Blog
Netmatrac Kft.

Mélyalvás vagy REM? Mi a kettő közötti különbség?

Hálószoba, alvás
Szűrés törlése
Mélyalvás vagy REM? Mi a kettő közötti különbség?

Sokszor olvasod vagy hallod a hozzáértőktől ezeket a kérdéseket: Este jkól tudtál aludni ? stb... ebben a cikkben megnézzük milyen összefüggés is van az alvás minősége és fázisai között.


Este jól tudtál aludni?

Minőségi volt az alvásod?

Felmerülhet a kérdés: Nem minden alvás jó alvás?
 

Igazából nagyon nem. Tudod naponta nyolcszor egy órát aludni messze nem ugyan az mint egyszerre nyolcat. Ha nem hiszed, akkor nyugodtan kérdezd meg egy újszülött szüleitől. Messze nem ugyanolyan minden alvás és éppen ezért nem minden alvás pihentető és nyugtató jellegű. És a nagy kérdés : 

Miért?

Igazából az álomnak három fázisa/része van, mindegyik egyedi és fontos.

Az elején a nem REM alvásnak 3 része van 1,2,3.
Majd jön a REM (gyors szemmozgással járó alvás) fázis.

Most nézzük meg ezeket egy kicsit közelebbről
 
1 rész

Ez a legenyhébb része az alvásnak. A tested izmai ellazulnak majd szépen lassan az agyi hullámaid is elkezdenek lelassulni. Ebben a fázisban sokszor még hallod azt, ami körülötted folyik. Néha izomrángásokat is érezhetsz, továbbá ebben a részben történik a zuhanunk érzés is.
 
 
2. rész

Ebben a fázisban már elmondhatod hogy alszol. Már nem lehet könnyedén felébreszteni. A test hőmérsékleted szépen elkezd csökkenni és a szívverésed is lelassul.
 
 
3. rész mély alvás

A tested elalvás után körül belül 45-50 perccel lép ebbe a fázisba. Lelassul a légzésed a szívverésed állandó lesz. Az izmaid ekkor lazulnak el teljesen és  ilyenkor már szinte minden külső ingert átalszol (pl.: tv). De ha ebben a fázisban valamiért felébredsz, akkor olyan nyomottnak és kissé szédülősnek érzed magad. Általános tény, hogy szinte soha nem álmodunk az alvás ezen szakaszában.

Ez a mély alvásos fázis nagyon fontos az ember egészségéhez, mert ebben a fázisban regenerálódik a test, a sejtek, a sebek ekkor gyógyulnak és épülnek az izom szövetek is. Továbbá a immunrendszer is sokkal hatékonyabban tud működni ilyenkor.
 
 
REM

A gyors szemmozgásos vagy REM alvás A legmélyebb alvási fokozat ez olyan 90 perc után következik be elalvás után. Ekkor a szívverés felgyorsul és „egyenetlen” ebben a fázisban nagyon is megemelkedik az agyi aktivitás. Ekkor álmodunk igazából. Ilyenkor áll helyre az agyunk és ez segíti a memóriánk regenerálódását és véglegesítését is.

Ez a szakasz nem csak egyszer következik be az alvás során. Egy jól kialudt éjszakában akár ötször is ilyen állapotba kerülünk.

Mint látod az alvás fázisai nagyon jól elkülöníthetőek. Mindegyiknek nagyon fontos szerepe van a tested számára. A mély alvásban a tested gyógyítja magát az aznapi terhelésből és gondoskodik róla, hogy másnap frissen és ébredj. A REM fázisban az agyad erősen dolgozik az épsége és a memóriád visszaállításában, hogy másnap ismét teljes erővel tudd használni.

Az alvás problémák memória, gondolkodás, hangulat és egyéb krónikus problémákhoz vezethetnek.
 
 
A megfelelő étkezéssel együtt a jó alvás nagyon fontos az optimális fizikai érzelmi és pszichikai egészséged megőrzésében.
 
Ha a fent leírtakat tartod szem előtt, akkor egyértelművé válik hogy miért is fontos a napi 8 óra alvás betartása a tested számára. Ha nehezedre esik elaludni akkor nem fogsz az összes fázison elégszer „végig menni”. No meg, ha gyakran felébredsz, akkor nem vagy eleget, vagy egyáltalán semennyit a mély  REM fázisban. Míg az első és a második fázis is nagyon fontos, azokban nem regenerálódik a tested és ezek hiányának a hatását igen gyorsan meg fogod érezni.


A jó hír az, ha arra gyanakszol, hogy nem alszol eleget vagy megfelelő minőségben akkor igen is tudsz ellene tenni. Vizsgáld meg a matracod elhasználódottságát, amennyiben a matracod már nem az igazi, nézz körül online  boltunkban  és válogass matracain között, hisz szinte minden  igényre találsz nálunk matracot.  Ám ha egyik sem segít akkor nem szégyen és érdemes és orvoshoz fordulni vele.

 

Matrac kínálatunkból: