  anyag/köbméter-ben van meghatározva. Kicsit egyszerűbben, ez alatt azt értjük hogy attól hogy egy matrac szélesebb nem lesz kevésbé kemény. A matracban felhasznált anyagok sűrűsége állandó attól függetlenül hogy milyen széles maga az ágymatrac.

A kemény matrac is lehet memory habos?

Mint fentebb említettük természetesen lehet. De azért van egy pár dolog amit érdemes tudnod a memory matracról.

 • Ez egy olyan anyag amit az űrverseny idején a NASA fejlesztett ki az űrhajósoknak a felszálláskor érzett óriási G erők csökkentésére.
 • Ez a matrac lassan tud alkalmazkodni a tested íveihez, ezért is nevezik más néven lusta habnak. Ezen tulajdonsága miatt ha túl sok van belőle egy matrac felső részén, akkor megnehezítheti a forgolódást éjszaka.
 • Ez a habfajta szinte tökéletesen tud alkalmazkodni a testedhez, ezért is alkalmazzák sok matrac komfort rétegében.
 • A memory hab sok más manapság használt habfajtával ellentétben nem a legjobban szellőzik. Így ha te kimondottan izzadós vagy, akkor jobb ha elkerülöd ezt a komfortréteget a matracokban.
 • És végül ez a habfajta nem rendelkezik elegendő tartással ahhoz hogy a matrac alátámasztást biztosító részeként (mag) lehessen használni. Ha valaki ezt állítja az vagy hazudik vagy nem ért eléggé hozzá.