Blog

Milyen matracot vegyek a gyereknek?

Matrac választás
Szűrés törlése
Milyen matracot vegyek a gyereknek?

Sajnos sokan abban a tudatban élnek hogy "jó lesz neki az ami nekem is". Ha neked fontos hogy a gyermeked hosszú és egészséges életet éljen, akkor azt már érdemes a gyermekkorban a testéhez illő matraccal kezdeni. Olvasd el a cikkünket, ami segít neked is ennek a megtalálásában. Mert a legtöbb a matrac a felnőttekre méretezett anatómia zónákkal rendelkezik, ami nem alkalmazkodik megfelelően a gyerek testhez.

Mik is azok ifjúsági vagy gyerekmatracok?

Ezek azok a matracok, amiket kimondottan gyermekek számára terveztek és gyártanak. Nem véletlen teszik ezt, hiszen egy fejlődő szervezet számára rettenetesen fontos a fekvés közbeni megfelelő alátámasztás. Ezért korántsem mindegy hogy milyen matracra fog lefeküdni a gyermek.

 

Mire kell figyelni hogy jó matracot válasszunk?

Nagyon fontos tényező lehet mint minden matracnál a minőség. Hiszen senki sem szeretné ha a gyermek nemcsak kényelmetlenül, de esetlegesen fájdalmakkal aludna. Arról nem is beszélve, hogy egy silány matrac könnyebben eldeformálódhat, ami nagyon is káros lehet egy növekvő szervezet számára. 

Minden matrac lehet gyermekmatrac?

Nem, a sok sok extrával felszerelt matracok a legtöbb esetben egy felnőtt testéhez vannak kialakítva. Ez akár káros is lehet egy fejlődő szervezet számára. A következő pontban kifejtjük ezt kicsit pontosabban.

Más matrac jó egy 2 éves és egy 13 éves gyereknek?

Természetesen, igenis másfajta gyerekmatrac kell egy csecsemőnek és fiatal gyermeknek és egy tinédzsernek. De akkor nézzük is meg egy kicsit pontosabban:

0-3 éves korig: 

Itt két nagyon fontos dologra hívnánk fel a figyelmedet. amikor egy újszülöttnek választasz fekvőfelületet.

 

 

Keménység:

Azok a matracok amik megfelelőek egy egy újszülöttnek, azoknak kellő alátámasztást kell nyújtaniuk ahhoz hogy megtartsák a jövevény csontjait.  Így a megfelelő helyzetben tudjanak növekedni. Ehhez a legjobb egy nem puha gyermekmatracot választani.

Sokan ajánlják a tömör kókuszmatrac megvételét. Ezt kérlek felejtsd el! Mert ha van túl kemény matrac egy újszülöttnek, akkor a kókusz pont az. Ajánlott a hideghab mert az általában elegendően kemény és rendelkezik azokkal a tulajdonságokkal amikre szintén oda kell még figyelned, mint például.

Tisztaság:

Itt több dologra is szem előtt kell tartanod ha tényleg jó matracot szeretnél venni egy újszülöttnek. Az egyik legfontosabb ahogy a matrac jól szellőzzön hogy a baba kis teste ne fülledjen be a melegebb napokon.

Továbbá az antibakteriális matrac az ideális, hiszen a gyermek nagyon sokat alszik és fekszik ezen a matracon a . Senki sem szeretné hogy már kis korában allergiás legyen (Ha esetleg már az akkor meg főképp) az újszülött.

A tisztaság megőrzése érdekében még fontos lehet hogy olyan matracot válassz aminél levehető és mosható a huzat.

3-13 éves korig:

Ebben a korban már nem szükséges a gyermek állandó felügyelete. Ezért érdemes egy új és hozzá illő matracot venni neki. De hogy mire is kell figyelni?

 

 

Ekkor még a gyermek teste nagyon sokat fejlődik és még mindig fontos számára a megfelelő alátámasztás. Erre a korra mint mindegyikre érdemes egy egyszerű és jó minőségű matracot venni. A minőség egyértelmű míg az hogy miért is legyen egyszerű lehet nem az.

Mivel a rajta fekvő teste még mindig sokat növekszik ezért az olyan matracokat amik zónázva vannak érdemes elkerülni. Hiszen azok a zónák egy felnőtt test méreteihez és súlyához lettek kialakítva.

Itt már lehet rugós matrac , latex, vagy hab is. Az a legfontosabb 3 éves kor után is hogy megfelelő mértékben tudja megtartani a gerincet.

Ennél a kornál is fontos a tisztaság, mivel ezt az időszakot nevezhetjük felfedező időszaknak. Ekkor a gyermek kezdi megismerni a már nem kiságy által határolt világot. Ez a legtöbb esetben sok kosszal és kisebb sérülésekkel  is jár. Ezért a megfelelő higiéniai feltételek megteremtéséhez ajánlott hogy a matracnak levehető és mosható huzata legyen.

Ekkor már érdemes kihasználni a Netmatrac által nyújtott lehetőséget, ami sok matracnál az egyedi méretben is rendelhetőség. Továbbá, még érdemes a felnőtteknél megszokottnál többször cserélni a matracot, hogy mindig tökéletes tartást és kitűnő alvást biztosítson a gyerekágy.

13 évtől felfelé:

Ebben a korban a gyermekek belépnek az úgynevezett tinédzser korba. Ugyan a csontjaik és az izmaik még mindig fejlődnek, de ekkor már jöhetnek a felnőtt méretű és extrákkal ellátott matracok, mint például a memory hab vagy a zónázottság.

 

 

Itt már nemcsak érdemes hanem kimondottan fontos a matrac keménységének és fajtájának a pontos megválasztása. Ekkor már használhatod azt a módszert amit egy felnőttnél alkalmaznál a matrac keménység megválasztásakor.

Mégpedig:

Súly:

Minél nagyobb a súly annál keményebb matrac ami ajánlott. Itt azért fontos megjegyezni hogy egy 13+ éves gyermek jó esetben még nem a felnőttekkel megegyező súllyal rendelkezik. Így ha valahol látsz egy "tól- ig" kg feliratot a matrac keménység meghatározásánál azt csak támpontként használd.

Alvás pozíció:

Ha a gyermek a hátán vagy a hasán alszik, akkor egy keményebb matrac javasolt. Ha pedig az oldalán vagy állandóan változtatva a helyzetét fekszik, akkor az előzőnél egy kicsit puhább. Fontos megjegyezni hogy itt is mint a felnőtteknél  a két érték kihat egymásra.

Tehát ha valaki túlsúlyos és az oldalán alszik annak keményebb matracra lesz szüksége hogy megtartsa a gerincét. De egy puhább komfortrétegre, hogy a válla és a dereka kellőképpen bele tudjon süllyedni a matracba. Így a matrac magja meg fogja tartani a súlyt a komfortréteg pedig gondoskodik arról hogy a megfelelő pozícióban tartsa meg azt .

Higiénia:

Ami pedig a jó légáteresztést és a higiéniát illeti, itt is fontos szerepet töltenek be. Ezért itt is ajánlott a hipoallergén és lehúzható huzatos matrac.

Ajánlott matracaink: