Vákuum csomagolású termékeinket díjmentesen szállítjuk a GLS futárszolgálattal!

Blog

Puha matrac előnyei

Puha matrac
Matrac választás
Szűrés törlése
Puha matrac előnyei

Mint minden keménységű matracnak, ennek is megvannak az előnyei és a hátrányai is. Míg arról hogy kinek jó a kemény matrac nem kevés téves hiedelem kering, addig a puha matracokról ez nem mondható el. Olvasd el ezt a cikket és tudd meg hogy mik is a puha matracok előnyei és hátrányai.

Mit is jelent a kemény matrac és puha matrac kifejezés?

A matrac mag:

Minden egyes matrac keménységét a matrac a magja határozza meg. Ez a réteg az amely a matrac belsejében található meg és ez határozza meg a matrac fajtáját ( Rugós, latex, hab, hideghab stb...) és a keménységét(puha, félkemény, kemény stb) is. Ez a része a matracnak felelős a tested megtartásáért ez ad úgynevezett alátámasztást. 

 

 

Komfort réteg :

Ez a réteg sok esetben több technológia ötvözésével jön létre és a matrac felső részén található meg. Ez a réteg felelős a matracon érzett keménységért. Továbbá nagyban segít a matrac magjának a matrac testhez illeszkedésben. Sőt ebben a rétegben találhatóak meg az extra kényelmet adó funkciók is mint például a memory hab és az illatok és bevonatok.

Ennél a rétegnél még megérdemel egy külön nótát az itt elhelyezett rétegek szellőzése is. Erre az egyik legjobb példa a memory habréteg. Mivel ennek a fajta habnak nem a legjobb a légáteresztő képessége. Ezért lehet a matracod a világon a legjobb légáteresztő képességű, ha a memory rétegen "megakad" a levegő, akkor te bizony izzadni fogsz. Így ha te izzadós vagy esténként, akkor ha teheted inkább hagyd ki ezt a kényelmi réteget a matracodból amikor választasz.

A matrac keménység fokozatai

Vannak bizonyos fokozatok ami a matrac keménységét illeti. Ezek elsősorban a matracokat egymáshoz hasonlító jelölések. Azt hogy a neked melyik matracra van szükséged nem ez fogja feltétlen teljes mértékben meghatározni. Míg nagyon sokat segít a választásban, addig tudnod kell hogy a hozzád illő matrac keménysége több tényezőtől is függ. (a súlyod, a kedvelt alvási pozíciód a korod és a betegségeid)

Leegyszerűsítve, annak aki kimondottan könnyű és az oldalán alszik, annak egy puha matrac lesz a nyerő. De ha ez az illető nehezebb és csak a súlyt nézzük, akkor az lehetővé tenné számára a keményebb matracok is. Ám mivel az oldalán fekszik ezért egy puha rétegre van szüksége . Ha ez az illető megveszi a kemény matracot az nyomáspontokat fog kialakítani a teste azon területein ahol kis felületen a legnagyobb nyomás éri. (a váll és derék területein) Ennek elkerülésére érdemes egy puha és testhez simulóbb komfortréteget választania.

Tehát az adott keménységi fokozatokat mindig a matrac magjára vonatkoznak. Ne felejtsd hogy a megadott fokozatok leginkább az egymáshoz viszonyított keménységet jelölik, azon felül segítenek neked a választásban. De akkor nézzük is hogy milyen keménységi fokozatok léteznek és hogy kinek is jók(T1-T5):

T1: Puha ágymatrac 60 kg-ig

T2: Közepesen puha ágymatrac 50 - 80 kg

T3: Közepesen kemény ágymatrac 70 - 110 kg

T4: Kemény matrac 90 - 130 kg

T5: Extra kemény matrac 130 kg felett

Ám mint írtuk ezek a számok amik az ajánlott sújt illetik nincsenek kőbe vésve. Sőt ezek a legtöbb esetben csak egy részét teszik ki annak ami alapján megtudod hogy neked milyen matracra van szükséged.

 

Lehet túl kemény vagy túl puha matrac a közepes is?

Mint az előző példában is írtuk igen! Amikor meghatározod a matracod keménységét, (a mag keménységét) akkor nem az a fontos hogy te mit is érzel amikor rajta fekszel. Azt majd a komfort réteg és pár esetben az ágyrács fogja eldönteni.

Az első és a legfontosabb dolog amire törekedned kell amikor matracot választasz, az az hogy a gerinc a természetes pozíciójában pihenhessen. Ezért a nem megfelelő alátámasztás kiválasztása nem csak kényelmetlenné teheti a matracodat, hanem egyenesen fájdalmassá is.

Arról nem is beszélve hogy a Netmatrac egy olyan matrac webáruház ahol az összes keménységi fokozatban találsz matracokat. Így bármelyikre is van szükséged, nálunk meg fogod találni az ideális matrac keménységet.

Kinek jók a puha matracok?

Itt elsősorban két kategória sorolható fel. Az egyik azok akik könnyűek a másik pedig azok akik az oldalukon alszanak. Míg az első (a súly) tagadhatatlan hogy egy puhább matracot von magával, addig a második (az alváspozíció) nem ilyen egyértelmű.

Hiszen ha te esetleg túlsúlyos vagy de az oldaladon alszol, az nem azt fogja jelenteni hogy neked egy puha ágymatracra van szükséged. Ebben az esetben neked több mint valószínű hogy egy keményebb matrac lesz az ideális egy vastagabb komfortréteggel. Hiszen a súlyod miatt neked csak a kemény matracok fognak elegendő tartást biztosítani. Még egyszer, ahhoz hogy megtaláld a számodra megfelelő alátámasztást mindig több tényezőt kell figyelembe venned.

 

A puhább matracok előnyei és hátrányai

Előnyök:

Jobban követik a tested vonalait:

Mivel a matrac kevésbé kemény, ezért sok esetben sokkal jobban képes követni a tested vonalait. Kivéve néhány esetet, mint például a bonell rugós matracok. Ott, mivel a matrac magjának felülete egy egészet képez, ezért nem alkalmazkodik jól a test görbületeihez. Ott kimondottan figyelmesen kell megválasztani a komfortrétegeket hogy el tudják látni ezt a funkciót.

Elmerülő érzés:

 Van aki imádja azt az érzést, amikor úgymond belesüllyed a matracba. Ez olyan érzés lehet mint egy ölelés.

Kevesebb nyomáspont:

Mivel a legtöbb esetben a matrac jobban illeszkedik a testhez ezért, meg tudja előzni a már említett nyomáspontok kialakulását. 

Hátrányok:

Elmerülő érzés:
Sokan vannak akik kimondott utálják ezt, mert bezártság érzést teremt bennük. Mindenkinek egyéni preferenciája határozza meg hogy milyen matracot is szeret. 

Rosszabb szellőzés:

Mivel jobban elmerülsz a matracban. ezért a tested nagyobb felülete fog érintkezni a vele. Így a legtöbb esetben rosszabbul tud lélegezni a bőröd. Ez matrac fajtától függően az elhanyagolhatótól (rugós matracok) egészen a kellemetlenig terjedhet(memory habos matracok). 

Nem elegendő tartás (bizonyos esetekben):

Ez az egyik legfontosabb dolog ami hátrány lehet ha te nem a megfelelő keménységű matracot választod. Ha a mag amit kiválasztottál túl puha, akkor a matrac nem fogja kellőképpen megtartani a gerincedet. Ez nem csak kényelmetlen lehet és fájdalmas hanem hosszútávon akár visszafordíthatatlan orvosi következményei is lehetnek. 

Kinek jók a keményebb matracok?

Amikor valaki kemény matracot választ azt megfontoltan kell hogy tegye. Mint fentebb írtuk azoknak érdemesebb keményebb matracot választani akik nehezebbek az átlagnál. De ha te nem a megfelelő matracot választod, akkor jöhetnek a gondok. Mint írtuk ha túl kemény matrac amit választasz, akkor fájdalmaid lehetnek. Ezért fontos a megfelelő komfortréteg kiválasztása is.

Természetesen van még egy fontos dolog ami a matrac választása során befolyásolja hogy te milyen kemény matracot válassz, az pedig az alvási pozíció. Ha te az oldaladon alszol akkor jöhet a puhábbik matrac(mag vagy komfort réteg).

 

 

Ám ha te a hasadon vagy a hátadon fekszel, akkor inkább a keményebb matracok a javasoltak. Hiszen a matracnak meg kell tartania a derekadat. Mert ha az túl mélyre süllyed, akkor az hosszútávon igencsak fájdalmas lehet.

Hol kaphatsz bármilyen keménységű matracot?

Mint ebből a cikkből is kiderült a megfelelő matrac kiválasztása (puha vagy kemény esetleg a kettő közti érték) nem is olyan egyszerű mint elsőre hangzik. Hiszen befolyásolja a testsúlyod, a korod, a gerinced állapota és a preferált alvási pozíciód is. Ezért ahhoz hogy elkerüld a hátfájást vagy a kényelmetlen éjszakákat, nyugodtan olvass az oldalon található cikkek közül. Ezek segíteni fognak neked hogy eldöntsd hogy milyen kemény vagy puha ágymatracra van szükséged.

Sőt ha esetleg ez így túl sok lenne egyszerre, akkor se ess pánikba nálunk kérhetsz "telefonos segítséget is". Tedd bátran, hisz ennél a döntésnél nem csak a pénz a tét hanem az egészséged is. Nálunk a vonal túlvégén nem egy "nyomja meg a hármas gombot hogy tovább nyomathassa a gombokat " rendszer fogad téged. A megadott telefonszámokon élő emberek várják a hívásodat, azért hogy segítsenek neked a megfelelő matrac kiválasztásában.

Puha matracainkból: