Vákuum csomagolású termékeinket díjmentesen szállítjuk a GLS futárszolgálattal!

Blog

Kókuszmatrac hátrányai

Matrac választás
Szűrés törlése
Kókuszmatrac hátrányai

Hát igen, manapság nagyon sokféle matrac kapható. Sőt sokféle biomatrac is kapható. Gondolunk itt a latex és a kókuszmatracokra. Na de tényleg olyan jók a kókuszmatracok mint azt sokan állítják? Ebben a cikkben megnézzük miért ne vegyél kókuszmatracot. Kicsit pontosabban megnézzük mik is a jó alternatívák helyettük. A természetes alapanyag nyilván nagyon vonzó lehet. De a modern, környezetbarát gyártási technológiáknak köszönhetően a hab és a rugós matracok is tudják helyettesíteni, jobban megőrizve az ágyi higiéniát.

Tényleg a kókuszmatrac a legjobb a biomatracok között?

Elsőre azt hinnéd hogy a kókuszmatrac a kókuszdió külső szálaiból készülő biómatrac. Hát mindez attól függ mi értesz bió alatt .De legfőképpen azért mert ugye nem készítenek tiszta kókusz (csak kókuszszálakból álló) matracot.

Ez így elsőre furcsának hathat de valójában kimondottan logikus. Ha a kókusz matracokat 100% bio kókuszszálakból készítenék rettenetesen kemények lennének. Egy ilyen matracon senki sem feküdne szívesen. A legtöbb esetben maga a kókusz csak egy rétegként van jelen legyenek az rugós, latex, habszivacs, habrugós vagy hideghab matracok.

Ez a réteg keménysége miatt nagyon sok esetben egy memory réteg alatt helyezkedik el.

Mindezek mellett, sok esetben magát a kókuszréteget is kezelik valamilyen anyaggal(latexálják) hogy hosszan tartó és rugalmas maradjon.

A kókuszrost matrac is illeszkedik a testedhez?

Sajnos akármit is állítanak maga a kókuszréteg nem illeszkedik túl jól a rajta fekvő testéhez. Ezt a réteget a legtöbb esetben alátámasztást nyújtó rétegként teszik bele egy matracba. Szerkezete és gyártása miatt ez a réteg magas keménységű hiszen tartani kell a testet. Ez mind szép és jó így elsőre, de te is meg fogod érteni miért nem ideális megoldás a kókuszdió felhasználásával elkészített matrac.

Mivel ez a réteg egy kemény egészet alkot ezért hasonlóan viselkedik mint a bonellrugós matracok felülete (nem tud túl jól illeszkedni a rajta fekvő testéhez). Azzal a különbséggel hogy a kókusz rétegből hiányzik a a rugóval ellátott matrac puhasága. Így a legtöbb esetben nyomáspontok fognak kialakulni amikor rajta fekszel. Ez nem csak kényelmetlenné teszi a matracot, hanem akár fájdalmassá is.

Tényleg olyan jól szellőzik mint állítják?

 

 

Ez attól függ hogy a gyártó milyen anyagot használt fel a kókuszréteg gyártásakor azért hogy az egyben maradjon hosszútávon. Ezért a legtöbb kókuszmatrac légáteresztő képessége nem a legjobb. 

Sőt ha te ilyen matracra vágysz akkor nem szabad elfelejtened egy fontos dolgot. Az ilyen kókusz matracok élettartama, antiallergén és penész ellenes tulajdonságaival fordítottan arányos.

Hogy ez mit is jelent konkrétan?

Minél inkább bió egy kókusz réteg (minél kevesebb "tartósító" anyagot használnak fel a gyártáskor) annál rövidebb az élettartama mint mondtuk. Mivel egy természetes lebomló anyagról beszélünk, ezért minél bióbb egy matrac annál előbb kezd el penészedni. Ennél fogva annál előbb telepednek meg rajta az atkák és más allergének. Sőt mivel természetes anyag ezért minél természetesebb annál előbb bomlik le.

De akkor mégis mik a kókuszmatrac előnyei?

Őszintén, nem nagyon tudom. Annak lehet előnyös egy ilyen matrac (memória habos réteg nélkül) akik szeretik a nem alkalmazkodó és kemény matrac nyújtotta hátrányokat. Tudjuk mi is bió-bió meg természetes de szerintünk te sem szeretnél egy komposzthalmon aludni.

Miben jobbak a rugós matracok?

Ez egy igen egyszerű kérdés. Nézzük csak mi az amit tudni érdemes a kétféle matrac különbségeiről:

Jobban szellőznek és higiénikusabbak is:

Az elég egyértelmű hiszen maga a rugókból álló szerkezet sokkal levegősebb mint egy összenyomott adag kókuszrost, ezért sokkal jobb a szellőzése is. Éppen ezért és azért mert nem gyorsan lebomló anyag az acél nem biztosít ideális élőhelyet a kórokozónak és az állatkának . Sőt egy olyan fogalom mint a"penészes kókuszmatrac" szinte elképzelhetetlen a rugóval ellátott matracokban.

 

 

Hosszabb az élettartamuk:

 Mivel a rugók nem gyorsan lebomló anyagok sokkal tovább kitűnő társak lesznek a pihentető alvásban.

Jobban alkalmazkodnak a testedhez (táskarugós matrac):

Ezek a matracok olyan jól alkalmazkodnak a testedhez hogy még az ortopéd matracok legtöbbjét is ezekből készítik. Méghozzá nem véletlenül. Az ortopéd matrac egyik legfontosabb képessége az a teher levétele a gerincoszlopról és az azt megtartó izmokról. A kókuszmatracok esetében erről nem beszélhetünk. Hisze a kókusz réteg igencsak merev.

Miért vegyek inkább hideghab matracot? Miben jobbak a hideghab matracok?

Sokkal hosszabb élettartam:

Nem írnánk le itt azt amit a rugóval ellátott matracoknál megtettünk. Az itt szintén érvényes.

 

 

Jobb szellőzés:

 Ez a habfajta a "sima" habmatracokkal ellentétben kitűnően szellőző, így alkalmas lehet azok számára is akik hajlamosak izzadni esténként.

Jól illeszkedik:

Mint minden habmatrac ez a fajta is olyan kialakítású hogy nagyon jól felveszi a rajta fekvők testének formáját. Így nem alakulnak ki nyomáspontok a váll és a csípő területén alvás közben.

Tényleg antiallergén és antibakteriális:

Itt már alapból hipoallergén a felhasznált anyag. Így hosszútávon is tökéletes az allergiásak számára.

A kókuszmatracok is lehetnek memory matracok?

Persze, attól hogy egy matrac kókuszt tartalmaz (kókuszlap) még simán lehet memory matrac (memóriahabos matrac) is. Mind a két anyag "csak" egy réteget képez a matracban.

Erre a legtöbb ilyen matrac esetében szükség is van. Méghozzá azért mert a kókuszmatracban felhasznált kókuszrostok sok tulajdonsággal bírnak de ezek egyike sem az anyag puhasága. Így ha nincs semmilyen más réteg a kókusz felett, akkor könnyen túl kemény lehet egy ilyen matrac.

Mire figyeljek ha memóriahabos matrac amit kinéztem?

A memória habnak egy nagy negatívuma van, az pedig a rossz szellőzés. Ha ilyen réteg van a matrac felső részén, akkor mindegy hogy a kókuszmatrac jól szellőzik vagy sem ha te izzadós vagy akkor kellemetlen lesz az ilyen matrac. De szinte elengedhetetlen hogy puhább legyen a fekvőfelület.

Ha tényleg antiallergén matracot szeretnél

A "milyen matracot vegyek ha allergiás vagyok"? kérdésre a habok felhasználásával készült matracok lesznek a megoldás. Ezek alapvetően a felhasznált alapanyagok miatt hipoallergének. Kókusz matracok által tartalmazott kókuszrostot nem nevezhetjük annak.

Végül, miért ne kókuszmatracot vegyek?

Ha te még ezek után is "bízol" a kókusz matracban, vagy észreveszed a nyilvánvalót erről a matracról, akkor meg fogod érteni miért nincs értelme a kókuszra támaszkodnod. Hiszen a legtöbb jó minőségű kókuszmentes matrac sokkal jobb ár érték arányt képvisel.

 

Kókusz matrac helyett ajánljuk: