Vákuum csomagolású termékeinket díjmentesen szállítjuk a GLS futárszolgálattal!

Blog

Kemény matrac előnyei

Kemény matrac
Matrac választás
Szűrés törlése
Kemény matrac előnyei

Sokan abban a hitben élnek, hogy a kemény matrac jó a fájós hátra és a hát és gerinc problémák kezelésére. Azért nem olyan egyszerű a dolog, olvasd el ezt a cikket és tudd meg mit is jelent az hogy kemény matrac és hogy neked is jó ötlet e egy ilyenbe ruháznod a pénzed. 

Mit is jelent az hogy kemény matrac?

Erre a kérdésre sokan azt hiszik hogy egyszerű a válasz. Megnézik a matrac leírását ahol szerepel egy keménységi szám, aztán le is van tudva a dolog. De ez nem ilyen egyszerű, ha belegondolsz mit is jelent az hogy kemény? Kemény az a matrac ami adott súly alatt kevésbé süllyed meg mint a nála "puhább" matracok.

 

New Beal herkulesrugós matrac

 

Ha ebben egyetértünk, akkor máris észrevehetted hogy ebben az egyenletben van még egy változó. Méghozzá a matracon fekvő súlya. Ez kicsit pontosabban azt jelenti hogyha belegondolsz, minél nehezebb az, aki használja a matracot úgy lesz egyre puhább a kemény matrac. Hiszen ugyanazon matracnak nagyobb súlyt kell megtartania.

Magyarul, minél nehezebb vagy annál keményebb maggal rendelkező matracra lesz szükséged, hogy kellőképpen meg tudjon tartani téged. 

Ennek az ellenkezője is igaz. Ha te a pehelysúlyúak közé tartozol, akkor még egy közepes matrac is túl kemény lehet számodra. 

Összefoglalva:

Tehát kijelenthetjük hogy a matracoknál használt keménységi elnevezések a matracok egymáshoz képesti keménységét jelentik. Ez az elnevezés a legtöbb esetben egy átlagos súllyal rendelkezőre van megadva. Ha te ennél nehezebb vagy könnyebb vagy akkor torzul ez.

A lényeg mindig az hogy a te súlyodhoz olyan matracot keress, ami a gerincedet a természetes pozíciójában tartja abban a pózban amiben feküdni szoktál rajta. Tudjuk ez így most kicsit megbonyolította a dolgokat, de van még egy dolog ami felett nem szabad elsiklanunk.

A matrac magja:

Ez a réteg a matrac "közepében" kicsit pontosabban mindig a belsejében helyezkedik le. Ennek a magnak a fajtái alapján vannak elnevezve a matracok (hideghab matrac, bonellrugós matrac stb...). Ez felel azért hogy megtartsa a tested súlyát. Ha matrac keménységről beszélünk, akkor ennek a magnak az ellenálló képességét jellemezzük adott súlyra. Ez nem jelenit azt hogy egy kemény matracon neked kemény fekvési élményben kell részesülnöd.

A komfort réteg:

Ez a réteg felelős az ágymatracon érzett keménységért vagy puhaságért. Ez sok esetben többféle anyag felhasználásával érik el. Ergo te éppen ezért érezhetsz egy kemény matracot puhábbnak.

Lehet egy matrac túl kemény?

Mint írtuk igen, ha te kimondottan könnyű vagy, akkor egy közepesen kemény matrac is olyan lehet számodra mintha betonon feküdnél. Minél könnyebb valaki annál puhább matracra lesz szüksége hogy ne pattanjon le róla.

 

Diamond herkulesrugós matrac

Ki vegyen kemény matracot?

Azoknak szoktuk ajánlani a keményebb matracokat, akik nehezebbek az átlagnál és/vagy háton vagy hason alszanak. A súly szerepére már kitértünk a keménység megválasztásakor.

Most akkor jöjjön az alváspozíció. Aki a fent említett pozíciók egyikében alszik annak azért ajánlott a keményebb matrac mert így a gerince nem süllyed túl mélyre a matracban. Ezáltal a természetes pozíciójában tud maradni.

A közepesen kemény matrac is lehet túl puha matrac?

Ez az eset az ellentéte a nemrég említettnek. Ha te átlag feletti súllyal rendelkezel esetleg túlsúlyos vagy akkor a közepes matrac túl puha lehet. Hiszen nem a te súlyod megtartására tervezték. No meg ha te mégis egy ilyen matracot választasz, akkor számolj azzal hogy lehet gyorsabban tönkre fog menni. Hiszen több mint valószínű átlépted a megadott maximális súly határt.

Kinek nem jók a kemény matracok?

Mint említettük azoknak akik az átlagnál könnyebbek, hiszen nem fog tudni a matrac magja alkalmazkodni a testéhez, úgymond lepattan róla. Ez magával vonja azt is hogy a test által a matracra kiváltott nyomás kis területen tud csak érvényesülni (derék váll). Ez úgynevezett nyomáspontok kialakulásához vezethet.

A másik eset nem feltétlen a matrac magjának a keménységéről szól. Ha te nehezebb vagy az átlagnál és az oldaladon alszol, akkor egy keményebb matracra lesz szükséged. Ebben az esetben nagyon figyelned kell a komfort rétegekre. Mivel ha nem tud eléggé belesüllyedni a vállad és a derekad a matracba az ugyanolyan nyomáspontontok kialakulásához vezet mint az előző esetben.

Tényleg ezek nyújtják a legjobb alátámasztást hátfájás esetén?

Nem feltétlen. Ha neked hát és derék problémád van, sokan egyből rávágják hogy neked keményebb matrac kell. Míg ez bizonyos esetekben igaz is lehet, de sajnos a legtöbbször nem ilyen egyszerű a dolog. A hátfájásnak kimondottan sok oka lehet. Elsőképpen erre kell rájönni és azt megszüntetni. Erre a legjobb lehetőséged akkor van ha elmész egy megfelelő orvoshoz. 

Ha esetleg itt az derül ki hogy a hátfájás oka már visszafordíthatatlan, akkor az orvos javaslatát érdemes kikérni matrac ügyben. Sok estben nagy valószínűséggel ő egy ortopéd matracot fog javasolni. Amiből nálunk több is kapható. 

Kemény matracon is lehet memóriahab?

Természetesen, sőt puha és félkemény ágymatracon is lehet. mivel ez a habréteg "csak" egy réteg a matrac magján ezért szinte bármilyen matracot fel lehet vele szerelni. Ez segít az ágymatracon érzett keménység csökkentésében és kitölti azokat a helyeket amire maga a matracmag esetleges keménysége miatt nem képes. Erre a célra tökéletes megoldást kínálnak a memóriahabos fedőmatracaink.

Ajánlatunk, ha kemény matracot szeretnél: