Blog
Netmatrac Kft.

Milyen keménységű matracot vegyek?

Puha matrac
Kemény matrac
Kétoldalas matrac
Matrac választás
Szűrés törlése
Milyen keménységű matracot vegyek?

Az örök kérdés ami a matracokat illeti, milyen a megfelelő matrac keménysége? Míg ez elsőre ez nem tűnik túl bonyolultnak, hiszen van egy keménység amit szeretsz és megszoktál. De ha egy kicsit jobban belegondolsz nem véletlen van ilyen sokféle keménységű matrac. Tényleg az a jó a testednek amit te megszoktál? Ebben segít téged ez a cikk.

Miért van ennyi keménységű matrac?

Hát erre nagyon egyszerű a válasz. Azért van ennyiféle matrac, mert nagyon sokféle emberi test van. Akik mind mind más súlyúak, más korúak és más tulajdonságokkal bírnak, mint például betegségek.

Mit is jelent az matrac keménysége?

Itt az elején érdemes tisztázni hogy a matrac keménységét a matrac magját alkotó szerkezet és annak tartóereje határozza meg. Ahhoz hogy te is ki tudd választani a megfelelő matracot meg kell értened hogy nem ez a része a matracnak felel a matracon fekve tapasztalt keménység érzéséért. 

Ez különösen fontos mivel sok gyártó azért hogy egy kemény maggal rendelkező matracot puhább érzetűvé tegyen sok esetben különböző rétegeket helyez el a matrac mag feletti részén ( mikrórugók, memória hab, különböző habszivacs rétegek). Így lehet például egy félkemény matrac puhább érzetű.

Azt sem szabasd elfelejteni hogy ezek a rétegek a legtöbb esetben segítenek a kemény matracoknak abban hogy jobban illeszkedjenek a testedhez. De ez is csak egy bizonyos fokig megoldható. Amennyiben túl sok és vastag fedőréteg van a matrac magján, akkor az részben átveheti a matrac magjának szerepét a tartásban, Ez azért elkerülendő mert míg a matrac magja egyöntetű és stabil tartást tud biztosítani az egész test számára addig ezek a fedőrétegek még együtt sem rendelkeznek olyan tartóerővel ami kellő tartást lenne képes adni a testnek.

Összefoglalva: Amikor kemény matracról beszélünk, akkor a matrac magját alkotó rész keménységéről beszélünk. De hogy ne legyenek ezek a matracok deszka keménységűek de mégis elegendő tartást biztosítsanak, ezért a gyártók különböző komfort rétegekkel látják el ezeket.

Létezik a "legjobb matrac", "ideális matrac" ?

Úgy mint egy matrac ami mindenkinek tökéletes lenne nem létezik. Ebben a játékban nincsen Joker kártya. Aki azt mondja hogy igen, a nála kapható az a forradalmian új és tökéletes matrac ami mindenki számára kitűnő az hazudik! Hiszen gondolj csak bele fizikailag lehetetlen az hogy 80 éves túlsúlyos több gerincproblémával rendelkező és egy 17 éves egészséges számára is tökéletes lenne egy matrac. 

Honnan tudjam hogy milyen keménységű matracot vegyek?

 

Hát az hogy valakinek milyen keménységű matracra van szüksége több tényezőtől is függ :

 • Életkor 
 • Testsúly
 • Alvási pozíció
 • Esetleges betegségek
 • És végül a személyes elvárások

 A matrac keménység fokozatai :

 1. Puha T1 (Soft): Puha matracok a testhez simulnak, és kényelmesek lehetnek azoknak, akik preferálják a puhaságot és oldottabb alvási pozíciót kedvelnek.

 2. Közepesen puha T2 (Medium Soft): Ezek a matracok egyensúlyozzák a kényelmet és a alátámasztást. Ideális választás lehet azoknak, akik nem szeretnék túl keménynek vagy túl puhának érezni a matracot.

 3. Közepesen kemény T3 (Medium Firm): Ezek a matracok közepesen kemények, és jó alátámasztást nyújtanak a testnek. Általában azoknak ajánlják, akik alvás közben váltakozó pozícióban vagy az oldalukon alszanak.

 4. Kemény T4 (Firm): Kemény matracok általában kevesebb testhez illeszkedést engednek meg, és erősebb alátámasztást biztosítanak a testnek. Ez az alvási pozíció függvényében kényelmes lehet azoknak, akik hanyatt vagy hason alszanak.

 5. Extra kemény T5 (Extra Firm): Ezek a matracok rendkívül kemények, minimális testhez simulást engednek meg és erős alátámasztást adnak. Azoknak ajánlják, akik kifejezetten kemény alvófelületet keresnek.

Fontos megjegyezni, hogy minden személy egyedi alvási preferenciákkal rendelkezik és amit egyesek kényelmesnek találnak, az másoknak nem biztos, hogy megfelelő lesz. A legjobb matrac kiválasztása érdekében fontos figyelembe venni az egyéni alvási szokásokat és testi igényeket. 

Érdemes a matrac választás során megtalálni az ideális matracot?

Mindenképpen! Tudjuk mi is hogy nem kevés erőt és energiát igényel az utánajárás és -olvasás. De hidd el meg fogja érni hosszútávon. Sőt, a Netmatracnál telefonos segítséget is kérhetsz. Nálunk a vonal túlvégén nem egy "kérem várjon" és " nyomja meg a 25 gombot" vár téged, hanem egy élő matracszakértő. Aki már sok éve matracokkal foglalkozik és e miatt igen nagy gyakorlati tapasztalata van ezen a téren. Ha nem vagy biztos abban hogy neked milyen keménységű matracra van szükséged, akkor ne tétovázz és hívj fel minket. Mi szívesen segítünk neked a matracválasztás folyamatában.

"Gerincproblémákkal én milyen matracot válasszak?"

Hát a legtöbb esetben legelsőként azt szoktuk mondani hogy menj el a betegségednek megfelelő orvoshoz és kérdezd meg őt erről. Mi nem vagyunk orvosok. Ha mindezen túl vagy már, akkor már tudni fogod a kérdésre a választ. 

De léteznek úgynevezett ortopéd matracok ezek kimondottan úgy lettek kifejlesztve hogy a rajta fekvő gerincét az átlagosnál is jobban "tartsák". Itt nem arra kell gondolni hogy kimondottan kemény az ortopéd matrac hanem, arra hogy a matrac magját képező technológia (ez nagyon sok esetben az úgynevezett táskarugós szerkezet) a gerincedet szinte minden alvási pozícióban a természetes pozíciójában tartja. 

Kinek ideálisak a hab, a memóriahabos vagy a rugós matracok?

Most nézzük meg az említett matrac típusok kinek is jók. Ezzel is segítve téged a matrac kiválasztásában. Hiszen tudjuk matrac kiválasztása nem egyszerű feladat.

Hideghab matrac:

 1. Hátproblémákkal küzdők: A hideghab matracok kiválóan alkalmazkodnak a test alakjához és egyenletes alátámasztást nyújtanak. Emiatt azoknak, akik hátfájással vagy más hátproblémákkal küzdenek, előnyös lehet egy hideghab matrac használata, mivel segíthet a gerinc helyes pozícióban tartásában.

 2. Partnerek: Minimalizálja a mozgásátvitelt. Ez azt jelenti, hogy ha egyik partner elkezd mozogni vagy változtatni az alvási pozícióján, a másik partner kevésbé fogja érezni ezeket a mozgásokat. Ez különösen előnyös lehet, ha a partnerek alvási szokásai jelentősen különböznek.

 3. Súlyosabb emberek: általában tartósabbak és jobban ellenállnak a terhelésnek, ezért súlyosabb emberek számára is kényelmes alvófelületet biztosíthatnak hosszabb távon.

 4. Izzadósak: Ezen matracok szellőzése jobb lehet, mint más típusú matracoké, tehát kevésbé valószínű, hogy hőt és nedvességet zárnak magukba. Ez segíthet azoknak, akik hajlamosak izzadni alvás közben.

Rugós matrac (bonell rugós matrac):

 1. Alacsony költségvetésű vásárlók: A Bonellrugós matracok általában megfizethetőbbek más típusú matracokhoz képest, így azoknak, akiknek korlátozott a költségvetésük, jó választás lehet.

 2. Akik kedvelik a hagyományos érzést: Sok ember előnyben részesíti a hagyományos rugós matracok érzését, mivel a rugók adnak egyfajta rugalmasságot és támogatást, amit egyesek kedvelnek.

Sajnos,a gerinc és hát problémákkal rendelkezők esetén nem igen ajánlott ez a technológia, hiszen a matrac felépítésének köszönhetően nem tud olyan mértékben igazodni a test körvonalaihoz mint a hab illetve táskarugós matracok.

Ezeket is lehet eltérő keménységben kapni. Ám a szerkezeti felépítés miatt inkább azoknak ajánljuk akik hason vagy háton alszanak.

Táskarugós / zsákrugós matrac:

 1. Hátfájással vagy izomfájdalommal küzdők: A táskarugós matracok kiválóan alkalmazkodnak a test vonalaihoz, így segíthetnek az izmok és ízületek megfelelő alátámasztásában. Ezért azoknak, akik hátfájással vagy izomfájdalommal küzdenek, segíthet a táskarugós matrac használata a fájdalom enyhítésében.

 2. Súlyosabb emberek: A táskarugós matracok tartósak és képesek nagyobb súlyt is kényelmesen elviselni. Ennek köszönhetően a súlyosabb emberek számára is ideális választás lehet, mivel hosszabb távon is megfelelő alátámasztást nyújtanak.

 3. Akik forgolódnak: A táskarugós matracok az egyenletes tartásuk miatt kényelmesek lehetnek azoknak, akik alvás közben gyakran váltják az alvási pozíciójukat. A matrac alkalmazkodik a test különböző helyzetéhez, így majdnem minden pozícióban megfelelő alátámasztást nyújt.

 4. Azok, akik érzékenyek a partner mozgásaira: A táskarugós matracok általában jó mozgásizolációt biztosítanak. Ez azt jelenti, hogy a partner mozgásai kevésbé érzékelhetők.

Habmatracok

 1. Akik allergiásak: A habmatracok általában hipoallergének, mivel kevésbé hajlamosat az allergének felhalmozódására. Ezért azoknak, akik érzékenyek az ágyneműkben rejlő allergénekre,jó választást nyújthatnak a hab matracok.
 2. Ha sokat forgolódsz: A hab matracok általában egyenletes alátámasztást nyújtanak, így alkalmasak lehetnek azoknak, akik alvás közben gyakran változtatják pozíciójukat. Ezek a matracok alkalmazkodnak a test formájához és súlyához.

 3. Ha nehezebb vagy az átlagnál: Kifejezetten keményre tervezett hab matracok is léteznek, amelyek extra tartást nyújtanak súlyosabb alvóknak. Ezek a matracok segíthetnek elkerülni az ágy süppedését.

 4. Mozgásátvitel: Általában minimális a rajtuk érezhető mozgásátvitel. Ez azt jelenti, hogy ha az egyik alvó megmozdul vagy változtatja az pozícióját,akkor a másik alig vagy egyáltalán nem érzi meg ezt.

Memóriahabos matracok

 1. Ha memóriahabos matrac amiről beszélünk, akkor fontos megjegyezni hogy minden matrac is lehet memória habos matrac. Mivel ezt a habréteget nem a matrac magjában alkalmazzák, hanem a felső komfort rétegben. Méghozzá azért mert ez a habfajta nem rendelkezik elég tartással ahhoz hogy matracmagként lehessen használni.

 2. Még egy fontos tényező hogyha te is memóriahabbal ellátott matracot szeretnél. Mielőtt megvennéd tudnod kell hogy ez a habfajta nem éppen jól szellőzik. Tehát ha te izzadós vagy akkor azt szoktuk ajánlani hogy ezt a réteget hagyd ki a leendő matracodból.

Mikor ne vegyek kemény matracot?

Elsőre azoknak nem ajánlott a kimondottan kemény matrac akik:

Az oldalukon fekszenek

Ha te is az oldaladon fekszel, akkor kimondottan nem jó választás egy kemény matrac, mert nem fog olyan módon alkalmazkodni a testedhez mint kellene. Ez alól egyedüli kivételt képeznek a kimondottan túlsúlyos egyének, mert ott a súly hatására engedni fog a matrac. 

Akik könnyűnek számítanak

Ha te is azok közé tartozol akik normál vagy könnyűsúlyúak, akkor a kimondottan kemény matracról úgymond "le fogsz pattanni". Ez nyomáspontok kialakulásához vezet ami hosszútávon kimondottan fájdalmas lehet.

Végül melyik a legjobb matrac neked?

Röviden összegezve ha tökéletes matracot keresel l(egyen az kemény, félkemény vagy puha matrac) arra kell odafigyelned hogy testsúly függvényében ugyanaz a matrac lehet valakinek kemény vagy kimondottan puha is. Íme egy pár alapszabály ami útján már ellehet indulni.

Hason, háton alvóknak a keményebb matrac a jobb, míg az oldalukon alvóknak a puhább a kedvezőbb.

A testsúly és a kor előrehaladtával növekszik a matrac keménységére való igény is. 

A mag fajtájának a megválasztása ( rugós, hab vagy latex matrac) nagyban függ az alvási pozíciódtól és a súlyodtól.

Amennyiben ortopéd matracot veszel ne tegyél rá külön fedőréteget. Azok a matracok úgy lettek kialakítva hogy magukban tudják a legjobb alátámasztást biztosítani.

 

Kétoldalas matracaink biztosan jó választások: