Vákuum csomagolású termékeinket díjmentesen szállítjuk a GLS futárszolgálattal!

Blog

Hideghab matrac, vélemények és tények a profiktól!

Hideghab matrac, vélemények és tények a profiktól!

Mi is az a hideghab és a hideghab matrac? Tudtad hogy ezek a matracok képviselik a habmatracok jövőjét csak  már a jelenben? Tudd meg mi is fontos amikor ilyen matracot választasz és hogy kit is kell megkérdezned ahhoz hogy a lehető legjobb habmatracot vedd meg. 

Kinek a véleményére adjak?

Ezt a kérdést a "Táskarugós matrac vélemények, avagy mi is fontos vásárláskor?"  cikkünkben már mélyebbre hatóan kifejtettük. De hogy ne kelljen azt is elolvasnod röviden itt is végigmegyünk rajta.

Az eladók véleménye:

A legnagyobb rálátása egy eladónak lehet ami a matracok kiválasztásának a folyamatát illeti. Ők több esettel találkoztak mint bárki más akitől segítséget kérhetsz, mind a matrac választásában mind annak karbantartásában. Sőt a legjobb esetben (mint nálunk) az eladó ismeri a garanciális eseteket is. Így pár kérdéssel megkímélhet téged a mások által elkövetett hibák megismétlésétől.

 Tudjuk más negatív példákból kiindulva sokan azt hihetik hogy "Csak rám akar valamit sózni az eladó". Ugyan azt nem tudjuk megmondani hogy más boltoknál mi "motiválja" az eladókat, de azt bizton állíthatjuk hogy nálunk az elégedett vevő a cél.

Így a matracok esetében jobban teszed ha olyan boltokat keresel fel amik kimondottan "csak" matracokkal és a kiegészítőikkel foglalkoznak. Hiszen ha valaki sok-sok éve "csak" matracokkal foglakozik, az több mint biztos hogy többet tud róluk. Felkészültebb mint egy olyan eladó akinek a matracokon kívül még "kismillió" más terméket is ismernie kell.

Vásárlók véleményei (boltok weboldalán esetleg fórum):

Sokan meg szokták keresni az adott termékről vagy boltról írt vásárlói véleményeket. Ez nagyban segíthet neked abban hogy megtudd hogy a boltnál milyen is a kiszolgálás és a garanciális ügyintézés. De mivel a matracok vásárlása és minőségének megőrzése sok tényezőtől függ mint például:

  • A megfelelő ágyrács és léctávolság
  • A vevő testi adottságaihoz és elvárásaihoz legyen kiválasztva a matrac (keménység, komfort réteg, fajta, huzat, vastagság, sűrűség stb... )
  • Ha izzadós a vevő, akkor a memóriahabos matrac elkerülendő 
  • És még nagyon sok ilyen dolgot tudnánk felsorolni

És még sorolhatnánk igen hosszú ideig. A lényeg az hogy egy elektronikai termékkel ellentétben ( pl :mikrohullámú sütő) ahol vagy működik vagy nem. A matracoknál sok tényező van ami befolyásolhatja a matrac élettartamát és megfelelő "működését" .

Amikor olvasod a leírt véleményt, nem tudhatod hogy az adott vevő ezek közül hányat is vett figyelembe vagy tartott be. Tehát attól hogy Kovács Józsi bácsinak nem működött a megvett matraca az nem biztos hogy az a matrac hibája. Lehet egyszerűen "csak" rossz matracot választott vagy nem megfelelően használta.

Éppen ezért a vásárlói véleményeket egy adott termékről a legtöbb esetben érdemes fenntartásokkal kezelni. Esetleg amire figyelhetsz ezeknél az az anyagminőség de az is erősen szubjektív lehet.

Az ismerős véleménye:

Lényegében az ismerősöd pedig csak egyetlen egy matracról tud véleményt mondani egyetlen egy darab megvásárlása után. Ez a vélemény még inkább értelmetlen a terméket tekintve. Hiszen lehet kifogta az egy darab hibásat a 100-ból vagy 1000-ből. 

De ha mindenképpen egy ismerősödet is szeretnéd megkérdezni akkor az ő véleményénél is inkább a boltra és az azokkal kapcsolatos infókra figyelj.

 Összegzés:

Lényegében akkor jársz a legjobban ha egy erősen szakosodott eladót kérdezel meg ha segítségre van szükséged. Mindezek mellett megbizonyosodhatsz a bolt legitimitásáról a vásárlói vélemények mentén.

 

Hogyan készül a hideghabos matrac?

Ezek a matracok kiváló minőségű pihenési élményt nyújtanak. A gyártásukban alkalmazott hideghab technológia számos előnyt kínál, más alvásra szánt ágymatracokkal szemben. Ezen technológia alkalmazása hozzájárul a matracok tartósságához, kényelméhez és a szükséges alátámasztáshoz is.

Az ilyen matracok gyártása speciális folyamatokat igényel. A hideghab egy poliuretán alapú habanyag, amit egy hidegen végrehajtott habképző folyamat során állítanak elő. Ez az eljárás lehetővé teszi a habnak, hogy tartósabb legyen, mint a hagyományos habanyagok. A hideghab gyártása során keletkező cellastruktúra jobban ellenáll a sűrűségveszteségnek és az alapanyag megsértésének, ezáltal növelve a matrac tartósságát.

A hideghabból készült matracok gyártása során a habot speciális formákba öntik, ezzel érik el a kívánt formát és vastagságot. A formázott habrétegek kombinálásával a gyártók különböző keménységi fokozatokat és zónákat hozhatnak létre a matracokban. Ezzel elérhetővé téve a hideghab ágymatracokat szinte mindenki számára.

Némelyik hideghab matracnál a habot profilozzák vagy perforálják, hogy javítsák a lélegzőképességet, segítsék a hőszabályozást valamint a testhez illeszkedést. Ezek a hideghab matracok alkalmasak lehetnek azoknak, akik izzadósak és/vagy az oldalukon alszanak. hiszen a profilozás megelőzi, csökkenti a nyomáspontok kialakulását. Így biztosítva a tested számára a megfelelő alátámasztást. Ez különösen előnyös lehet az érzékeny területeken,mint például a vállak és a csípő.

Mind minden matracmagot ezeket is gyakran kombinálják más anyagokkal, például memóriahabbal vagy latexszel, hogy tovább javítsák az alvási élményét. A különböző típusok és márkák eltérő tulajdonságokkal rendelkezhetnek, Így érdemes utánajárni hogy milyen matracra is van szükséged mielőtt megvennéd bármelyiket is.

 

 

A hideghabok és a hideghab matracok előnyei

A hideghabot mint anyagot a gyártási eljárásáról nevezték el. Kicsit pontosabban más poliuretán habokkal ellentétben a hab gyártása aránylag alacsony hőmérsékleten megy végbe. 

De a hideghabot mint olyant nevezhetnénk a habok jövőjének is. Méghozzá azért mert:

Előnyei:

  • Kitűnően felveszi a tested formáját
  • Igen hosszú élettartam 
  • Jól szellőzik
  • Elnyeli a mozgás energiákat
  • Antibakteriális és ellenállaz allergének felhalmozódásának

 

Hátrányai:

  • Egy "sima" habmatracnál ugyan drágábbak de egy matrac akció alatt kimondottan olcsón is megvehető
  • Nehezek lehetnek

 Mit is jelent a HR hideghab (magas rugalmasságú habok)?

A "HR" a hideghab matracoknál a "High Resilience" (magas rugalmasság) rövidítése. Ez egy speciális típusú hideghab, amely rugalmasabb mint a hagyományos hideghabok. A nagyobb rugalmasság azt jelenti, hogy az anyag gyorsabban tér vissza az eredeti formájába a terhelés megszűnésekor és jobban ellenáll az összenyomásnak.

Az HR habok a matracoknál általában kiváló tartósságot és alátámasztást eredményeznek.

Mit is jelent a HD a hideghab matracban (magas sűrűségű hideghab)?

A "HD" a hideghab matracoknál a "High Density" (magas sűrűség) rövidítése. Ezeknél a matracoknál más hideghabokkal ellentétben több habanyagot sűrítenek egy adott térfogatba. Ez a matrac a matrac magas sűrűség miatt általában erősebb, tartósabb és kiváló alátámasztást biztosít.

Az ilyen hideghabot gyakran alkalmaznak ortopéd matracokhoz, hiszen biztosítja a gerinc megfelelő alátámasztást és nyomáspont kezelést.

Mit is jelent valójában a keménység egy hideghab matracnál?

Lényegében ugyanazt mint más matracoknál. A matrac magját képező anyag keménységét. Ezt sok eseteben a hideghab sűrűsége jelzi. De mindenképpen érdemes elolvasni a termék tájékoztatót vásárlás előtt, mert ezeknek as matracoknak létezik olyan verziója is, ami ugyan HD de mégsem túlzottan kemény. Erre kitűnő példa a nálunk is kapható félkemény, közepesen kemény (T4) Judy hideghab matrac 80x200 vagy a közepes (T3) Body Zone hideghab matrac 80x200.

 

Milyen ágyat, ágyrácsot, alátámasztást használjak?

Itt most belekezdhetnénk egy felettébb tudományosnak hangzó részbe, ami mindenféle és fajta hideghab matrac alátámasztását megmagyarázza. Mi abban hiszünk hogy a termékinformációk egyszerű és könnyű elérhetősége döntő fontosságú. Éppen ezért nem állnánk neki itt most a habanyag sűrűségének, vastagságának és az ágyrácsok léctávolságának a felvázolásához.

Az ilyen semmitmondó okosságok elkerülése végett, minden egyes matracunk termékoldalán az oldal alján található egy táblázat. Ebben meg van jelölve hogy az adott matrac milyen ággyal és ágyráccsal használható.

Ugyan, hisszük hogy minél többet tud egy vásárló annál biztosabb hogy jó matracot fog választani és ezáltal elégedettebb lesz. Mi nem várjuk el hogy bárki is nekiálljon találgatni vagy többismeretlenes egyenletet oldjon meg. Egyszerűen megmondjuk hogy milyen ágyrácsra is lesz szüksége szeretett matracához.

 

 Egy hideghab matrac is lehet memory matrac vagy zónázott?

Zónák

Igen egy hideghab matrac akár 7 anatómia zónával is rendelkezhet, hogy kényelmesen pihenhess rajta. Az ilyen ágymatracokat más néven profilozott matracoknak is nevezzük. Erre példa a zónázott Ergo Disc hideghab matrac 80x200. Ezek a zónák nagyban segítik a matrac testhez alkalmazkodási képességét.

Memóriahab

Természetesen lehetnek memory habosak is. Hiszen a memóriahab minden esetben a komfort rétegben helyezkedik el ha tartalmazza a matrac. Erre a legjobb példa a Ted Bed által gyártott Lavender Memory matrac 160x200.

Egy fontos dolog amire figyelned kell ezzel a habfajtával, az az hogy más haboknál nehezebben lélegzik. Ezért ha izzadós vagy akkor lehet hogy jobban teszed ha elkerülöd a memóriahabot.

Táskarugós, rugós, latex vagy hideghab matracot vegyek?

Hát ez egy olyan kérdés amit inkább a testi tulajdonságaid alvási szokásaid és a az általad preferált jellemzők keresztmetszetéből lenne érdemes "kiszámolni".

De azt tudnod kell a hideghab matracról, hogyha ebből az anyagból készült matracot veszel az egyesíti a rugós matracok és a habmatracok előnyeit. Méghozzá a jó szellőzést és a kitűnő testhez simulást. Ugyan, olyan fokú szellőzést nem ér el mint a táskarugós matracok, de a "sima" habmatracoknál mérföldekkel jobb.

A latex matracok sok nagyon hasonló tulajdonsággal rendelkeznek. Pl.: élettartam, szellőzés, allergia megelőzés, a testhez alkalmazkodás, mozgás energia továbbításának a csökkentése. Ám mindezt a latexnél olcsóbb áron és kisebb súllyal érik el. Sőt mi több a latex matracoknál gyorsabban veszik fel a rajta fekvő testének a formáját.

Mikor ne vegyek hideghab matracot?

Hát igazából a hideghab matracnak egy hátránya lehet más ágymatracokkal szemben, mégpedig az ára. Ugyan más habmatracoknál drágább, de összességében nézve jobb befektetés. Hiszen ugyan több pénzért, de jobb és időtállóbb anyagot kapsz, ami ezen felül több pozitív tulajdonsággal is rendelkezik egy "sima" szivacsmatrachoz képest.

  • Jobb szellőzés
  • Nagyobb teherbírás

 

Segíthet a matrac blog?

Természetesen, hiszen a Netmatrac Blog része pont azért jött létre hogy téged segítsen a választásban és a vásárlásban. Nagyon sok cikket fogsz találni, ami segíthet abban hogy megértsd hogy miért is veszel meg egy bizonyos matracot. Sajnos vagy sem manapság a matrac választás nem egy egyszerű feladat. Hiszen régebben (1990 előtt) az adott választék igencsak csekély volt. Éppen ezért még ha akartál volna, akkor sem tudtál volna ennyi matrac közül választani.

Ennek a manapság elérhető óriási választéknak van pozitív és negatív oldala is. A pozitív rész az hogy bármilyen testi adottságokkal és pihenési szokásokkal is rendelkezel 100% hogy van a te igényeidnek is megfelelő matrac. Csak meg kell találnod.

Ezzel el is érkeztünk a negatív részéhez a hatalmas választéknak. Méghozzá hogy meg kell találnod a számodra ideális matracot. Annyiféle magfajta és komfortréteg létezik hogy Dunát lehetne velük rekeszteni. Tudjuk mi is hogy nem könnyű ezért is írtuk azt a sok cikket.

Sőt minden egyes termékünk oldalán egy részletes leírás és egy a vásárlást segítő fontos tudnivalókkal teli táblázat vár téged is. Néhány termékünknél akár videó formájában is sok mindent megtudhatsz az adott ágymatracról.

Az sem gond ha neked ez így elsőre sok. Hiszen szakértőink várják leveled, hívásodat vagy chat-es megkeresésed. Nálunk nem egy robottal fogsz beszélgetni hanem élő és régóta ágymatracokkal foglalkozó munkatársunkkal.