Vákuum csomagolású termékeinket díjmentesen szállítjuk a GLS futárszolgálattal!

Blog

Milyen matrac jó a gerincnek?

Matrac választás
Ortopéd matrac
Szűrés törlése
Milyen matrac jó a gerincnek?

Nem mindegy hogy milyen kemény és milyen fajta matracot használsz. Hiszen egy puha, félkemény vagy kemény matrac mind másfajta alátámasztást nyújtanak neked. Arról nem is beszélve, hogy ugyanígy kihatással van a gerincoszlop és a csigolyák helyzetére a matrac fajtája is. Segítünk hogy megértsd miért is fontos ez a kérdés.

Matrac, matrac mi is a különbség?

Nagyon is sok. Elsőként kezdjük a matrac magjával. A matrac ezen része az ami a tényleges munkát végzi (ez tartja meg a testedet). Nagyon sokféle mag létezik: rugósak, habból vagy latexből készültek stb...Ennek a magnak a fajtája sok mindent befolyásol például az alátámasztás egyenletességét erősségét vagy a szellőzés mértékét.

Ezen helyezkedik el a komfort réteg. Ez felelős a matracon fekve érzett keménységért és ez a réteg hivatott segíteni a matrac magjának abban hogy kitöltse azokat a helyeket ahol a mag nem képes alkalmazkodni a testedhez. Ebben a legfelső részben nagyon sokféle anyagot szokás használni: mikrórugók, memory hab stb.

Tehát összegezve, ha csak ezt a két réteget veszed figyelembe,0 akkor rájöhetsz hogy rettenetes sokféle matrac létezik.

Tényleg fontos a gerincnek hogy megfelelő matracot vegyek?

Most hogy tudod hogy milyen sokféle és fajta matrac létezik, azt fontos megértened hogy milyen matracot érdemes venned . 

Az alap felállás az, hogy fekvés közben a gerinced azon belül a csigolyáid a megfelelő helyen tudjanak pihenni. De ez így édes kevés lenne ha mindezt úgy érné el a tested hogy a gerincet és a hátadat tartó izmok megfeszülnek. 

A másik nagyon fontos dolog hogy azt a természetes pozíciót úgy érje el a matrac hogy leveszi a terhet az izmaidról. Majdnem minden esetben ez azt jelenti hogy a matrac felveszi a tested formáját. Továbbá mivel változó nyomást fejt ki a tested szilrulettje a matrac szinte minden egyes pontjára, ezért ezt a terhelést a matracnak ehhez alkalmazkodva kell biztosítania. 

Ha mindez nem teljesül, akkor meg fogod érezni hosszútávon hogy miért is fontos a gerincednek egy megfelelő matrac.

Mit jelent hogy: "a gerinc természetes pozíciójában van?"

Jó esetben Fekvő helyzetben a gerinc természetes pozíciójában van, amikor a gerincoszlop ívei (nyak, hát és derék) megfelelően  vannak alátámasztva és a gerinc egyenes vonalban van. A megfelelő alátámasztás és pihenés segít elkerülni a gerincoszlopra nehezedő túlzott nyomást, stresszt és csökkenti  a hátfájásnak vagy egyéb gerincproblémáknak esélyét.

Ehhez fontos hogy a matrac és a párna megfelelő legyen. A matracnak kellően keménynek kell lennie ahhoz, hogy támogassa a gerinc természetes görbületeit, és a párnának megfelelő magasságúnak kell lennie ahhoz, hogy a nyak és a fej is egyenes vonalban legyen a gerinccel.

Emellett az is fontos, hogy az alváspozíció is megfelelő legyen. Az oldalfekvés általában ajánlott, mert segít a gerinc természetes görbületeinek megtartásában. Ha hanyatt fekszel, akkor a nyakad alá helyezhetsz egy kisebb párnát a nyak és a fej alátámasztására, hogy megfelelő pozícióban tartsa a gerincet.

 

Vannak nem megfelelő matracok?

Igen, amikor egy matrac túl kemény vagy túl puha akkor a gerinced és az izmaid folyamatos terhelés alatt lesznek . Ennek az eredménye a legtöbb esetben hátfájás vagy derékfájás lesz.

Az is kizárhat egy matracot a jelöltek listájából, ha te igencsak izzadós vagy. Ebben az esetben nem ajánlottak a memory habbal ellátott matracok valamint  hagyományos  (nem hőcsatornás) habmatracok  megvétele. Ezeknek nem a legjobb a szellőzése. A "sima" habmatracok már fejlődtek annyit hogyha te nem az a kimondottan izzadós vagy, akkor a megfelelő extrákkal ellátott  ágymatrac tökéletes lehet neked is.

Melyik matrac a legjobb egy átlagos embernek?

Ha te átlagos testalkattal, súllyal és egészséges háttal, derékkal és gerinccel rendelkezel. Akkor a leginkább a személyes preferenciáid fogják meghatározni az hogy te milyen matraccal is hogy tölteni az éjszakáidat.

Fontos lehet az alvás pozíció, az izzadósság és az érzett keménység mértéke. A lényeg, az hogy ne vegyél túl kemény vagy túl puha matracot a legtöbb ilyen esetben a közép kemény vagy a közepesen puha matracok az igaziak.

Kinek jó a rugós matrac?

Bonell rugós matracok:

Ezek a matracok egyesített felületet( itt a  rugók végei egymáshoz vannak rögzítve) biztosítanak a rajta fekvő számára. Ez nem a legelőnyösebb hiszen nem tud ez a felület olyan pontszerűen alkalmazkodni a testedhez mint a táskarugós vagy a habmatracok. Még egy hátulütője ezen matracoknak az a tény, hogy igen csak jól továbbítják a mozgásenergiát. Ez azt jelenti hogyha téged zavar a partnered mozgása esténként, akkor ezt fajta matracot nem neked készítették.

Mindemellett ezek a matracok olcsók, tartósak és kitűnően szellőznek. Neked kell eldöntened hogy a "jó öreg" technológiát választod relatív olcsón vagy inkább gyűjtesz még egy kicsit jobbra.

Táskarugós vagy zsákrugós matracok:

Ezek a matracok ötvözik a habmatracok kitűnő testhez alkalmazkodó képességét a rugós matracok elsőosztályú szellőzésével. Ezek mellett, mivel a matracban lévő rugók egymástól teljesen külön tudnak mozogni, ezért szinte semmi mozgásenergia nem továbbítódik a matracban. Ez azoknak lehet megváltás akiket zavar a partnerük mozgása esténként.

Ez a kitűnő alkalmazkodó képesség amellett hogy kényelmes kitűnően tartja a gerincedet is. Nem véletlen alkalmazzák ezt a technológiát a legtöbb ortopéd matracban is. 

Egyetlen kissé negatív tulajdonsága ezeknek a matracoknak az hogy nem éppen a legolcsóbbak. De kitűnő ár-érték arányt képviselnek.

 

Kinek jók a memory matracok?

 

 

A memory matracok, más néven memóriahabos matracok, kiválóan alkalmasak azoknak, akiknek fontos a kényelem és az alvás minősége. A memória hab nyomáscsökkentő hatású, így a test minden részének megfelelő alátámasztást biztosít. Ennek köszönhetően megszűnhet az éjszakai forgolódás és a gyakran fellépő nyak-, hát- és vállfájás is.

Puha fekvőfelületet biztosítanak, amelyek a testek formájához igazodnak. A memóriahabos matracokat különösen ajánljuk azoknak, akiknek mozgásszervi problémáik vannak, vagy akik szeretnék javítani az alvásminőségüket.

Az utolsó ilyen kategória az ha valamilyen hát vagy derék betegséged van (gerincsérv, porckorongok sérülése stb..). Ebben az esetben neked lehet hogy orvosi azaz ortopédikus matracra lehet szükséged. Ilyenkor mindig a legelső az hogy egyeztess az orvosoddal mielőtt matracot vennél.

Kinek jók a habmatracok, habrugós matracok?

 

 

Ezek a matracok manapság igen csak elterjedtek az olcsóságuk és a könnyen szállíthatóságuk miatt. Ezen tulajdonságaik ellenére ha a megfelelő keménységet és extrákat választod ki, akkor nem fogsz semmiben sem hiányt szenvedni.

 Hiszen pont hogy az előállítás egyszerűsége miatt egy ilyen matrac akár nagyon sok rétegből is állhat. Ez nagyban segíti a matrac testhez simulását és a nyomás levételét a háti izmokról. Mindeközben egy másik réteg biztosítja a megfelelő szellőzést és így tovább.

Hacsak nem vagy nagyon izzadós akkor a habmatracok igen jó ár érték arányt képviselnek.

Kinek jók a hideghab matracok?

A hideghab matracok a habmatracok felső kategóriáját képviselik. Az eltérő gyártástechnológia és alapanyagok miatt ez a matracfajta jobban szellőzik és hosszabb élettartammal bír mint egy "hagyományos" habmatrac.

Milyen keménységű matracot válasszak ?

A testsúly: 

A testsúly növekedésével nagy általánosságban egyre inkább a kemény matracok jönnek szóba. Ugyanez igaz fordítva is, ha te kimondottan könnyű vagy, akkor ne akarj nagyon kemény matracot venni. Mert le fogsz pattanni róla és a gerincednek sem lesz a legjobb.

Alvási pozíció:

Itt egy pár alap igazságot érdemes figyelembe venned:

  • Ha az oldaladon alszol, akkor egy puhább komfort réteggel ellátott és vagy maggal(súly függvénye) rendelkező ágymatracot érdemes venned. Azért hogy a vállad és a csípőd kellőképpen bele tudjon süllyedni a matracba.
  • Ha a hátadon vagy a hasadon alszol, akkor alszol egy kicsit keményebb matrac lehet az ideális. Minimális vagy semmilyen nyaki párnával, hogy ne legyen a tested rendellenes pozícióban.

 

A legnépszerűbb matracaink gerinc fájdalmak esetén: