Vákuum csomagolású termékeinket díjmentesen szállítjuk a GLS futárszolgálattal!

Blog
Netmatrac Kft.

A matrac tisztítás házilag is lehetséges, ezért figyelj oda rá Te is

Matrac tisztítás
Szűrés törlése
A matrac tisztítás házilag is lehetséges, ezért figyelj oda rá Te is

A matrac tisztítása  két féle módon oldható meg. Itt leírjuk mind a két módszert- Döntsd el te hogy előrelátó leszel vagy  olyan aki sokat takarít. Mert a matracok közös tulajdonsága hogy tiszán kell tartani őket, akár habmatracról, rugós matracról vagy akár memóriahabos fedőmatracról legyen szó.

Matrac tisztítás


A Netmatracnál sokféle matrac kapható. Van matracunk arra ha allergiás vagy, van anti atka bevonatos, továbbá szintén kapható memóriahabos matrac és matracvédő. Nálunk a Netmatracnál egy helyen meg tudsz venni mindent amire a hálószobádban szükséged lehet. Nézz körbe webáruházunkban és légy te is a boldog vásárlóink egyike.

 

Még mielőtt nekiesnél matracok tisztításának.


Legyen az a matrac rugós, habmatrac, memóriahabos. egyedi vagy átlagos esetleg bármilyen más, elsősorban azt szoktuk javasolni hogy vegyél hozzá matracvédőt. Ezen réteg segítségével nem csak az alvás minőségeden tudsz javítani, hanem megóvod a matracodat is a szennyeződésektől. De, amikor mégis valamilyen baleset éri a fekvőfelületet, akkor sokkal egyszerűbb a fedőréteg esetében tisztítási eljárás mint a matracnál. Hiszen ezek a rétegek könnyebben mozgathatóak. Míg maga az eljárás nem feltétlen különböző mint a matracnál, a súly miatt könnyebben forgatható és szellőztethető a fedőréteg. Ezzel is megszűnteheted a kellemetlen szagokat. Mindezt az után tedd eltávolítottad az izzadság és vagy nyál foltokat,valamint minden más szennyeződést.


Segít a levehető huzatú matrac is?


Igen, nem is keveset. Gondolj csak bele mennyivel egyszerűbb csak szimplán levenni egy huzatot és kimosni. mint megpróbálni azt a matracon kitisztítani. Így nem kell figyelned arra hogy a matrac száraz maradjon mikor a huzatot tisztítod. Továbbá amennyiben olyan huzatot választasz ami magas hőmérsékleten mosható, akkor a fertőtlenítés is pillanatok alatt megoldható egy mosógépben való mosással. Tehát, a huzat tisztítása sok szempontból egyszerűbb és kényelmesebb ha levehető és mosógépben mosható. Így lehet a matracod mindig tiszta és szennyeződésektől mentes.


Megelőzni szeretnénk a bajt, vagy gyakran tisztítani a matracot?


Mint már fentebb kifejtettük, a fedőmatrac a megoldás. Tudjuk hogy ez sajnos plusz kiadással jár, de hidd el meg fogja hálálni magát ez a kis befektetés. Hiszen nem a nagy és nehéz matracot kell tisztítanod hanem csak a legfelső réteget. Sőt az antiallergén és az atkák elleni kezelés szintén sértetlen marad a matracon. Nem kell több óra hosszat a matracod tisztításával töltened. Elég ha megfogadod a tanácsunk mert mi is fedőmatracot használunk. 


Mi az otthon tisztított matrac kellemetlen ára?


Hát igen, amikor te benevezel a "matractisztítás házilag" nevű szabadidős tevékenységre, mert nem vettél fedőmatracot, akkor tudnod kell hogy annak következményei lesznek.

Tegyük fel nem hibázol és a lehető legjobb módszerrel végzed el a tisztítást. Ebben az esetben is minden egyes tisztítást követően veszíteni fog a matrac a különböző bevonataiból és a tartósságából.

Viszont, amikor csak úgy "hű bele Balázs" módjára nekiesel a matracnak, akkor akár azonnal károsíthatod a nem megfelelő vegyszer és hő használatával.

Légyegében, igen fizikailag ki lehet tisztítani egy ágymatracot házilag, de nem éri meg a befektetett munkát. Hiszen van sokkal egyszerűbb megoldás, méghozzá a fedőréteg. Így kíméled a matrac anyagát és a huzatát is. Tehát egy szó mint száz vegyél bármilyen matracot, érdemes azt levehető matrachuzattal és fedőréteggel venned.Hatékonyabb mint a matrac tisztítása.


De ha mégis te akarod kitisztítani, akkor matrac tisztítás egyedül:


Bár nem kimondottan ajánljuk, hiszen egy fedőréteg esetén a matracod makulátlan maradhat teljes "élete" során. De ha mindenképpen te akarod otthon kitisztítani, akkor az alábbi leírást követve megteheted, Kezdjük az elején


A matractisztítás lépései ha baleset történik:


Első lépés, gyűjtsd össze a matrac tisztító kellékeket:

 
  • Porszívó kárpitos fejjel 
  • Enyhe tisztítószer 
  • Szódabikarbóna
  • Hideg víz


Csupaszítsd le az ágyat és mosd ki az összes ágyneműt


A párnahuzatokat és a matrachuzatokat tedd a mosógépbe, miközben a matrac tisztításán dolgozol. Az összes ágynemű forró vízzel történő mosása segít megszabadulni a poratkáktól. A párnáknál típusától függően előfordulhat, hogy kimoshatod őket. Érdemes ellenőrizned a matrachuzatok és a párnák címkéjét .


Porszívózd ki az ágymatracot


A porszívó kárpithoz való fejét használd, menj végig a matrac teljes felületén, beleértve az oldalakat is. Fordíts különös figyelmet a varratokra. A szegély rögzítését szintén hajtsd ki, hogy minden rejtett szennyeződést, port el tudj tüntetni.

 
Folteltávolítóval tisztítsd meg az ágymatracot

 
Soha ne áztasd az ágymatracot és ne használj közvetlenül vizet vagy tisztítószert. A memóriahab például egyáltalán nem nedvesedik. Ezért fontos, hogy körültekintően járj el. Az az elv érvényesüljön, hogy a kevesebb több.
 
A folteltávolító használata a folt és a matrac típusától függ. Biológiai foltok esetén használj speciális enzimes tisztítószert. Permetezd be a tisztítószert egy tiszta, fehér ruhára, majd töröld le a foltot a ruhával. Ezután hideg vizes ruhával folytathatod a műveletet, amíg a folt el nem tűnik. A cél itt a lehető legkevesebb tisztítószer és nedvesség felhasználása. Ez a módszer ideális a vér, verejték, hányás, vizelet és más hasonló szennyeződések esetén.
 

Szórj szódabikarbónát matracra

 
Amennyiben nem tudod kitenni a matracot napsütésre és friss levegőre, a szódabikarbónás megoldás a legjobb. Szórj rá egy réteget a matrac teljes felületére és hagyd néhány órán át állni. Lebontja a savat és felszívja a maradék nedvességet, vagy szagot. Minél tovább hagyod a szódabikarbónát az ágymatracon, annál jobban fog működni! , nyisd ki a szoba ablakát, hogy beengedje a fényt és a napsütést. A nap UV-sugarai valóban segítenek az ágymatracon lévő penész vagy baktériumok elpusztításában.

 
A szódabikarbónával történt kezelés után

 
Miután a szódabikarbóna kifejtette hatását, alaposan porszívózd fel. (Amennyiben szövetből készült fejtámlád van, akkor itt az alkalom arra, hogy ezt is kiporszívózd!)

 

Ezeket a lépéseket szintén el kell végezned a matracod másik oldalán is. Jó takarítást kívánunk!

 

 

Matracok levehető huzattal: