Vákuum csomagolású termékeinket díjmentesen szállítjuk a GLS futárszolgálattal!

Blog
Netmatrac Kft.

Mélyalvás vagy REM? Mi a kettő közötti különbség?

Hálószoba, alvás
Szűrés törlése
Mélyalvás vagy REM? Mi a kettő közötti különbség?

Sokszor olvasod vagy hallod a hozzáértőktől ezeket a kérdéseket: Este jkól tudtál aludni ? stb... ebben a cikkben megnézzük milyen összefüggés is van az alvás minősége és fázisai között.

Felmerülhet a kérdés: Nem minden alvás jó alvás? 

Igazából nagyon nem. Tudod naponta nyolcszor egy órát aludni messze nem ugyan az mint egyszerre nyolcat. Ha nem hiszed, akkor nyugodtan kérdezd meg egy újszülött szüleitől. Messze nem ugyanolyan minden alvás és éppen ezért nem minden alvás pihentető és nyugtató jellegű. És a nagy kérdés : 

Az alvás minősége és fázisai alapvető fontosságúak az egészségünk és jól-létünk szempontjából. Az alvás fázisai több szakaszra oszthatók, amelyek közül négy az NREM (nem-REM) és egy az REM (rapid eye movement) alvás.

Az NREM alvás három szakaszból áll:

  • Alvás kezdete (NREM1): Ez a szakasz az elalvás kezdeti szakasza, amikor könnyen felébredhetünk. Az agy aktivitása csökken, és a test elkezd ellazulni.
  • Könnyű alvás (NREM2): Ebben a szakaszban az alvás mélyül, de még mindig könnyen felébredhetünk. Az agyi hullámok lassabbak lesznek, és megjelennek az alvásciklus jellemzői, mint például az alvászavarok.
  • Mély alvás (NREM3 vagy delta alvás): Ez a szakasz a legmélyebb alvási állapot, amelyben a test regenerálódik és gyógyul. Az agyi hullámok lassabbak és nagyobbak. A testhőmérséklet és a légzésszám csökken, és a test regeneratív folyamatai maximálisan működnek.

Az REM alvás:

  • Gyors szemmozgás (REM): Az REM alvás során az agy aktív, és a legtöbb álom történik. A szemek gyorsan mozognak, és az agy aktivitása hasonló ahhoz, mint amikor ébren vagyunk. Ez az alvási szakasz fontos az emlékek feldolgozásában és a kognitív funkciók fejlesztésében.

Az alvási ciklus során ezek a fázisok ismétlődnek, és az egyes szakaszok időtartama változhat. Az optimális alvásminőség és -mennyiség elérése érdekében fontos a rendszeres alvási időpontok betartása és az alvási környezet megfelelő beállítása.

 
A megfelelő étkezéssel együtt a jó alvás nagyon fontos az optimális fizikai érzelmi és pszichikai egészséged megőrzésében.
 
Ha a fent leírtakat tartod szem előtt, akkor egyértelművé válik hogy miért is fontos a napi 8 óra alvás betartása a tested számára. Ha nehezedre esik elaludni akkor nem fogsz az összes fázison elégszer „végig menni”. No meg, ha gyakran felébredsz, akkor nem vagy eleget, vagy egyáltalán semennyit a mély  REM fázisban. Míg az első és a második fázis is nagyon fontos, azokban nem regenerálódik a tested és ezek hiányának a hatását igen gyorsan meg fogod érezni.

Az alvás minősége nagymértékben függ a matrac minőségétől és kényelmétől is. A megfelelő matrac kiválasztása fontos szerepet játszik abban, hogy pihentető és nyugodt alvást biztosítson. Néhány mód, ahogyan a matrac befolyásolhatja az alvás minőségét:

  • Kényelem és támogatás: Egy jó minőségű matrac megfelelő támogatást nyújt az alvó testének, megfelelően elosztva a testsúlyt és csökkentve a nyomáspontokat. Ez segíthet megelőzni az alvás közbeni kényelmetlenségeket és a testfájdalmakat.
  • Hőmérséklet-szabályozás: A megfelelő matrac lélegző képessége és hőmérséklet-szabályozó tulajdonságai fontosak az optimális alvási környezet fenntartásában. Túl meleg vagy túl hideg matrac nehézségeket okozhat az alvásban és a kényelmetlenséget.
  • Alkalmazkodás az alvási pozícióhoz: A matracnak alkalmazkodnia kell az alvó testéhez és alvási szokásaihoz. Például az oldalra alvók számára egy olyan matrac ideális, amely megfelelő támasztást nyújt az oldalsó fekvőhelyzetben. A hátukon vagy hasán alvóknak más támogatási igényeik lehetnek.
  • Zavarok csökkentése: Egy jó minőségű matrac segíthet csökkenteni az alvás közbeni zavarokat. Például az ágytárs mozgásának érzékelését vagy az ágy általános kényelmetlenségét.
  • Allergiák és egészségügyi tényezők: A megfelelő matrac kiválasztása fontos lehet az allergiák és az egyéb egészségügyi problémák kezelésében. Az allergiát kiváltó anyagoktól mentes matracok és az ortopéd matracok bizonyos egészségügyi állapotokra optimalizálva lehetnek.

Összességében a megfelelő matrac kiválasztása és karbantartása lényeges szerepet játszik az alvás minőségében és az általános jólétben. Fontos, hogy figyeljünk az egyéni igényekre és preferenciákra, valamint rendszeresen cseréljük le a matracot, ha már elavult vagy kényelmetlenné vált.

 

Matrac kínálatunkból: