Vákuum csomagolású termékeinket díjmentesen szállítjuk a GLS futárszolgálattal!

Blog

Milyen matracot vegyek ha fáj a derekam?

Matrac választás
Ortopéd matrac
Szűrés törlése
Milyen matracot vegyek ha fáj a derekam?

Neked is fáj a hátad vagy a derekad? Egy megfelelő matrac segíthet neked, mert ideális alátámasztást nyújt a gerincoszlop számára. Mivel nincs olyan matrac ami mindenkinek tökéletes lenne, érdemes megnézned kínálatunkat a habmatracaink és a rugós matracaink között. Abban biztosak vagyunk, hogy kínálatunkban Te is megtalálos a legmegfelelőbbet. Olvasd el ezt a cikkünket, ami segít neked is a abban hogy olyan matracot tudj választani ami segíthet a hát- és derékfájás leküzdésében.

Mi is az a hátfájás, gerinc- vagy derékfájdalom?

Ugye milyen egyszerűnek tűnik kérdés? Elsőre azt is gondolhatnád hogy biztosan a válasz is egyszerű. Pedig nagyon nem az. Hiszen, ha belegondolsz akkor rá fogsz jönni, hogy az hogy fáj a derekad vagy a hátad az nagyon sokféle okra vezethető vissza. 

  1. Túlterhelt izmok és váll
  2. Túlzott nyomás éri a gerincet 
  3. Örökölt elváltozás 
  4. "szerzett" elváltozások (baleset, hosszútávú túlterhelés stb..)
  5. Gerinc elváltozások
  6. Testsúly
  7. Rossz alvási pozíció
  8. Betegségek

És még rettenetesen sokféle oka lehet annak ha hát vagy derékfájást tapasztalsz.

Azon okokon melyek nem kimondottan elkülöníthetőek egy betegség tüneteiként, hanem úgymond "összeszedted" őket, a nappal és az éjszaka folyamán, azokon sok esetben a megfelelő matrac és a pihenés tud segíteni.

 

 

 Nap közben elég egyértelmű ok ha túl sokat pakoltál, hajolgattál, ültél vagy álltál. De egy nem megfelelő matracon való fekvés akár alvás közben is kialakíthat fájdalmakat.

Mint látod ezek a fájdalmak nagyon sokféle okra vezethetők vissza. Ezért mielőtt bármit is vásárolnál MINDIG a megfelelő szakorvos a legelső lépés. Őt tud a te egyedi esetedre megoldást nyújtani. 

 

Lehet külön matracot kapni hátfájásra és derékfájásra?

Igen is, meg nem is . Vannak kimondottan ortopédikus matracok amik elsősorban a diagnosztizált gerinc és egyéb háti tünetekkel élőknek készültek. De sok esetben nem ajánlott ez a matrac.

Ha valamilyen egyéb oknál fogva tegyük fel neked egy kimondottan kemény matrac  tenne jót és nem találsz ilyen keménységű orvosi matracot, akkor inkább a kemény matracot lehet a jobb. DE, legelső MINDIG a szakorvos legyen, mert sok esetben mondjuk a gyógytorna vagy a fájdalmat okozó tevékenység megszüntetése sokkal többet segíthet hosszú és rövidtávon is.

De ez csak egy példa ha ilyen fájdalmakról beszélünk akkor nincs egy tökéletes megoldás mindenkinek. 

 

A kemény matrac a legjobb! Mítosz vagy valóság?

Ha a probléma egészét nézzük, akkor ez Inkább mítosz mint valóság. A kemény matracok nem megoldás mindenkinek sok ortopédikus matrac például félkemény. Ha valaki azt állítja hogy nála kapható a tökéletes matrac hátfájásra az hazudik. Minden eset egyedi ezért nem jelenthető ki hogyha veszel egy kemény ágymatracot az megfogja szüntetni a fájdalmaidat!

Mi az első lépés ha fáj?

Mint írtuk a LEGTÖBB ESETBEN ELSŐ AZ ORVOS. Természetesen ha "csak" egy kimondottan megterhelő napod volt (a gerincet ért terhelést tekintve)akkor mindig a tevékenység megszüntetése a legelső dolog. De ha ez a probléma akkor is fenn áll amikor nem terheled a hátadat akkor jöjjön az orvos.

Minden esetben ortopéd matracot vegyek?

Nem, ha nincs diagnosztizált gerinc vagy hát betegséged akkor sok esetben felesleges pénzkiadás, hiszen olyan extrákat vásárolsz meg amire nincs szükséged. Sőt, mint írtuk amennyiben a te testednek nem megfelelő az orvosi matrac valamilyen oknál fogva, akkor még ronthat is a helyzeten. Szóval többet ésszel mint pénzzel. Mindig azt az ágymatracot vedd meg amelyikre a te testednek szüksége van, ne azt amelyikre rá van írva hogy "csodaszer a hát- és derékfájásra". 

Miért válasszunk megfontoltan?

Hát erre a kérdésre elég egyszerű a válasz. Ha szereted magad és az egészséged fontos számodra, akkor mindenképpen szánd rá a kellő időt, energiát és pénzt a neked megfelelő ágymatrac megtalálására. Ez a döntés hosszú időn át el fog téged kísérni. 

Ha valamilyen oknál fogva nem tudsz dönteni még ez után a cikk után sem akkor telefonos segítségnyújtással állunk rendelkezésedre. 

De a legtöbb esetben telefonon is el fogjuk mondani hogy legelső az orvos!!!!

A fedő matracok segítenek az ortopéd matracnak?

Hát, ha ortopédikus ágymatracot választasz, akkor nem biztos hogy a legjobb döntés külön fedőmatracot venni legyen az "sima" vagy memory. Sok esetben ezek a fedőrétegek arra szolgának hogy finomhangold a matracon érzett keménységet és testhez simulást. Ám az ortopédikus matrac mint olyan már úgy van kialakítva hogy adott súlyra a legjobb alátámasztást nyújtsa. Ezért ha csak nincs kimondottan orvosi utalás rá nem szoktuk javasolni a a fedőmatracok használatát, hiszen egy orvosi eszközre teszel egy felesleges réteget. Ez a legtöbb esetben semmissé teszi egy ilyen matrac speciális kialakítását.

 

 

 

Kire hallgassak amikor megveszem a matracot?

Szerinted most fog következni a "szokásos" rész? Az a rész amikor különböző képeket mutogatunk neked arról hogy mi a gerinc természetes pozíciója, hogy kell hogy elhelyezkedjenek a csigolyák. melyik gerincszakasz milyen zónázottság mellett van a legjobb helyen.

Nem! Nagyon nem. Amikor kiválasztod a megfelelő matracot a te testedhez, akkor az a sok általános " okosság" azokra vonatkozik akiknek egészséges a gerincük.

Nem vagyunk orvosok. Minden eset egyedi és lehet egy eladónak akár 20 -30 év tapasztalata nagy eséllyel nem fogja eltalálni hogy neked mire is van szükséged. Az biztos hogy van ideális matrac minden test számára. az hogy az milyen az egy ilyen esetben nem olyan egyszerű.

 Sok betegség magával vonja azt a lehetőséget hogy az érintett gerincnek nem az lesz a "természetes" pocizója ami egy egészségesnek. Vegyük példának okáért a súlyos gerincferdülést. Mivel ez esetben a csigolyák közel sem az eredeti helyükön vannak, ezért már  ki is dobhatod az ablakon a azt a sok előnyt amit mondjuk egy zónázottság nyújtana.

Ez csak egy példa volt. Az eladók 99%-a nem orvos és nincs olyan mélyreható anatómiai és betegségismerete mint az orvosoknak. 

Ugyan vannak nagy igazságok ami a matracválasztást illeti, de ezek nem biztos hogy rád is vonatkoznak amennyiben valamilyen diagnosztizált derék vagy hát betegséged van.

Ezek az igazságok segíthetnek mondjuk a matrac magjának és anyagának a kiválasztásában. Mint sok minden más fontos dologról természetesen erről is van egy cikkünk. Így olvass bátran és tanulj. Hiszen tényleg nem mindegy hogy olyan ágymatracon fekszel ami éppen akciós volt vagy olyanon amire a te testednek szüksége van.

Nálunk a matrac gerincbetegeknek elszámolható egészség pénztárra!

Igen mint a cím is sejteti a nálunk kapható orvosi matracok akár egészségpénztára is elszámolhatóak. Ez természetesen magával vonzza azt a nem elhanyagolható tényt hogy ezek a matracok egészségügyi eszközként vannak nyilvántartva. Ez azt is jelenti hogy hosszú és mélyreható teszteken mentek keresztül hogy megszerezzék ezt a minősítést. 

Az hogy elszámolhatod egészség pénztárra nagyban megkönnyíti a te helyzetedet, hiszen ezek a speciális matracok sok esetben kicsit drágábbak mint az "átlagos matracok". Így ezzel tudunk segíteni neked abban hogy tényleg olyan matracon pihenj amire a testednek szüksége van. Ezek a speciális matracok jelenthetik a különbséget az állandó fájdalom, forgolódás és a kipihent éjszakák között.

Matracaink amelyek a legjobban beváltak a reggeli derékfájás ellen: