Vákuum csomagolású termékeinket díjmentesen szállítjuk a GLS futárszolgálattal!

Blog

Rugós vagy szivacs matrac?

Habmatrac
Táskarugós matrac
Bonell rugós matrac
Matrac választás
Szűrés törlése
Rugós vagy szivacs matrac?

Hát igen megtalálni a megfelelő matracot nem egyszerű. A manapság kapható sokféle rugós és habmatracok elsőre, sőt másodikra is sokknak tűnhetnek valakinek. Bonell vagy táskarugós? De melyik a legjobb a gerincnek ? Hol a legjobb az élettartam? Legyen vagy ne legyen memóriahab? Mi segítünk hogy a matrac kiválasztása egyszerű legyen neked is.

Annyiféle matrac van, melyik mit is jelent?

Az alábbiakban meg fogjuk vizsgálni, hogy melyik matrac fajta miben is jó és miben nem. Mert mindenki számára van megfelelő matrac. lóLegyen az éppen rugós vagy bármilyen szivacs.

Habszivacs matrac

 

Ezek a matracok mára nagyon elterjedtek, legfőképpen azért mert relatív olcsó és gyors az előállításuk. A legtöbb esetben poliuretán habból készülnek. A még képlékeny anyagot adott formába öntik és habosítják. Így szinte bármilyen keménységű és vastagságú habanyag készíthető. Nézz körbe habszivacs matracaink között és találd meg az igazit. 

Habszivacs matracok előnyei:

Alacsony ár:

A fent említett tulajdonságuk miatt ezeket a matracokat általában igen olcsón is meg lehet már venni.

Kitűnő testhez illeszkedés:

A habanyag szerkezete miatt szinte tökéletesen alkalmazkodik minden rajtafekvő testéhez. Így megelőzi a nyomáspontok kialakulását és nagyban segít a gerinc természetes pozícióban tartásában. 

Antiallergén tulajdonságok:

Szinte az összes habmatrac hipoallergén, így nem tartalmaz és nem is tartja meg az allergiát kialakító részecskéket. 

Relatív könnyű súly:

A habmatrac súlya függ a hab sűrűségétől és minőségétől, de a legtöbb esetben könnyebb mint rugós társai. 

Hátrányok:

Gyengébb légáteresztés :

Ezek a matracok nagy utat tettek meg. Mára sokat javult a légáteresztő képességük a felhasznált légcsatornák és az anyag gyártásának a fejlődésével. De azért azoknak akik kimondottan izzadósak nem szoktuk javasolni.

 

 

Hideghab matrac

 

Ez is egy habmatrac fajta de a "sima" habmatracokkal ellentétben ezt az anyagot hidegen sajtolják(innen is kapta a nevét). Ez a fajta habanyag röviden és egyszerűen szólva a habok Ferrarija. A nálunk kapható hideghab matracok neked is tökéletes alátámasztást nyújtanak, Nézz körbe boltunkban és vedd meg amire mindig is szükséged lett volna. 

Jobb légáteresztés:

Az felhasznált anyagok tulajdonságai és gyártási eljárások miatt sokkal jobban tud szellőzni mint a "hagyományos" habmatracok.

Tartósabb anyag:

Ugyanezen okok miatt általában sokkal sűrűbb (HD matracok) és sokkal ellenállóbb (HR matracok) mint más habmatracok. Így egy ilyen ágymatrac megvételekor jóval hosszabb életű befektetésről beszélünk.

Követik a test formáját:

Úgy mint más habmatracok ez a fajta is kitűnően követi a test formáját. Ezzel megelőzi a nyomáspontok kialakulását. Ez azt jelenti hogy reggelente nem kell úgy ébredned hogy itt fáj ott fáj. Legalább is ami a matrac részét illeti az egyenletben.

Antiallergén:

Mint a többi habmatrac ez is antiallergén tulajdonságokkal bír.

Hátrányok:

Ár:

Hát igen, sajnos ezek az ágymatracok drágábbak mint a "hagyományos" habszivacs matracok, de ennek ellenére kitűnő ár érték arányt képviselnek. Hiszen több pénzért ugyan, de jobb minőségű és tartósabb matracot kapsz. 

Súly:

Ezek a termékek sajnos a sűrűbb anyagnak köszönhetően nehezebbek mint más habmatracok. Ez egy tény, ezen nem lehet változtatni. Azt szoktuk javasolni hogy mielőtt megrendeled a matracot nézd meg a súlyát. Ha neked ez neked nehéz lenne, akkor gondoskodj segítségről magad mellé amikor megérkezik a matrac. 

Zsákrugós matrac

 

Ezek a matracok a múlt és a jelen technológiáit ötvözik hogy a jövő matracát hozzák el neked is. Ezen matracok magjai olyan rugórendszereket tartalmaznak amelynél a rugók képesek egymástól függetlenül mozogni. Így sokkal jobban illeszkednek a testedhez. Ezt a pontszerű alátámasztást egyesítik a rugós matracok kitűnő szellőzésével. Ha te is a létező legjobb matracot szeretnéd megvenni, nézz be a zsákrugós részlegünkre és légy elégedett sok-sok éven át .

Előnyök:

Légáteresztés:

Mint minden rugós matrac ez az ágymatrac is kitűnően szellőzik, így ha te is izzadós vagy akkor ez lehet a te álommatracod.

Testhez való alkalmazkodás:

Ahogy fentebb említettük, mivel a rugók egymástól függetlenül mozognak ezért sokkal jobban képesek alkalmazkodni a te testedhez is. Minél magasabb a rugószám annál pontosabban követik a tested íveit.

Mozgásenergia elnyelése

Szintén a független rugók miatt szinte semmi nem továbbítódik feléd a melletted fekvő forgolódásából. Ha ez alapból zavar, akkor ez a matrac fajta jó választás lehet.

Tartósság:

Mivel ezeket a ágyatracokat a lehető legmodernebb technológiákkal gyártják, fontos szempont a gyárak számára a tartósság. Ezek az ágymatracok éppen ezért igen csak tartós termékek.

Hátrányok:

Ár:

Hát igen, itt is ugyanaz igaz mint a hideghabnál. Több pénzért jobb matracot kapsz. Ha tudsz, akkor azt szoktuk ajánlani inkább gyűjts a jobb és modernebb matracra.

 

Bonell rugós matrac

Ez a fajta rugós ágymatrac volt az első amit gyártósoron gyártottak. Ezért mára olcsó és tartós Bonell matracokat készítenek. A rugók a két végüknél egymáshoz vannak rögzítve. Így egységes felületet alkotnak. Ennek ugyan több hátránya is van, de kimondottan tartósak. Ha te is a jól ismertet és megbízhatót választod, akkor nálunk meg fogod találni a neked tökéletes bonell rugós ágymatracokat

Előnyök:

Jó légáteresztés:

Mint minden rugós ágymatrac ez a fajta is kitűnően szellőzik. Így ideális választás lehet izzadósok számára.

Tartósság:

 A már jól is mert gyártásnak köszönhetően az egyik legtartósabb matrac ami csak kapható.

Olcsó:

 Az előbb említett oknál fogva a gyártása olcsó és ez érződik az árában is.

Hátrányok:

Továbbítja a mozgást:

 Mivel a rugók egymáshoz vannak rögzítve, ezért a felső részük egy egészet alkot, ami igen jól tudja továbbítani a mozgásenergiát.

Nehezebben alkalmazkodik a testedhez:

Szintén az összekapcsolt rugók miatt, nem alkalmazkodik olyan jól a testedhez, mint az ebben a cikkben említett többi matrac. Ezt érdemes szem előtt tartanod ha gerincproblémád van vagy azt terhelő munkát végzel.

 

 

Mi alapján válasszak matracot?

Először is nagyon fontos az alábbi dolgokat megvizsgálnod mielőtt matracot választanál :

  1. A súlyod: Minél nehezebb vagy annál keményebb matracban érdemes gondolkodnod.
  2. A gerinced állapota: Itt arra gondolunk, hogyha esetleg hát és gerinc problémád van, akkor első az orvos. Ő segít neked a megfelelő rugós vagy habszivacs matrac megtalálásában.
  3. Pároknál, hogy zavar-e a melletted fekvő mozgása: ez is fontos tényező, ha ez az eset áll fenn nálatok, akkor a Bonell rugós matrac már is ki van zárva. Viszont a többi fajta igen jól csillapítja a mozgásenergiát.
  4. Életkorod: Itt mindössze arra figyelj hogy a kor előrehaladtával érdemes egyre inkább erősebb tartással rendelkező matracot választanod. Azért hogy a csontok pihenés közben a helyükön maradjanak.
  5. És végül, hogy te milyen matracon fekszel szívesen? Ez is egy fontos dolog, de itt azt szoktuk mondani hogy ne olyan matracon feküdj amit szeretsz, hanem olyanon amilyenre a testednek szüksége van. 

A memory matrac az rugós vagy szivacs matrac?

Mind a kettő lehet. Azért mert a memory hab "csak" egy réteg ami a legtöbb esetben a matrac magján foglal helyet pontosabban a matrac egyik legfelső rétege.

Ez a habfajta nem rendelkezik elég tartással ahhoz hogy matracok magjaként alkalmazzák. Sokkal inkább abban segít a memóriahabos réteg hogy a matrac jobban a testedhez simuljon.

 Minden matracfajta "felszerelhető" ezzel a réteggel. Tehát legyenek azok habmatracok vagy rugós matracok mindegyik lehet memóriahabos.

Azt nem szabad elfelejtened hogy ennek a habfajtának van egy nagy hátulütője. Mégpedig az a tény hogy nem túl jó a légáteresztő képessége. Ezért ha te izzadós vagy esténként, akkor ha lehet ne ezzel a réteggel ellátott matracot válassz magadnak. 

Az Ortopéd matrac csak rugós lehet?

Egyáltalán nem. De a legtöbb gyártó a legtöbb esetben a zsákrugós vagy más néven táskarugós matracokat használja erre a célra. Ez azért van így mert ezek a matracok a legtöbb ágymatrac előnyeit egyesítik. Ezzel rövidebb és hosszabb használat esetén is nem csak megfelelően képesek tartani a rajta fekvő testét, hanem helyesen is.

 

Matrac ajánlatunk: