Vákuum csomagolású termékeinket díjmentesen szállítjuk a GLS futárszolgálattal!

Blog
Netmatrac Kft.

Ágyi poloska a matracban

Matrac tisztítás
Hálószoba, alvás
Szűrés törlése
Ágyi poloska a matracban

Valóban kellemetlen problémát okozhatnak, és fontos megérteni, hogyan lehet védekezni ellenük. Íme egy könnyen érthető cikk az ágyi poloskákról.

Ágyi Poloskák: A Kellemetlen Vérszívók

 

Az ágyi poloska valóban kellemetlen problémát okozhat. Hadd adjak néhány információt az ágyi poloskáról és annak jelenlétéről:

Az ágyi poloska egy apró, 5-7 mm hosszú rovar, amely az evolúció során élősködő életmódra váltott. Főként madarak és emberek vérével táplálkozik, éjszaka, amikor áldozata nyugalomban van. A színe barnás, és testét finom szőrök borítják. Az ágyi poloska nappal a fekhely környékén rejtőzködik, elbújik a ágybetétek redőiben, az ágy repedéseiben vagy a lepedő alatt. Azért olyan nehéz tőlük megszabadulni, mert a kifejlett példányok akár 18 hónapig is elélnek, és a táplálékmegvonást is igen jól viselik. Rengeteg lakást befertőzve teszik nehezebbé az éjszakai pihenést. Igyekszünk tisztán tartani környezetünket, azonban esetben mégis megtörténik hogy megfelelő helyet találnak otthonunkban.

Az ágyi poloska jelei, amiből tudod hogy ágyi poloskával fertőzött a hálószobád

Az ágyi poloska jelei akkor válnak láthatóvá, amikor a rovarok már egy ideje nálunk élnek. Az elhullott ágyi poloska tetemek és a poloskaürülék barnás pöttyei az ágyneműn egy idő után feltűnőek lesznek. Fontos azonban, hogy sokáig ne cseréljük az textíliákat, hogy ezek a jelek megjelenjenek. Elárulja a jellegzetes szagú váladékot termelő bűzmirigy is.

A poloska fertőzöttség elleni védekezés elsősorban a nyugodt, pihentető alvást akadályozza meg. Ahol megjelennek, már a pszichikai hatása miatt sem lehet nyugodtan aludni azzal a tudattal, hogy az éjszaka folyamán újabb csípéseket kell elszenvedni az ágyban fekvőnek.

Mivel az ágyi poloska jelenléte nincs szoros összefüggésben a lakás és a lakó higiéniai körülményeivel, azért a poloska ártalom szégyenérzete, eltitkolása nem logikus. Magyarul az ágyi poloska a legtisztábban tartott, példás higiéniával bíró hálószobákban is előfordul jól érzi magát az ember közelében.

 

Milyen Kellemetlenségeket Okoznak? Nem csak a csípés miatt kell rovarirtás

Csípések: Az ágyi poloska csípése hasonló a szúnyogcsípéshez. A reggelre jelentkező jcsípések rendkívül viszkető kiütéseket okoznak a bőrön. A csípések általában a kéz- és lábfejeken, a hajlatokban és az arcon találhatók. Míg a szúnyogcsípés viszketése általában 2-3 nap alatt elmúlik, ez a csípés ennél hosszabb ideig is fennmaradhat, ágyi poloska okozza. 

Rejtőzködés: Az ágyi poloska nappal szűk repedésekben és hézagokban bújik meg, és csak éjjel, amikor az ember mély álmát alussza, jön elő rejtekhelyéről. Felismerése nem mindig egyszerű, de ovális alakja, 5-7 mm-es nagysága és jellegzetes vörösesbarna színe alapján könnyen beazonosítható.

Kellemetlen szag: Az ágyi poloskát jelzi. hogy folyamatosan termelő bűzmiriggyel rendelkezik, így kellemetlen szagot áraszt magából.

Amit védekezésül javasolni tudunk:

Higiénia: Tartsuk tisztán a lakást, különösen a fekhelyet és matracot, ami ideális búvóhely a számukra, itt is szívesen rejtőzködnek. Rendszeresen mosson ágyneműt magas hőfokon. Fertőtlenítőszerrel kezeljük a fertőzött bútort.

Ágyi Poloska Irtás: Ha gyanús, hogy ágyi poloskával fertőzött a fekvőhely, hívjon szakembert. A vegyszeres irtás hatékony lehet, de léteznek vegyszermentes kártevőirtó alternatívák is.

Utazásnál Vigyázat: Ha utazik, ellenőrizze a szálláshelyet hogy fertőzött-e. Ne vigyen haza használt bútort vagy más tárgyakat ismeretlen forrásból.

Az  védekezés fontos, mivel a fertőzött lakásokban a probléma gyorsan terjedhet. Megfertőzhetik a matracokat, megtelepedhetnek az ágybetét belsejébe. Végső esetben pedig következik a poloskairtás. Különösen érzékenyek erre a problémára a társasházak, ahol jellmző terjedési módja a kidobott holmik. Ha ilyen helyen él, légmentesen zárva dobjon ki mindent amit lehet, ezzel pusztítva el a petéit. Ennek a rovarnak rejtekhely áll rendelkezésére minden lakásban.

Az ágyi poloska elleni védekezés, akár a poloskás matrac eltávolítása, az ágyi poloska irtása


Az ágyi poloskák valóban kellemetlen problémát okozhatnak az ágy körül ha már bejutottak a lakásba, vagy akár ágymatrac belsejébe és fontos megérteni, hogyan lehet védekezni ellenük. Bár a házilagos poloskairtó megoldások nem mindig véglegesek, néhány tipp segíthet csökkenteni az ágyi poloskák számát. Akár otthon is megtalálható szerekkel is el lehet kezdeni az irtást. 

Mosás: Moss mindent magas hőmérsékleten, beleértve az ágyneműt, párnákat és ruhákat is. Az ágyi poloskák nem bírják a magas hőt, így ez segíthet csökkenteni a populációjukat, a rejtőzködő peték ellen is jó megoldás.

Szódabikarbóna természetes ágyi poloska irtó: A ruhák és ágyneműk szódabikarbónás áztatása, valamint a szódabikarbóna az ágyra és matracra szórása is közismert módszer de talán nem elég hatékony rovarirtás. Azonban mivel az ágyi poloska vérszívó, nem fogja megenni a szódabikarbónát, így legfeljebb a szaga taszítja valamelyest. Árulnak irtószereket, amik passzív úton vagy akár aktív módon eltüntetik őket a hálószobából, kb 2 hónap alatt.

Ágyi poloskának készült csapda: Használható házilag készített ágyi poloska csapda is. Ezek a csapdák vonzzák a poloskákat, majd ragadós felületükön megtartják őket. Bár nem végleges megoldás, a matracból nem távolítja el őket de segíthet a probléma kezelésében.


Ágyi poloska matracban? Ha sikertelen volt az ágyi poloska irtása, nem sikerült őket kiirtani, a poloskás matrac eltávolítása költségesebb de biztosabb mód. Nem lesz irtószeres az ágy, az új, az élösködők számára ideális életteret nem biztósító matracod pedig pedig biztosan megtalálod nálunk és az ágyi poloska miatt biztosan nem lesznek kellemetlen álmaid.


Reméljük, hogy ez a cikk segít Önnek megérteni az ágyi poloskák veszélyeit és hatékonyan védekezni ellenük. Vigyázzunk egészségünkre és környezetünkre!

 

Náhány az antiallergén matracaink közül: