Vákuum csomagolású termékeinket díjmentesen szállítjuk a GLS futárszolgálattal!

Blog
Netmatrac Kft.

A rossz matrac hatásai az egészségedre

Hálószoba, alvás
Szűrés törlése
A rossz matrac hatásai az egészségedre

Az álmosság, fejfájás és egyéb rövid távú tüneteket, amik a rossz minőségű alvásra utalnak, elég könnyű észre venni, hisz rögtön jelentkeznek mikor felébredsz. A hosszútávú hatások között viszont ott szerepelhet az immunrendszertől gyengülése, a súlynövekedés, sőt akár légzési problémák is előfordulhatnak. A jó hír az, hogy talán elég csak lecserélni a matracod.

Hogy érzed magad egy kimondottam rossz éjszaka után? 

 

A matracodnak nagyon nagy jelentősége van abban, hogy milyen könnyen alszol el. Ha esetleg túlságosan kemény, puha, nincs elegendő tartása, vagy csak egyszerűen kényelmetlen az sokszor megakadályozza, hogy elaludj és természetesen nagyban csökkenti az alvásod minőségét is. Aggódsz, hogy a matracod milyen hatással lehet az egészségedre? 

Ez a cikk megmutat több olyan mellékhatást, ami lehet hogy csak idegesítő de lehet, hogy potenciálisan káros is lehet és érdemes komolyan venned.
 


Fáradékonyság álmosság


Senkinek se meglepetés az, ha nem alszunk jól akkor másnap fáradtak leszünk. Ez befolyásolhatja szellemi és testi jelenlétedet és reakcióidődet a hétköznapi tevékenységeiben. Normális lehet, ha délután vagy az este korai időszakában kissé fáradtak vagy, ám a fokozott álmosság a nap többi időszakában könnyen azt jelentheti, hogy nem aludtál jól, aminek az okát érdemes kiderítened. Ha ki tudod zárni a napi faktorokat, mint például a stresszt, akkor érdemes a matracra gyanakodnod és elgondolkoznod a cseréjén, hiszen egy új matrac mindig megtérülő befektetés.


Hátfájás

Fáj a hátad? Míg a hátfájásnak nagyon sok oka lehet, például nehéz fizikai munka, sport vagy betegségek. Vagy akár ezek kombinációja. Nem szabad elfelejtened, hogy egy nem megfelelő minőségű matrac is lehet a tettes. Nem csak, hogy nem támasztja kellő kepén alá a gerinced, hanem mivel sokszor kényelmetlen lehet, ezért olyan alváspozícióba kényszerít, ami kicsavarja és felesleges terhelésnek teszi ki a gerinced. Ezek a kényszerhelyzetek gyakran tehetik kellemetlenné az ébredésed, rossz hangulattal indítva a napod.


Túlsúly


Azok az emberek, akik nem alszanak megfelelően vagy felébrednek éjszakánként, azoknál felléphet az alvás megvonás. Ez azt jelenti a pihenés hiánya miatt nem lesz elég energiájuk a napi teendőkre, amire a test fokozott energia bevitel igénnyel reagál. Sajnos ez vezethet túlsúlyhoz hisz testednek szüksége van az energiára. A napi rutinhoz képest többlet tápanyagbevitel úgy, hogy nem növeled ezzel arányosan a mozgásmennyiséget, egyenes út az észrevétlenül lerakódott plusz kilókhoz. Egy tipp: Ha lefekvés után akaratod ellenére sem tudsz elaludni 30 percen belül és nem a napi stressz miatt van ez, akkor lehet hogy érdemes lenne új matracot nézni.


Tüdő és torok irritáció

Minél régebbi egy matrac, annál nagyobb a lehetőség arra, hogy nagy mennyiségű por és poratka van benne. A modern alapanyagok segítenek megőrizni a matrac higiéniáját de a matrac elöregedése, a hosszú használat során, akár a természetes bőr hámlás miatt is kialakulhat az ágyi élősködők számára kedvező élettér a matracban. Az elhanyagolt, vagy csak túl sokáig használt matrac használata különböző bőr és légzőrendszeri betegségekhez vezethetnek, mint például ekcéma, asztma és torokfájás. Ahogy az ágy részei öregednek , dacára minden tisztításnak, le kell cserélni őket. Elsőként a párnákat és az ágyneműt de előbb vagy utóbb a matracra is sort kell keríteni.

Néhány ajánlat ha egy jó matracot szeretnél: