Vákuum csomagolású termékeinket díjmentesen szállítjuk a GLS futárszolgálattal!

Blog
Netmatrac Kft.

30+1 matracos érdekesség a Nagyvilágból amikről talán Te sem tudsz

Hálószoba, alvás
Szűrés törlése
30+1 matracos érdekesség a Nagyvilágból amikről talán Te sem tudsz

Ha a világon mindenkiben van egy közös dolog, akkor az az alvás. Minden egyes 24 órás periódus bizonyos pontján behunyjuk a szemünket, elcsendesítjük az elménket és feltöltjük testünket. Míg a tudósok még mindig kutatják az alvás működésének csínját-bínját, tudjuk, hogy ez az alapvető funkció rengeteg előnnyel jár a mentális és fizikai egészségünk szempontjából. Bármelyik alvási szokás nyeri el a tetszésed, a megfelelő matracot megtalálod hozzá nálunk.

A kutatások azt mutatják, hogy az alvás hatással van a stressz hormonokra és a növekedésre, megerősíti az immunrendszert, segít szabályozni légzésünket és vérnyomásunkat, valamint javítja szív- és érrendszeri egészségünket. A hosszú távú alváshiány azt jelentheti, hogy kihagyja ezeket az előnyöket, nagyobb kockázatot vállalva, ami az egészséget illeti, a szélütéstől a rohamokig – nem beszélve a várható élettartam rövidüléséről.

Az egészségügyi előnyökön és az alvás minden ember számára nélkülözhetetlen természetén túlmenően egyes alvási szokások  emberenként és kultúránként nagyon különbözők lehetnek. Lefekvéskor az amerikaiak bambusz lepedőkkel pihennek le memóriahabos matrac tetején. Japán társaik azonban kigurítják a hagyományos tatami szőnyeget, és megágyaznak shikibutonnal (egyfajta vékony pamut matrac) és kakefutonnal (selyemszálakkal töltött paplan), mielőtt a hajdina hajótestpárnára támasztanák a fejüket.


Érdekel, hogy milyenek az alvási szokások a világ 30 országában?

 
1. Spanyolország: Szieszta délután

Spanyolország régóta gyakorolja a szieszta hagyományait – a dél körül alvásra és feltöltődésre fenntartott kétórás szünetet. Ez a szokás sok más, forró éghajlatú helyen terjedt el, különösen Latin-Amerika országaiban. Ez a szokás a 20. század közepe óta áll fent, a mezőgazdaságban dolgozóknál kezdődött el, hogy ne a nap legmelegebb időszakában dolgozzanak a földeken. Amikor elkezdődött az emberek városokba áramlása, akkor is megmaradt ez a szokás és ma már ez az egész országban elterjedt, elfogadott.

2. Dél-Korea: Lekapcsolják a ventilátorokat lefekvés előtt

A nyári meleg, párás időjárás ellenére nem talál sok idős dél-koreai embert, akik alvás közben elektromosventilátorral hűsölnének. Néhányan ebből a generációból hisznek a régi feleségek „legyező halál” meséjében, egy dél-koreai babonában, amely arra figyelmeztet, hogy meghalhat, ha elalszik egy elektromos ventilátor mellett.

3. USA: Aludj a kedvenccel!

Az Amerika Egyesült Államokban élők 71%-ának a legtermészetesebb, hogy a háziállataikat felengedik az ágyra, mert szerintük ez megnyugtatja a gazdikat. Kimutatták, hogy a háziállat tulajdonosok nagy része úgy gondolja, sokkal jobbat alszanak úgy hogy tudják, kis kedvencük ott alszik velük.
 

4. Afganisztán: A hálószobák nemcsak alvásra szolgálnak

Afganisztánban az ágy nappal nem marad a helyén. Ennek oka, hogy az afgánok hálószobájukat sok más célra használják a nap folyamán. Ébredés után a takarók összecsukódnak, a matracok pedig oldalra tolódnak, hogy nappali használatra is birtokba vehessék a szobát.
 

5. Guatemala: Mágikus hálótársak

Itt a helyi őslakosok „gond babákat” készítenek maguknak, ami szerintük segít a jobb alvásban. A legendák szerint ezek a babák egy maja hercegnő bölcsességét reprezentálják, amit Ő a nap istentől kapott megoldásként szinte bármilyen problémára. Az őslakosok a mágikus hálótárstól remélik a nyugodt alvást, gondjaik enyhülését.
 
 

6. Japán: Munkahelyen ajánlott!

A japánoknál normális dolog ha valaki elalszik a munkahelyén vagy esetleg egy bulin, vagy vendégségben, ami nekünk nagyon furcsa lehet. Nálunk ha valaki elaszik a munkahelyén azt lenézik és jobb esetben csak felhívják a figyelmét, hogy ilyet ne csináljon. Ezzel ellentétben Japánban ez azt jelenti, hogy rengeteget dolgozott, amitől annyira elfáradt, hogy aludnia kell.
 

7. Franciaország: A csecsemők egész éjjel alszanak

A francia csecsemőkről ismert, hogy akár 10 hetes korukig is egész éjjel alszanak, Pamela Druckerman, a “Brebing Up Bebe” írója szerint. Ezt a jelenséget a „szünet” nevű technikának tulajdonítja, amelyben a szülők megvárják, mielőtt besietnek, hogy megnyugtassák a síró babát, hogy lássák, képes-e a csecsemő egyedül összekapcsolni a kétórás alvási ciklusokat.
 

8. Skandinávia: Aludj a szabadban!

Sok skandináv és skandináv szülő nem gondolkodik kétszer azon, hogy csecsemőit a kocsijukba tegyék egy délutáni alvásra. A szabadtéri alvások egész évben folytatódnak – még télen is, amikor az olyan városokban, mint Stockholm, a hőmérséklet rendszeresen -5 Celsius fokig zuhan.
 

9. Mexikó: Az imák alvás előtt hatásosak!

A National Sleep Foundation 2013-as felmérése szerint a mexikóiak 62% -a lefekvés előtt imádkozik vagy meditál. Ez az arány 15 százalékponttal volt magasabb, mint az amerikaiaknál.

10. Botswana: Amikor jólesik!

A botswanai törzsek nem határozták meg az alvási és ébrenléti időket. Ehelyett akkor bóbiskolnak el, amikor kedvük támad, akár a nap közepén, akár késő este van – állítja Carol Worthman antropológus.

11. Ausztrália: Biztonságban

A helyi Ab originál törzsekben nagyon is megszokott az együtt alvás. Az ágyakat vagy „matracokat” sorba teszik és úgy alszanak rajtuk. A legerősebbek és legnagyobbak fekszenek a sor két végén a gyerekek pedig középen, ezzel is védve őket.

12. Anglia - Egyesült Királyság: Semmi prűdség!

Az itt élők több mint 30%-a meztelenül alszik direkt azért, hogy jobbat és mélyebben aludjon. Sokak szerint még az öregedést is lassítja ez a szokás.

13. Németország: A párok külön paplanokat használnak

Ez alvási hagyomány Ausztriában és Skandináviában is megtalálható, és ihletet adott az Ikeából származó termékbemutatókra.

14. Olaszország: A dolgozók hosszú ebédszünetet kapnak szundikáláshoz

A spanyol sziesztához hasonlóan az olaszoknak is megvan a maguk „riposo” néven ismert délutáni alvása. Általában közvetlenül ebédidő után kezdődik, és kettő-négy óráig tart.

15. Kína: Az ágy közelében nem lehet tükör

A kínai feng shui gyakorlat visszatartja az embereket attól, hogy tükröket helyezzenek az ágyhoz. A filozófia az, hogy a tükrök energiát képesek visszaverni a helyiségben, ami megzavarhatja a békés pihenést.

16. Dél-Afrika: Emelje meg az ágyát téglával

Néhány dél-afrikai bennszülött csoport tégla segítségével emeli meg az ágyát, hogy magasan tartsa a földtől. Állítólag segít megvédeni a tokoloshe-tól, egy mitikus lénytől, amely álmukban ragadja el áldozatait.

17. Brazília: A város megtartja az iparosodás előtti alvási szokásokat

Kimutatták, hogy a brazíliai Baependi közösség egyike azon kevés embercsoportnak a Földön, akik még az iparosodás előtti alvási szokásokkal rendelkeznek. Az ott élők általában 21: 20-kor szoktak elaludni és 6: 30-kor felébredni.

18. Finnország: A babák kartondobozokban szundítanak

A finn kormány a kismamáknak egy tele doboz kelléket, például lepedőket és játékokat küld, a csecsemőik számára. A kartondobozok az újszülöttek számára kiságyként is funkcionálhatnak.

19. Belgium: A legkorábbi lefekvés a világon

Egy 2014-ben végzett, világszerte 8070 emberrel végzett kutatásból kiderült, hogy a belga nőkre jellemző a legkorábbi lefekvési idő. Átlagosan 22:30 körül mennek aludni. 

20. Svájc: Az újszülöttek függőágyakban alszanak

Az újszülötteket Svájcban általában egy hängematten-ben helyezik el, egyfajta függőágyban, alvás céljából. Az ötlet az, hogy a függőágy ringatása utánozza az anyaméhben tapasztalt ringást, nyugtató hatást keltve.

21. Egyiptom: Alvás két fázisban

A többfázisú alvás, amely két vagy több alvási fázist (egy hosszabb pihenőidő helyett) egy 24 órás periódus alatt foglal magában, Egyiptomban nem ritka, az ott élő emberek általában este hat órát, délután pedig körülbelül két órát alszanak.

22. Kanada: Az inuitok összebújnak, hogy melegen maradjanak

Az észak-kanadai inuit közösségeknél átölelik egymást, amikor ágyba lefekszenek. Az összebújás segít az embereknek melegen maradni a jégkunyhójukban.

23. Dél-India: A nők alvás előtt felkötözik a hajat

Dél-Indiában sok nő ügyel arra, hogy leengedett hajjal ne aludjon el. A legenda szerint a hajat fel kell kötni lefekvés előtt, hogy a nő ne válhasson megszállottá.

24. A Szaharától délre fekvő Afrika: Aludjon háló alatt!

Afrika szub szaharai országaiban, köztük Etiópiában, Ruandában, Ugandában és Szenegálban sok ember alszik a szúnyoghálók alatt. A hálók segítenek megakadályozni a szúnyogcsípés okozta malária terjedését.

25. Argentína: A gyerekek késői lefekvést kapnak

Lefeküdni általában csak este 10-kor, vagy később kell az argentin gyerekeknek, Sara Harkness, a Connecticuti Egyetem professzora szerint. A szülők gyermekeik ébrenléti idejét arra használják, hogy “a gyermek fejlődésének társadalmi vonatkozásaira” összpontosítsanak.

26. Szingapúr: Az alvás nem tart olyan sokáig, mint másutt

Egy 2016-os tanulmány, amely 20 ország okos telefon adatait követte nyomon, megállapította, hogy Szingapúrban a legrövidebb az embereknek alvási ideje. Átlagosan körülbelül 7 órát és 24 percet alszanak.

27. Szlovákia: A világ legjobb alvásminősége

A szlovákiai emberek átlagos alvásminősége a legjobb a világon – az alvási ciklus alkalmazást használó 941.300 ember 2014 és 2015 közötti adatai szerint. 

28. Malájzia: Legrosszabb az alvás minősége

A malájziaiknál viszont 50 ország közül volt a legrosszabb az átlagos alvásminőség.

29. Norvégia: A „Midnight Sun” későig ébren tartja az embereket

Tavasz folyamán Norvégia északi részén késő éjszaka még mindig világosság lehet. A jelenségnek nevezett “éjféli nap” sokáig ébren tartja az embereket és nem ritka, hogy éjfélkor kávét kortyolgatnak, vagy akár túráznak.

30. Indonézia: A stressz azonnali alvást vált ki

Néhány ember az indonéziai Bali szigeten kifejlesztett egy technikát, amelyet „félelem alvásának” neveznek. Amikor stressz alatt vannak, Carol Worthman antropológus szerint azonnal elaludhatnak. Sok helyi megtanult meditációval szinte azonnal elaludni. Ez a kulturális jelenség lehetővé teszi az indonéziaiak számára, hogy a félelmetes vagy stresszes szituációkból gyorsan „ki tudjanak lépni”.


És akkor lássuk a +1 ráadást


Világűr: Az űrhajósok korlátok között alszanak


Amikor ideje lefeküdni az űrállomáson, az űrhajósok bemásznak a saját privát hálószobájukba és speciális hálózsákokba fűzik magukat, hogy ne lebegjenek alvás közben. A világítástól és a hőmérséklettől kezdve a zaj- és szén-dioxid-szintig mindent gondosan szabályoznak az optimális alvás érdekében.

 

Ezek a matracok bárhol megállják a helyüket: