Vákuum csomagolású termékeinket díjmentesen szállítjuk a GLS futárszolgálattal!

Blog

Milyen ágyrácsot vegyek?

Ágyrács
Szűrés törlése
Milyen ágyrácsot vegyek?

Az ágyrács kiválasztása egy nagyon fontos dolog. Sajnos nagyon sok eladó és bolt elhanyagolja ezt a dolgot. Pedig nem lenne szabad. Ha nem megfelelő felületen fekszik a matrac az kényelmetlen alváshoz és a frissen vásárolt matrac idő előtti tönkremenetelével fog járni. Légy te is az okosan vásárlók egyike. Ez a cikk segít neked ebben.

Honnan tudjam meg hogy milyen ágyrácsot vegyek?

Ez az adat sajnos sok helyen nincs kellőképpen feltüntetve. Nálunk ez minden egyes matrac termékoldalán és a jótállási papírokban is szerepel. Ezt nagyon is fontos hogy megnézned mielőtt ágyrácsot és/vagy matracot vennél.

Sőt, ha te csak ágyrácsot szeretnél, de a matrac már adott, akkor akárhol is vetted mindenképpen tudd meg hogy ahhoz a matrachoz milyen ágyrács is való. Ellenkező esetben neked kellemetlen lesz rajta a fekvés és több mint biztos hogy a matrac is előbb tönkre fog menni. 

Lamellás, léces, motoros, fix ágyrács és állítható melyik mit is jelent? 

A legtöbb matracokkal foglalkozó helyen sokféle és fajta ágyrács típusok közül válogathatsz. Ez nálunk sincs másképpen. Most kicsit pontosabban meg is fogjuk nézni melyik kifejezés milyen terméket takar.

Lamellás ágyrács

Ez az ágyrács fajta direkt erre a célra gyártott lamellákból épül fel kereszt irányban. Ez a legtöbb esetben rugalmas ágyrács. Ezeket nevezik úgymond lécrugónak. Sok esetben ezeknél a rácsoknál lécenként állítható a rugózás keménysége. Ez az egyik legelterjedtebb alátámasztás fajta. Nálunk is többféle kapható egypár példa ezekre:

Léces ágyrácsok

Léces ágyrács kereszt irányban fix relatív vastag léceket tartalmaz. Nagyon fontos itt megjegyezni hogyha ez olyan matrac alá kerül amihez nem való, akkor ezzel nemcsak a garancia szűnik meg, hanem a matracod is tönkre mehet. Ezért szoktuk azt mondani hogy "Mindig a matracok termékoldalán meghatározott rácsok közül válogass".

A léces rácsra kitűnő példa ezen termékünk 

Ezek a rácsok sok esetben elősegítik a matrac által kifejtett formakövetést.

Motoros, gázrugós és állítható dőlésű ágyrácsok

Az állítható dőlésszögű és motoros ágyrácsok a legtöbb esetben kórházakban betegotthonokban és otthoni, beteg- és idős-gondozásban fordulnak elő. Mivel a rajta fekvő sok időt tölt az ágyon,ezért a legtöbb esetben úgynevezett felfekvés elleni azaz Antidecubitus <link kategória> matracok kerülnek rájuk. Ezek a matracok a legtöbb esetben több alapanyag és gyártástechnológia felhasználásával érik el ezt a hatást (hideghab, Purhab, latex stb...). Ezek a matracok természetesen nálunk is megtalálhatóak. GD Duo Lux gázrugós, fej és lábvég emelős ágyrács 

Állítható és Fix ágyrácsok

A fenti felsorolás rácsai alapvetően ebbe a két kategóriába oszthatóak.

Állítható:

Fix:

Mint említettük a megfelelő ágyrács nem attól függ hogy milyent is preferálsz, hanem hogy a matracodnak milyenre van szüksége.

Melyik matrac milyen ágyrácsot igényel?

A matrac és az ágyrács dinamikus összjátéka fogja adni azt az élményt ami megkeserítheti vagy tökéletessé teheti az éjszakáidat.

Rugós matracok

Az ilyen matracoknál néhány kivétellel mindig a felhasznált gyártástechnológia határozza meg az ágyrács fajtáját.

  • Egy rugós matrac nem kerülhet rugós rácsra alap esetben. Mivel a "dupla" rugók károsak lehetnek a matrac alátámasztására.
  • Alapvetően egy bonell rugós matrac alá 6 cm távolsággal rendelkező lécek kellenek hiszen a rugók átmérője aránylag nagy.
  •  Ezzel ellentétben a táskarugós matracok rugóinak az átmérője kisebb. Éppen ezért ezeknél a matracoknál maximum 4 cm lehet a térköz a lécek között.

És persze vannak kivételek mint mondtuk:

  •  A Konfor matracok esetén a gyártó kikötése hogy csak fix ágyrácson helyezhetőek el a matracaik. Ellenkező esetben garanciaveszés esete áll fenn.
  • A Ted Bed táskarugós, zsákrugós maggal ellátott matracok az alap esettel ellentétben használhatóak <4cm léctávolság> esetén rugalmas rácson is.

Hideghab és habmatracok

Ezeknél a matracoknál az az alapszabály hogy mindig a termékoldalon kiírt rács a megengedett, se több se kevesebb. Nincsenek kivételek és kiskapuk.

Az ágyrács kiválasztása 

Az egyik legfontosabb dolog a mérés. Sajnos vagy nem, az ágyak az idő előrehaladtával deformálódnak. Így mielőtt bármilyen alátámasztást is vennél, mérd meg a rendelkezésérre álló helyet. Ha olyan módon károsult az ágyad az évek során hogy nem illik bele egyik ágyrács sem, akkor sajnos eljött az ideje egy ágykeret vásárlásának is.

Az ágyrács vásárlása háromféleképpen is történhet:

 1. Ha már megvan a matrac amihez rácsot akarsz venni:

Ebben az eseteb bizonyosodj meg róla hogy milyen ágyrács is kell a matracod alá. Ha valamilyen oknál fogva eddig valamiért nem a megfelelő rácsot használtad, akkor még mindig nem késő a megfelelő rács megvételének. Tedd te is ezt és hosszabbítsd meg a matracod élettartamát.

2. Amikor mind a két terméket egyszerre vásárolod meg:

Ha már tudod hogy mekkora ágyrácsot és matracot vásárolhatsz, akkor javasoljuk hogy először a megfelelő matracot találd meg. Majd csak és kizárólag ez után válassz a matracokhoz illő rácsot. Ha egyszerre vásárlod a két terméket, akkor már mielőtt megkapnád biztosra mehetsz hogy illenek egymáshoz.

3. Már megvan az ágy és ágyrács és az ágyrácshoz nézel matracokat:

Ez csak akkor jó ötlet ha az a matrac (ami a te alvási szokásaidnak megfelel és amire a testednek szüksége van) a már meglévő rácsot igényli. Ellenkező esetben természetesen a megfelelő matrachoz való ágyrács a megvétele az első.

A csúnya nagy valóság

Az a fene nagy valóság, hogy sajnos a nem a matracnak megfelelő ágyrácsok használatából erednek a garanciális eseteink legnagyobb része. Légy te is azon előrelátó vásárlóink egyike aki már a vásárlásnál odafigyel erre a gyakori problémára.

Sok esetben a rács fajtája a megfelelő szokott lenni, csak a "lécek" közti távolság nem. Ez legalább ugyanolyan fontos, mert ha csak a gyártó másképpen nem rendeli (TED BED), akkor ez a kis eltérés is a matrac tönkremeneteléhez fog vezetni.

Gondolkodj hosszútávra és légy te is boldog vásárlónk. De ha valamiért bizonytalan vagy, keresd fel szakértő kollégáinkat, akik szívesen segítenek neked.

Ágyrács ajánlatunkból: