Vákuum csomagolású termékeinket díjmentesen szállítjuk a GLS futárszolgálattal!

Blog
Netmatrac Kft.

Matrac vásárlás előtt érdemes ezekre figyelni

Matrac választás
Szűrés törlése
 Matrac vásárlás előtt érdemes ezekre figyelni

Kevés dolog függ annyira a személyes igényektől, mint a jó matrac választás. Ami valakinek olyan érzés, mintha a felhőkön feküdne, az másnak kimondottan rossz lehet és hátfájást okozhat. Ami a döntést még nehezebbé teszi, a maga a választék nagysága, sok-sok matraccal, amik minden értékben és szinte minden fajtában kaphatóak, amire a vevő csak gondolni tud.


Tedd meg magadért a megfelelő lépéseket és vegyél végre egy igazán jó matracot, ajándékozd meg magad az igazán jó alvás élményével.
Az modern habmatracoktól kezdve a hagyományosabbig, a rettenetesen nehéztől a zsebrugós alternatívákig. A jó hír az, hogy vannak dolgok, amik megkönnyítik a döntéshozatal folyamatát. Olvasd el ezt a kis cikket, hogy megtudd mik azok.

Milyen gyakran cseréld a matracodat?

A legtöbb szakember azt javasolja, hogy hét évente érdemes matracot cserélni. Figyelmeztetnek, hogy gyakran előbb elhasználódik egy matrac, mint mielőtt észreveszed, hiszen a matrac hét év elteltével  több mint 20 000 óra használaton van túl. Alvási szokásainktól függően nem biztos a használt évek számát kell figyelnünk, hanem észrevenni a figyelmeztető, árulkodó jeleket:
 • Észreveszed, hogy egy más ágyon jobban alszol
 • Az idő elteltével fokozatosan rosszabb élmény az alvás
 • Többször érzel ébredéskor zsibbadást, görcsöt vagy fájdalmat

Ezekben az esetekben ne sajnáld a pénzt rá és fektess be az egészsedbe egy új matrac vásárlásával, hiszen a megfelelő pihenés az alapja az energikus, egészséges életnek.

A megfelelő matrac, ami nincs elhasználódva, azt fogja eredményezni, hogy kevesebbet mozogsz álmodban. Így frissen, jókedvűen ébredsz, azaz jól indul a napod, sokkal ritkábban fogsz zsibbadásra, a végtagok vagy a derék merevségre ébredni, esetleg fájdalomra.


Mekkora legyen a matracod?

A megfelelő matrachosszúság és szélesség kiválasztása személyes preferenciák és alvási szokások függvénye, valamint az adott helyiség méreteitől is függhet. Néhány fontos tényező, amelyeket érdemes figyelembe venni a matrac méretének kiválasztásakor:

 • Alvási szokások és testméret: Ha egyedül alszol, válassz egy matracot, amely elég tágas ahhoz, hogy kényelmesen elférj rajta. Ha osztozol az ágyon valakivel, akkor a páros alváshoz általában nagyobb matracra van szükség.
 • Hálószoba mérete: Győződj meg arról, hogy a kiválasztott matrac mérete megfelel az adott hálószoba méreteinek és az ágykeretnek.
 • Alvási pozíciók: Ha szeretsz kinyújtózva aludni, válassz hosszabb matracot. Ha inkább gömbölyödve alszol összezsugorodva, akkor lehet, hogy egy keskenyebb matrac is megfelelő lehet.
 • Általános kényelem: Fontos, hogy elegendő helyet biztosíts az alváshoz, hogy kényelmesen elférj a matracon anélkül, hogy túl szűknek vagy korlátozottnak éreznéd magad.

A legelterjedtebb matracméretek közé tartoznak a következők: egyedül alvóknak a 90x200 cm vagy 140x200 cm-es matracok ajánlottak. Páros alváshoz pedig a 160x200 cm vagy 180x200 cm-es matracok ajánlottak. Azonban ezek csak általános útmutatók, és mindig érdemes figyelembe venni az egyéni igényeket és a rendelkezésre álló helyet.

 Puha, Közepes vagy kemény matracot?

A matrac keménységének vagy puhaságának kiválasztása szintén nagyban függ az egyéni igényektől és alvási szokásoktól. Minden alvó más, és a megfelelő matrac keménysége szubjektív preferenciákra épül. Itt vannak néhány szempont, amelyek segíthetnek a döntésben:

 • Alvási pozíció: Az alvási pozíció befolyásolja, hogy milyen típusú matrac lesz a legkényelmesebb számodra. Például az oldalt alvók általában inkább puha matracot részesítenek előnyben, mivel ez segít az alvó testének alakjához való alkalmazkodásban. Ezzel segít az oldalra fekvő nyomáspontok enyhítésében. A hátán vagy hasán alvók inkább közepesen vagy keményebben támogató matracot választhatnak.
 • Testsúly: A testsúly szintén fontos szempont lehet a matrac keménységének kiválasztásakor. Általában a nehezebb alvók inkább keményebb matracot részesítenek előnyben, mivel ez segít a testük megfelelő támasztásában és a belesüllyedés minimalizálásában. Könnyebb alvók számára egy puhaabb matrac lehet kényelmesebb.
 • Egészségi állapotok és kényelmetlenségek: Bizonyos egészségügyi állapotok, például hátfájás vagy gerincproblémák. Ilyenkor egy közepesen vagy keményen támogató matrac lehet előnyösebb. Ez segíthet a megfelelő testtartás fenntartásában és az alvási kényelmetlenségek enyhítésében.
 • Személyes preferenciák: Végül fontos figyelembe venni az egyéni preferenciákat és kényelmi szempontokat is. Mindenki más, és ami kényelmesnek bizonyul egy személynek, az nem feltétlenül lesz az másnak.
 Bizonyos matracok bizonyos ágyakhoz jók?

Az ágy befolyásolhatja mind a matrac érzetét, mind tartósságát, ezért mindig ellenőrizd, hogy milyen típusú alapanyagot használ a matrac gyártója. Sokan rugós lécekkel ellátott alapot javasolnak, amely jó tartást nyújt és elnyeli a mozgást, amikor álmunkban mozgunk. Érdemes megjegyezni, hogy a rácsos alap az évek során a matrac magjának szétnyílását okozhatja. Ezért ügyelj arra, hogy a léc távolsága ne legyen több, mint 40 mm-re, annak teljes élettartama érdekében.

A modern habmatracok használhatóak rugóléces egy merev ágyrácson is. A rugós matracok azonban hamar elvesztik jó tulajdonságaikat, ha nem merev ágyrácson használod őket.
 Minden matracot forgatni kell?


A legtöbb matracot rendszeresen forgatni kell, hogy egyenletesen használódjon el. Ezt vedd figyelembe a vásárlás során, mert néhány matrac nagyon is nehéz lehet. Néhány matracot körbe kell forgatni, nem megfordítani. Ez is nehéz lehet a nagyméretű matracok esetében, érdemes ilyenkor is két kisebb matracot választanod, ha a forgatás nem kivitelezhető egyébként. Ha még többet szeretnél tudni vásárlás előtt a jó választáshoz, keresse bizalommal kollégáinkat, akár itt is!

Kellemes matracvásárlást és Szép álmokat

 

Matrac kínálatunkból: