Vákuum csomagolású termékeinket díjmentesen szállítjuk a GLS futárszolgálattal!

Blog

Legjobb ortopéd matrac

Matrac választás
Ortopéd matrac
Szűrés törlése
Legjobb ortopéd matrac

Ortopéd matracok

Kinek is kell ortopéd matrac? Akkor mégis milyent? Ez a cikk próbál neked segíteni abban hogy el tudd dönteni hogy van e szükséged egy ilyen speciális matracra. Hiszen nem biztos hogy szükséges az ortopéd matrac csak azért mert fáj néha a hátad. Az anatómiai tagolású matracok is jelenthetnek megoldást, melyek megtalálhatóak Golden Dream, TED-BED és Konfor matracaink között is.

Mit is jelent az ortopéd matrac?

Az ortopéd matracok nem csak olyanok számára vannak kitalálva, akik gerinc és/vagy derék, hát problémákkal küzdenek. Ezek ergonómiai kialakítása tehermentesíti a derék tájékát és a gerincet. Továbbá gondoskodik arról, hogy a hátad izomzata el tudjon lazulni miközben a matracon pihensz.

 

 

Ezek a matracok a közhiedelemmel ellentétben nem feltétlen kemény matracok. Úgy vannak kialakítva hogy adott súlykorlátok között a legjobb alátámasztást nyújtsák a gerincnek és az azt környező izmoknak. Itt nem feltétlen válaszható a komfortréteg mert úgy van kialakítva az hogy a legjobb legyen a hátadnak.

Sok esetben ezek úgynevezett zónás matracok. Ez azt jelenti hogy a matrac egyes részei eltérően alkalmazkodnak a test különböző részei által kifejtett nyomáshoz. Ezzel is gondoskodva a gerinced természetes pozíciójában tartásáról. Kínálatunkban minden típusban megtalálod az anatómiai tagolású matracokat, mindegy hogy a hab, hideghab, bonell vagy táskarugós matracot részesíted e előnyben.

Kinek van szüksége ilyen matracra?

Általában azoknak készülnek ezek a matracok, akik orvosilag igazolt és a legtöbb esetben visszafordíthatatlan hát, derék és gerinc betegségekkel küzdenek.

 • Tehát,kicsit egyszerűsítve ha neked a napi munkád miatt esténként fáj a hátad, akkor nem ortopéd matracot kell venned hanem munkahelyed vagy munkakörödet kell változtatnod még mielőtt kialakul a végleges baj. 
 • Ez nem azt jelenti hogy rosszul fogod magad érezni egy ortopéd matracon. Csak olyan extrákért fogsz fizetni amire nincs is szükséged.
 • Azt szoktuk mondani hogyha fáj a hátad akkor mielőtt bármit is vennél vagy tennél az első és legfontosabb lépés amit tehetsz az az, hogy elmész a megfelelő szakorvoshoz és kezelteted és/vagy megszünteted a fájdalom forrását.
 • Az is egy elfogadott tény hogy mi itt a Netmatracnál nem vagyunk orvosok. Tehát minden ilyen esetben a szakorvost kell megkérdezned hogy a te hátadnak hosszútávon milyen matracra van szüksége. Mivel egyikünk sem "hátszerész" ezért nem tudjuk eldönteni hogy a te betegségednek milyen matracra van szüksége.
 • Hiába láttunk már sok-sok ezer esetet a teste és a körülményei mindenkinek egyediek. Úgyhogy MINDIG az orvos az első!!!!!

A hideghab matrac is lehet ortopédiai matrac?

Sokféle matrac lehet ortopéd matrac hiszen a kialakítása és a"kötelező" extrák teszik ortopédiailag megfelelővé a matracot. Mint fentebb is írtuk elsősorban a gerinc és a környező izmok tehermentesítése egy ilyen matrac feladata. Ezt többféle anyaggal is el tudják ma már érni a gyártók, legyen az hideghab vagy táskarugós matrac.

De hogy a címben említett hideghabnál maradjunk.

 • Ez a habfajta a változtatható sűrűsége (gyártás során) és az egyéb habmatracokhoz mérten igen jó légáteresztő képessége teszi kitűnő választássá ortopédikus matracok gyártására.
 • Továbbá ez a habfajta a habmatracok között a felső, felső-közép kategóriát alkotja. Ez sok év fejlesztés eredménye, pont ezért egy átlagos poliuretán habnál jóval időtállóbb is. Ezt a gyakorlatban is megtapasztalhatod ha ilyen ágymatracot veszel. 

A hideg hab matracoknak két nagyon fontos tulajdonsága van amire érdemes figyelned a vásárlásnál:

 • HR = High Resilience. Ez azt jelöli hogy magas rugalmasságú a habanyag . Ami azt jelenti hogy egy átlagos hideghabhoz képest formakövetőbb ez az anyag. Ezért sokkal jobban tud a tested íveihez alkalmazkodni mint a többi habanyag.
 • HD = High Density. Ezt a kifejezést a magas sűrűségű hideghabokra szokták kiírni. Ez azért nagyon fontos mert egy ilyen habanyag sokkal tartósabb mint a "sima" társai.

Egy ortopéd matracnál ez a két tulajdonság felettébb fontos. Mivel egy ortopéd ágymatrac sok esetben valamivel drágább mint a nem ortopéd társai, ezért kimondottan fontos számodra hogy olyan ágymatracot vegyél ami tartós és kitűnő minőségű.

 

Miért a zsákrugós matrac a legelterjedtebb ebben a kategóriában?

Hát igen, mint írtuk sokféle anyagból lehet ortopéd matracot készíteni. De valamiért a legelterjedtebb magfajta amit a gyártók használnak az a zsákrugós (más néven táskarugós).

 • Hogy kicsit pontosabbak legyünk, nem csak úgy valamiért ez a magfajta a legelterjedtebb. Jó ha tudod hogy a zsákrugós rugórendszer sok egyéb matracmag fajta előnyeit egyesíti. 
 • A rugók egymástól elkülönülő mozgásának hála ez a rugórendszer szinte tökéletesen tud alkalmazkodni a rajta fekvő testéhez. Így nem alakulnak ki fájdalmat okozó nyomáspontok azokon a területeken ahol kis területet relatív nagy a nyomás a testeden (váll, derék, csípő).
 • Ennek a rugórendszernek egy másik tulajdonsága a kitűnő légáteresztés. Ez annyit takar hogy ha te izzadós vagy, akkor nem lehet gond egy ilyen matracon feküdni. Mivel a rugók közti hely és a huzatok együtt gondoskodnak a kitűnő légáteresztésről.
 • Sőt ez a magfajta kimondottan tartós. Így, úgy mint a hideghaboknál, itt is minőséget veszel és hosszú távra.

Itt kijelenthetjük hogy mindegy hogy milyen maggal ellátott ágymatracot veszel az a legfontosabb hogy megbízható minőséget vegyél. Tudjuk hogy némileg drágábbak lehetnek ezek a matracok, de ha már ilyen ágymatracra van szükséged, akkor ne most akarj spórolni. Inkább még ha kicsit drágább is de minőséget vegyél. Mint a nálunk kapható Favourite Nova zsákrugós matrac

Mekkora matracot vegyek magamnak?

Ez a kérdés elsőre lehet bonyolultnak tűnhet. De van egy igen jól bevált módszer. Ezzel megtudhatod hogy minimum mekkora ágymatracra is van szüksége a testednek ahhoz hogy kényelmesen tudj pihenni. 

Mégpedig:

 1. Feküdj le egy egyenes sík felületre háttal és tedd a kezeidet a tested mellé párhuzamosan a törzseddel.
 2. Keresd meg a legszélesebb pontot (ezek általában a vállak, csípő vagy derék részek) és mérd meg.
 3. A kapott számhoz adj hozzá oldalanként 20-20 cm-t ( összesen 40 cm-t ).

Ugyan a kapott szám elárulja a minimum méretet, de nem kell ehhez feltétlen ragaszkodnod. Itt úgy értjük hogy annál a számnál kisebbet semmiképpen ne vegyél. De ami a nagyobbat illeti teljesen nyugodtan megteheted. Hiszen ha te kimondottan sokat forgolódsz vagy esetleg úgy nevezett csillagpózban alszol, akkor a fenti szám lehet kevés lesz. Ilyenkor szoktuk ajánlani a 140x200 cm-es matracot egy embernek is, ha van hely a szobában. 

Ezek a matracok is lehetnek memory matracok?

Természetesen lehetnek, hiszen a merory réteg az ágymatracot alkotó komfortréteg részét képezi. Vannak olyan ortopéikus matracok amit már alap esetben is egy ilyen réteggel vannak ellátva. Ez pont olyan vastag és pont ott van a matracban ahol lennie kell. Így nem gátolja meg a matrac képességét a gerinced tehermentesítésében.

 • Ezért felettébb fontos hogyha te egy olyan ortopéd ágymatracot vettél amiben nincs memóriahab réteg, akkor nagyon nem ajánlott ezt egyéb fedőmatracokkal a későbbiekben "kiegészíteni". Mert ez befolyásolhatja a matrac "orvosi" képességeit.
 • Ezért aztán jobban teszed ha már vásárlásnál figyelsz. Hogyha szeretnél memóriahabot, akkor az legyen jelen a kiválasztott matracban.
 • Itt még nagyon fontos megemlíteni, hogy akármilyen memóriahabos matracról (habmatrac, latex, puha vagy kemény matrac) is legyen szó, arra mindig figyelned kell hogy a memory rétegnek van egy kellemetlen tulajdonsága. Ez pedig az, hogy nem a legjobb a légáteresztő képessége. Ez azoknak fontos akik kimondottan izzadósak. Így ha te is ezek közé az emberek közé tartozol, akkor jobban teszed ha olyan ortopéd ágymatracot keresel amiben vagy nincs ilyen réteg vagy kétoldalas és csak az egyik oldalán van.

Miért a Netmatracnál vegyél ilyen matracot?

Hát igen ez egy jó kérdés. Amire igencsak egyszerű a válasz. Cégünk már több mint 10 éve matracok eladásával foglakozik. Ennyi idő elteltével már nagyon sokféle esettel találkoztak a munkatársaink.

 

 

 • Sőt az évek alatt fejlődő technikát is figyelemmel kísérték. Ezek miatt kijelenthetjük hogy lényegében amikor felveszed velünk a kapcsolatot, akkor egy matrac szakértővel fogsz beszélni vagy levelezni esetleg chatelni.
 • Éppen ezért ha valamiért bizonytalan vagy abban hogy milyen ágymatracra is van szükséged, akkor nyugodtan kérj segítséget a szakértőinktől.
 •  Ennyi év alatt azt is megláttuk hogy mire is van szüksége a magyar vásárlóknak. Nem árulunk olyan ágymatracot aminek "csak" jól hangzik a neve vagy tele van olyan extrákkal amire senkinek sincs szüksége.
 • Sőt nálunk a sokféle elérhetőség és miatt a garancia elintézése is igencsak egyszerű.

Így hát ne habozz és vásárolj olyan ágymatracot amire a testednek mindig is szüksége volt. Mindegy hogy ez ortopéd vagy bármilyen más fajta ágymatrac nálunk meg fogod találni a tökéleteset.

 

Matracaink anatómiai zónákkal: