Vákuum csomagolású termékeinket díjmentesen szállítjuk a GLS futárszolgálattal!

Blog

A matrac tárolása és a karbantartás rejtelmei

Ágyrács
Matracvédő
Matrac tisztítás
Szűrés törlése
A matrac tárolása és a karbantartás rejtelmei

A matrac tárolása magában foglalja a használatot is. Tudd meg mit kell tenned hogy sok éven át megőrizze matracod a frissességét és tartását.

Mire figyelj a matrac vásárlásnál(ágyrács, ágykeret, matracvédők)?

Első és egyik legfontosabb dolog a vásárlásnál azon felül, hogy milyen maggal rendelkező és milyen keménységű matracra van szükséged. Fontos még a méret és a megfelelő fajtájú alátámasztás.

  • Lehet hogy valamilyen oknál fogva nem a standard méretek egyikével rendelkezik az ágyad. Ilyenkor ne próbálj meg beleerőltetni olyan matracot ami annál kisebb vagy nagyobb. Ez azért fontos mert ha megteszed, mondván "mit számít az az 5 cm",akkor a matracot olyan erők fogják érni amit nem tartottak szem előtt a tervezésénél (összenyomódhat vagy csúszkálhat).
  • A nem a matracodnak megfelelő alátámasztás is idő előtti tönkremenetelhez fog vezetni. Kérünk ne hanyagold el ezt hiszen minden egyes matracunk termékoldalán megtalálod azt hogy milyen felületen kéne elhelyezni. Ha neked nem ilyen az ágyad akkor érdemes olyat keresni ami megfelel annak.
  • Vagy ha mindenképpen ragaszkodsz egy bizonyos típusú matrachoz, akkor erősen javallott az ágy és részeinek cseréje. Ezt megteheted nálunk is hiszen sokféle ágyrács közül is válogathatsz a Netmatracnál.

 

Nem tudjuk eléggé kihangsúlyozni, hogy a matrac mérete egyezzen az ágykeret és az ágyrács/ok méretével. De ha neked egyedi méretű ágyad van akkor sem kell búsulnod, hiszen a Netmatracnál egyedi méretű matracok is kaphatóak.

Mit is jelent a matracok karbantartása?

Ez több részből tevődik össze:

Passzív dolgok 

  • Az egyik legfontosabb dolog amire figyelned érdemes az még a matrac vásárlás előtt kezdődik. Mint fentebb is írtuk MINDIG azonos méretekkel rendelkező legyen az ágy és a matrac.
  • A második ilyen passzív dolog amit tehetsz hogy megőrizd az ágymatracodat, az az hogy a használati utasításban leírtak alapján csomagolod ki és kezded el használni. Itt elsősorban a vákuumcsomagolt matracok kicsomagolására gondolunk, mivel azoknál van egy minimum várakozási idő a kibontást követően, hogy a matrac fel tudja venni az eredeti formáját.

Aktív dolgok

  • A matrac forgatása és vagy megfordítása nagyban meghosszabbítja a matrac élettartamát. Ahogy elvégzed ezeket a mozgatásokat a matrac terhelésének a helye változni fog. Ezzel sok esetben megelőzheted a matrac megsüllyedését.
    • Itt NAGYON fontos megjegyezni hogy nem minden matracot szabad megfordítani, de a matracok nagy része elfordítható. Sőt javasolt is a rendszeres forgatásuk. Kérünk minden matrac esetében olvasd el ez ügyben a használati utasítást vagy a matrac termékoldalát a weboldalunkon.
  • Az időnkénti de rendszeres szellőztetés is fontos az ágymatracod frissességének a magőrzésében. Ez ha lehet akkor nyitott ablaknál havonta egyszer tedd meg.
  • Ne Használj ERŐS nem megfelelő vegyszereket ha tisztítod. Erre bővebben kitérünk a cikkben amit erről írtunk.

Hogyan tisztítsam a matracot?

A legelső és legpraktikusabb megoldás a matrac tisztán tartására az az hogy nem is hagyod hogy koszos legyen.

  • Mindegy hogy milyen matracod van (rugós, hideghab, stb... ), a legjobb dolog amit tehetsz az az hogy egy sima vagy vízálló matracvédőt teszel a matracra. Ez meggátolja hogy a matracon gyűljön össze a por, az allergének vagy az elhalt hámsejtek stb.. . Sőt ha valami kiömlik az ágyra akkor sem a matrac lesz koszos.
  • Egy ilyen matracvédő sok esetben mosható is. Ezzel megspórolhatod a matrac kézi tisztításának macerás folyamatát.
  • De ha te valamiért nem preferálod ezt a megoldást vagy "csak" most szeretnéd elkezdeni használni a matracvédőt, akkor érdemes elolvasnod a matractisztításról írt cikkünket. Ez részletes kifejti hogy mit is kell tenned amikor matracot szeretnél tisztítani.

Mit csináljak vele, ha már nincs rá szükségem?

Ha vigyáztál rá:

  • Ha meg akarod tartani, akkor az eredeti formájában (nem összehajtva vagy feltekerve) csomagold be hogy ne porosodjon. Ha lehet akkor hűvös és kimondottan alacsony páratartalmú helyiségben tárold. Ellenkező esetben penészgombák jelenhetnek meg a matracon.
  • Odaajándékozhatod egy ismerősödnek vagy családtagodnak. Ha betartottad a fenti javaslatokat és nem az elhasználódás miatt szeretnél új matracot venni, akkor simán kiszolgálhat még egy pár évet az a matrac más alatt is.
  • Felajánlás? Itt meg kell jegyezni hogy mivel a matrac egészségügyi termék, ezért a legtöbb karitatív szervezet nem fogja elfogadni.
  • Ha kellően tiszta és jó állapotú, akkor esetleg el is adhatod.

Ha nem vigyáztál rá és/vagy tönkrement:

  • Ebben az esetben mi leginkább a megfelelő hulladékudvarba való elszállítást javasoljuk.

Mielőtt a fentiek szerint túladnál az elhasználódott matracodtól, gondoskodj az új matrac beszerzéséről, amit webáruházunkban biztosan megtalálsz.