Kérdése van? Hívjon minket! +36202764023

Blog
Netmatrac Kft.

A matrac tisztítás házilag is lehetséges, ezért figyelj oda rá Te is

A matrac tisztítás házilag is lehetséges, ezért figyelj oda rá Te is

A matrac tisztítása  két féle módon oldható meg. Itt leírjuk mind a két módszert- Döntsd el te hogy előrelátó leszel vagy  olyan aki sokat takarít.


Matrac tisztítás


A Netmatracnál sokféle matrac kapható. Van matracunk arra ha allergiás vagy, van anti atka bevonatos, továbbá szintén kapható memóriahabos matrac és matracvédő. Nálunk a Netmatracnál egy helyen meg tudsz venni mindent amire a hálószobádban szükséged lehet. Nézz körbe webáruházunkban és légy te is a boldog vásárlóink egyike.

 

Még mielőtt nekiesnél matracok tisztításának.


Legyen az a matrac rugós, habmatrac, memóriahabos. egyedi vagy átlagos esetleg bármilyen más, elsősorban azt szoktuk javasolni hogy vegyél hozzá matracvédőt más néven fedőmatracot. Ezen réteg segítségével nem csak az alvás minőségeden tudsz javítani, hanem megóvod a matracodat is a szennyeződésektől. De, amikor mégis valamilyen baleset éri a fekvőfelületet, akkor sokkal egyszerűbb a fedőréteg esetében tisztítási eljárás mint a matracnál. Hiszen ezek a rétegek könnyebben mozgathatóak. Míg maga az eljárás nem feltétlen különböző mint a matracnál, a súly miatt könnyebben forgatható és szellőztethető a fedőréteg, ezzel is megszűnteheted a kellemetlen szagokat. Mindezt az után tedd eltávolítottad az izzadság és vagy nyál foltokat,valamint minden más szennyeződést.


Segít a levehető huzatú matrac is?


Igen, nem is keveset. Gondolj csak bele mennyivel egyszerűbb csak szimplán levenni egy huzatot és kimosni. mint megpróbálni azt a matracon kitisztítani. Így nem kell figyelned arra hogy a matrac száraz maradjon mikor a huzatot tisztítod. Továbbá amennyiben olyan huzatot választasz ami magas hőmérsékleten mosható, akkor a fertőtlenítés is pillanatok alatt megoldható egy mosógépben való mosással. Tehát, a huzat tisztítása sok szempontból egyszerűbb és kényelmesebb ha levehető és mosógépben mosható. Így lehet a matracod mindig tiszta és szennyeződésektől mentes.


Megelőzni szeretnénk a bajt, vagy gyakran tisztítani a matracot?


Mint már fentebb kifejtettük, a fedőmatrac a megoldás. Tudjuk hogy ez sajnos plusz kiadással jár, de hidd el meg fogja hálálni magát ez a kis befektetés. Hiszen nem a nagy és nehéz matracot kell tisztítanod hanem csak a legfelső réteget. Sőt az antiallergén és az atkák elleni kezelés szintén sértetlen marad a matracon. Nem kell több óra hosszat a matracod tisztításával töltened. Elég ha megfogadod a tanácsunk mert mi is fedőmatracot használunk. 


Mi az otthon tisztított matrac kellemetlen ára?


Hát igen, amikor te benevezel a "matractisztítás házilag" nevű szabadidős tevékenységre, mert nem vettél fedőmatracot, akkor tudnod kell hogy annak következményei lesznek.

Tegyük fel nem hibázol és a lehető legjobb módszerrel végzed el a tisztítást. Ebben az esetben is minden egyes tisztítást követően veszíteni fog a matrac a különböző bevonataiból és a tartósságából.

Viszont, amikor csak úgy "hű bele Balázs" módjára nekiesel a matracnak, akkor akár azonnal károsíthatod a nem megfelelő vegyszer és hő használatával.

Légyegében, igen fizikailag ki lehet tisztítani egy ágymatracot házilag, de nem éri meg a befektetett munkát. Hiszen van sokkal egyszerűbb megoldás, méghozzá a fedőréteg. Így kíméled a matrac anyagát és a huzatát is. Tehát egy szó mint száz vegyél bármilyen matracot, érdemes azt levehető matrachuzattal és fedőréteggel venned.Hatékonyabb mint a matrac tisztítása.


De ha mégis te akarod kitisztítani, akkor matrac tisztítás egyedül:


Bár nem kimondottan ajánljuk, hiszen egy fedőréteg esetén a matracod makulátlan maradhat teljes "élete" során. De ha mindenképpen te akarod otthon kitisztítani, akkor az alábbi leírást követve megteheted, Kezdjük az elején


A matractisztítás lépései ha baleset történik:


Első lépés, gyűjtsd össze a matrac tisztító kellékeket:

 
  • Porszívó kárpitos fejjel 
  • Enyhe tisztítószer 
  • Szódabikarbóna
  • Hideg víz


Csupaszítsd le az ágyat és mosd ki az összes ágyneműt


A párnahuzatokat és a matrachuzatokat tedd a mosógépbe, miközben a matrac tisztításán dolgozol. Az összes ágynemű forró vízzel történő mosása segít megszabadulni a poratkáktól. A párnáknál típusától függően előfordulhat, hogy kimoshatod őket. Érdemes ellenőrizned a matrachuzatok és a párnák címkéjét .


 Porszívózd ki az ágymatracot


A porszívó kárpithoz való fejét használd, menj végig a matrac teljes felületén, beleértve az oldalakat is. Fordíts különös figyelmet a varratokra. A szegély rögzítését szintén hajtsd ki, hogy minden rejtett szennyeződést, port el tudj tüntetni.

 
Folteltávolítóval tisztítsd meg az ágymatracot

 
Soha ne áztasd az ágymatracot és ne használj közvetlenül vizet vagy tisztítószert. A memóriahab például egyáltalán nem nedvesedik. Ezért fontos, hogy körültekintően járj el. Az az elv érvényesüljön, hogy a kevesebb több.
 
A folteltávolító használata a folt és a matrac típusától függ. Biológiai foltok esetén használj speciális enzimes tisztítószert. Permetezd be a tisztítószert egy tiszta, fehér ruhára, majd töröld le a foltot a ruhával. Ezután hideg vizes ruhával folytathatod a műveletet, amíg a folt el nem tűnik. A cél itt a lehető legkevesebb tisztítószer és nedvesség felhasználása. Ez a módszer ideális a vér, verejték, hányás, vizelet és más hasonló szennyeződések esetén.
 

Szórj szódabikarbónát matracra

 
Amennyiben nem tudod kitenni a matracot napsütésre és friss levegőre, a szódabikarbónás megoldás a legjobb. Szórj rá egy réteget a matrac teljes felületére és hagyd néhány órán át állni. Lebontja a savat és felszívja a maradék nedvességet, vagy szagot. Minél tovább hagyod a szódabikarbónát az ágymatracon, annál jobban fog működni! , nyisd ki a szoba ablakát, hogy beengedje a fényt és a napsütést. A nap UV-sugarai valóban segítenek az ágymatracon lévő penész vagy baktériumok elpusztításában.

 
A szódabikarbónával történt kezelés után

 
Miután a szódabikarbóna kifejtette hatását, alaposan porszívózd fel. (Amennyiben szövetből készült fejtámlád van, akkor itt az alkalom arra, hogy ezt is kiporszívózd!)
 
Ezeket a lépéseket szintén el kell végezned a matracod másik oldalán is. Jó takarítást kívánunk!