Vákuum csomagolású termékeinket díjmentesen szállítjuk a GLS futárszolgálattal!

Blog

Táskarugós matrac vélemények, avagy mi is fontos vásárláskor?

Táskarugós matrac vélemények, avagy mi is fontos vásárláskor?

A zsákrugós más néven táskarugós matracok a matracgyártás csúcsát képviselik. De amikor matracot szeretnél venni, akkor mit is kell figyelembe venned és kinek a véleményére érdemes hallgatnod? Ebben a cikkben megnézzük a zsákrugós matracok előnyeit és hátrányait valamint segítünk neked abban hogy kit is kell megkérdezned ahhoz, hogy igazán jó matracot vehess.

Kinek a véleményére adjak?

Sokan azt gondolhatjátok magatokban hogy:

  • Az eladók véleménye a legfontosabb mégis csak ő a szakember
  • A vásárlók véleménye a legfontosabb, mert ők azok akik egy bizonyos terméket használnak
  • Az ismerősöm véleményére fogok hallgatni mert ő biztos hogy független véleményt mond

Mindegyikre hallgathatsz, nem tisztünk megszabni neked hogy kire is hallgass, de egy pár dolgot érdemes azért tisztázni:

Eladók:
Több mint biztos hogy a három kategória közül általában nekik van a legnagyobb tapasztalatuk a matracok terén. Hiszen ha arányaiban nézzük ők látták a legtöbb esetet.

De itt is különböztessünk meg kétféle eladót:

  • Van az az eladó aki egy óriási kismillió terméket áruló cégnél dolgozik és a matracokkal igen kevésszer találkozik. Óriás cégeknél vagy minden is áruló weboldalaknál fordul ez leginkább elő.
  • Továbbá, vannak az olyan eladók akik matracot reggeliznek és ágyrácsot vacsoráznak. Ezek általában a specifikusan a csak ágymatracokkal és az ahhoz tartozó kiegészítőkkel foglalkozó boltok és/vagy webshopok, mint a miénk is. 

A vásárlók véleménye:

Amikor matracokat nézel a vásárlók véleménye több szempontból is fontos vagy éppen elhanyagolható lehet:

A boltról alkotott vásárlói vélemények:

Ezek segíthetnek neked abban, hogy a megfelelő boltot válaszd. Itt elsősorban a garancia gond nélküli intézéséről és a kiszolgálás minőségéréről beszélünk. Tehát, ha valahol a boltról kimondottan sok és ténylegesen annak működésével kapcsolatos negatív vélemény olvasható, akkor lehet hogy nem ott lenne érdemes vásárolnod. (A kevés vélemény nem jelenti ugyanazt mint a negatív. Ha valamelyik oldalról kimondottan kevés véleményt találsz az nem azt jelenti hogy a bolt rossz minőségű és megbízhatatlan lenne. Csupán azt hogy kevés vásárlójuk írt véleményt.)

Egy-egy termékről írt vélemények:

Viszont, ahol a vásárlók véleménye csak részben lehet fontos, azok maguk a termékekről alkotott vélemények. Ez kimondottan igaz a matracokra. Mondjuk egy hajszárítóról írt vélemény fontos lehet az összeszerelés és a felhasznált anyagok minősége, netán az élettartam szempontjából. Hiszen azt bedugod vagy megy, vagy nem és megy ameddig megy.

Míg elsőre azt gondolhatnád hogy ugyanez a matracoknál is kivehető "adat" a vélemények olvasásakor, sajnos ez korántsem ilyen egyszerű. Így most nézzünk meg egy pár példát arra (a teljesség igény nélkül) hogy miért is teszed jobban ha a matracokról írt véleményeket fenntartásokkal kezeled:

A megfelelő matrac kiválasztása nagyban függ a felhasználó testi tulajdonságaitól és kényelmi elvárásaitól. Tehát ha:

  • Valaki nem megfelelő keménységű matracot és/vagy nem megfelelő teherbírású matracot választott.
  • Nem megfelelő a komfort, kényelmi réteg amit választott.
  • Nem megfelelő a matrac vastagság amit választott.
  • Esetleg valaki nem ortopéd matracot választott (hogy spóroljon pár forintot) amikor kimondottan arra lenne szüksége.
  • stb., stb.....

Mindemellett egy matrac élettartamát nagyban befolyásolja a megfelelő, alátámasztás, ágy és ágyrács használata:

  • A nem a megfelelő ágykeret használatával tönkremehet a matrac.
  • Ugyanígy ha mondjuk nem megfelelő a felület amire elhelyezte a matracot (nem megfelelő a léctávolság vagy rugalmas ágyrács helyett fix a felület).
  • Túl kicsi vagy túl nagy ágykeretet használ valaki.

Ha belegondolsz, amikor valaki ezekből már csak egyben is hibázik, akkor már nem lesz megfelelően értékelhető a véleménye. Hiszen olyan matracról fog negatív véleményt írni aminek az ég adta egy világon semmi baja. Csak vagy nem adott felhasználó számára lett kialakítva vagy a vásárló önhibáján kívül hibázott a matrac elhelyezésében. Ebből te is láthatod hogy ugyan bizonyos dolgokat ki lehet szűrni a vásárlók véleményéből de a legtöbb esetben sajnos nem pontos és nem mérvadó. 

Éppen ezért (hogy te ne kövesd el mások hibáit amikor a matracodat kiválasztod vagy használod) jött létre a Blog szekciónk. Itt sok hasznos cikk segít neked a választásban és a használatban. Továbbá minden matracunk termékoldalán egy részletes leírást találsz és egy táblázatot ami többek között tartalmazza a :

  • A méreteket (hossza, szélessége, vastagsága és tömege)
  • A matrac fajtáját (latex, rugós, hab, hideghab, stb... )
  • A maximális terhelhetőséget
  • A felhasznált alapanyagokat
  • A matrac keménységét
  • A hozzá illő ágyrácsot és annak méreteit
  • A zónás kialakítását
  • Az egyéb extra tulajdonságokat (Memóriahab réteg, légáreresztő csatornák stb..).
  • És még sok minden mást

Ha mindezt figyelmesen elolvasod, akkor jó estéllyel te a számodra megfelelő matracot fogd választani. De ha ezek után sem vagy biztos a választásodban, keresd fel egyik kollégánkat aki sok éves tapasztalatával várja minden kérdésedet. 

Az ismerős véleménye:

A legtöbb ismerősöd nem matracokkal foglakozó szakember és nem rendelkezik ugyanolyan testi méretekkel, betegségekkel és kényelmi elvárásokkal mint te. Tehát nem sokra mész az ő véleményével. A szaküzletben a szakmai tapasztalat miatt, vagy a puszta mennyiség miatt egy relatív széles skálát láthatsz. Ezzel szemben az ismerősöd csupán egy matracot ismer és erről tud csak véleményt mondani. Ezért ezt a fajta véleményt jobb ha el is kerülöd ami megfelelő matrac kiválasztását illeti. 

Ezzel szemben a boltnál tapasztalt vásáróli élményről alkotott véleménye kicsit többet érhet. Ám itt is meg kell jegyezni hogy az is csak egy vélemény ami nem szabad hogy erősen mérvadó legyen.

Rugós matracok. Ok, de mégis milyen matracot vegyek?

A rugós ágymatrac mint fogalom sokak számára egyszerűnek tűnhet, de manapság már igencsak sokféle rugós matrac kapható. Ezeknek nem csak a nevük más, hanem egymástól nagyon is eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek a felhasznált rugó rendszer függvényében. Íme a lényeg összefoglalva:

Bonell rugós matracok

Ez egy igencsak régóta használt technológia. Ezeknél a matracoknál a rugók a két végüknél egymáshoz vannak rögzítve. Így a rugózat egy pattogós és rugalmas komfortot biztosít. Mivel régóta gyártják ezeket a matracokat, ezért a gyártásuk olcsó és egy ilyen a matracnak kimondottan hosszú az élettartama.

Ám sajnos a rugórendszer felépítése miatt nem alkalmazkodik kimondottan jól a rajta fekvő testéhet. Éppen ezért ha nem megfelelően választasz komfortréteget amikor ilyen típusú rugós matracot veszel, akkor nyomáspontok alakulhatnak ki a csípő és a váll részeken. De manapság ezt sok esetben a komfort rétegben vagy a rugórendszer gyártásakor felhasznált technológiákkal ellensúlyozzák. Erre kitűnő példa a nálunk is kapható Diamond herkules rugós matrac 80x200.

Ami még előnye ezeknek a matracoknak az a kitűnő légáteresztés. Ha te kimondottan izzadós vagy akkor egy ilyen matraccal nem lőhetsz mellé (egészen addig míg nem tartalmaz memóriahab réteget). 

Táskarugós matracok

Az egyik legfontosabb tulajdonsága ezeknek a matracoknak a bonell rugós matracokkal szemben, hogy itt a rugók teljesen egymástól függetlenül mozognak. Így legyen a párod akármilyen forgolódós esténként, te gond nélkül fogsz pihenni mellette mivel az az energia nem terjed feléd. 

Kicsit lejjebb felsoroljuk a táskarugós matracok összes pozitív és negatív tulajdonságait. De tudod kell, hogyha egy táskarugós matracot veszel, akkor más matracokat meghazudtoló alkalmazkodóképességgel és minőséggel felszerelt terméket veszel. Ezek az ágymatracok a speciális rugórendszernek köszönhetően kitűnően alkalmazkodnak a tested minden részéhez.

Nem véletlen használják ezeket a rugókat ortopéd matracokban is. Erre kitűnő példa a nálunk is kapható Favourite Nova zsákrugós matrac 140x200.

Zsákrugós vagy táskarugós matracok mi a különbség?

A Zsákrugós matrac és a táskarugós matrac lényegében egy és ugyanaz. Mind a két szóösszefüggés ugyanazt a matracfajtát jelenti. Ezekre ITT  találhatsz kitűnő minőségű példákat.

Mik táskarugós matrac előnyei és hátrányai?

Előnyeik:

  • Kitűnő légáteresztés: A rugós kialakítás miatt kimondottan jól szellőzik.
  • Modern technológia: Ez a matrac jelenti a matracgyártás csúcsát, ötvözi az egyéb rugós matracok és habmatracok pozitív tulajdonságait.
  • Kitűnően alkalmazkodik: Alvás közben igazodik a tested íveihez így meggátolhatja a nyomáspontok kialakulását.
  • Mozgásenergia csökkentése: Mivel a rugók egymástól függetlenül mozognak szinte teljesen megszünteti a mozgásenergia továbbterjedését.
  • Tartósság: A felhasznált alapanyagoknak és gyártástechnológiáknak hála igen tartós termékek.
  • Csendes működés: Mivel a rugók egyenként táskákba, zsebekben vannak elhelyezve ezért más rugós ágymatracokkal ellentétben kimondottan csendesek hosszútávon is.
  • Antiallergén és kiváló higiénés tulajdonságok: A rugórendszer miatt nehezebben telepednek meg benne a sűrű és nedves környezetet előnyben részesítő állatok. Nem jön létre ideális környezet élettér a számukra.

Hátrányaik:

Az ár: Régebben egy igen nagy hátrányuk volt, méghozzá az áruk . Ez azért volt számottevő, mivel a gyártás még nem volt teljesen kiforrott. Mára ez már odáig fejlődött hogy általában egy átlagember számára is elérhetőek ezek a matracok is. Az hogy drágábbak egy egyszerű habmatracnál az a felhasznált alapanyagoknak írható fel. Így viszont egy kimondottan időtálló matracot veszel.

Miért ne a bonell rugós matracok közül válasszak?

Amikor matrac vásárlás a cél, az esetleges árkülönbségtől eltekintve egy zsákrugós matrac szinte mindenben többet nyújt mint a bonellrugós társai. Így ha nem kimondottan a bonellrugós matrac rugalmas érzését keresed, akkor sokkal jobban jársz ha egy zsákrugós matracra teszed le a voksod.

Vagy esetleg hideghab matracok közül válogassak?

A hideghab matrac mint olyan egy relatív új termék. Ezekben a matracokban összpontosul az a technológiai és gyártási fejlődés amivel megpróbálták kijavítani a "sima" habmatracok hiányosságait.

Egy ilyen matracon fekve több mint biztos hogy nem lesznek problémáid a megfelelő szellőzéssel.

Ezeknél a matracoknál szintén nagyon fontos szerepet kapott a hosszabb élettartam.

Ma már a más habok felhasználásával készült matracok is hosszú élettartammal rendelkeznek és jól szellőznek. Méghozzá légcsatornák és a gyártástechnológia fejlődése miatt. Viszont a hideghab matracoknak alapvetően a legtöbb esetben sűrűbb és jobb minőségű az anyaga(HD, HR). Így biztosít kitűnő alvást, alátámasztást és nagyobb terhelhetőséget hosszú és rövidtávon is szinte mindenki számára. 

Nézz körbe a webáruházunkban kitűnő példákat láthatsz ezekre a matracokra. Mint például az igen hosszú élettartammal rendelkező Judy hideghab matrac 80x200, amit elérhető áron vásárolhatsz meg nálunk.