Vákuum csomagolású termékeinket díjmentesen szállítjuk a GLS futárszolgálattal!

Blog
Netmatrac Kft.

Hogyan vigyázz a memóriahabos matracodra?

Memóriahabos matrac
Hálószoba, alvás
Szűrés törlése
 Hogyan vigyázz a memóriahabos matracodra?

Azért, hogy memória habból készült matracod hosszú időn át meg tudja tartani jó állapotát, neked is tenned kell. Íme egy pár tipp és trükk hogyan is érheted ezt el. Ezzel nem csak pénzt takarítunk meg, (Hiszen hosszabb lesz a matracod élettartalma.) hanem kimondottan jobb alvási minőséget is elérhetsz vele.

Ha most vetted meg életed első memória habos matracát, vagy már rég óta használsz egyet, akkor is illik tudnod, hogy ezt a matrac fajtát máshogyan kell „karbantartanod” mint a többi matracot.

Haza érve az új matraccal, legelsőként szabadíts fel annyi helyet, amennyi elég nagy ahhoz, hogy mikor kibontod a matracot gyűrődés nélkül elférjen. A hőmérséklet kellőképpen meleg legyen, hiszen ezek a matracok érzékenyek a hőre. A kibontáshoz ne használj éles eszközt, hiszen ezek károsíthatják a matracunkat.

Ha ezzel megvagy, hagyd hogy visszanyerje eredeti formáját. Ez matractól és gyártótól függően 8-24 órát vagy még többet vehet igénybe, erről mindenképpen tájékozódj mielőtt először használnád. Ez az információ vagy a csomagoláson van feltüntetve vagy a leírásban, ha esetleg egyiken sincs, az nem azt jelenti, hogy rögtön használható a matrac. Ilyenkor vagy kérdezz utána ott, ahol vetted vagy egyszerűen várj 3 napot.

Ez így elsőre soknak tűnhet de ez a 72 órás szabály nagyon nagy valószínűséggel elegendő lesz. Ez nem csak memória habos matracokra, hanem szinte minden matracra igaz, amit vákuum csomagolásban értékesítenek. Fontos még, hogy mikor kinyitod a matracot, előfordulhat hogy vegyszer szaga van. ilyenkor még csak véletlenül se ess neki bármivel se kitakarítani, a megfelelő szellőztetéssel ez pár napon belül el fog múlni.
 
Fordítsd vagy forgasd?

A fordítás teljesen matrac függő mivel, a matracoknak 1 vagy 2 fekvőfelületük van. Természetesen ha csak egy ilyen, direkt erre kiképzett felületről beszélünk, akkor nem szabad megfordítani. Ha két különböző keménységű felületről beszélünk, akkor csak akkor fordítsd, ha az eltérő keménységre van szükséged.

Ami a forgatást illeti arra viszont igen is szükség van. Mivel a legtöbbünk általában, ha nem is pontosan ugyanabban de nagyon hasonló pozícióban alszik minden nap. Ezért a matracnak egy bizonyos része sokkal jobban ki van téve terhelésnek, mint a többi. Ezért, hogy egyenletesen használódjon el a matrac azt javasoljuk, körülbelül 4 hetente fordítsd el 180 fokot a vízszintes tengelye mentén.

Ami még nagyon fontos ebben a műveletben, hogy ha a matracodon vannak fogantyúk az oldalán, ne azokat használd a forgatáshoz, ezeket nem arra tervezték, hogy elbírják a matrac teljes súlyát. A fogantyúk rendeltetése az, hogy kicsi finom igazításokat végezz a matracon, ha már a helyén van. Itt fontos még megemlíteni, hogy a matracok úgy vannak kitalálva, hogy a tested súlyát nagy felületen eloszlatva bírják el. Ezért, ha a testsúly egy sokkal kisebb felületen nyomja a matracot az káros lehet rá. Ezt azért mondjuk, hogy bármilyen kényelmes is próbáljuk meg elkerülni a matrac szélén való hosszabb távú üldögélést.
 
Fedőréteg és szellőztetés

Kimondottan javasoljuk a matracvédő használatát. Higiénikus, megakadályozza a hámsejtek bejutását a matrac magjába ha megérdemelten ágyba kapjuk a kávét reggel és egy – két csepp az ágyra folyik, akkor is jó szolgálatot tesz egy minőségi matracvédő. Sőt, ha allergiás vagy akkor kimondottan antiallergén fedőréteget is választhatod, bár a modern alapanyagok nagy része már antibakteriális és antiallergén.

A szellőztetés nagyon fontos. E nélkül nem lesz kellően friss illata és a testnedvek is sokkal nehezebben távoznak a matracból. Azt javasoljuk, hogy minden reggel hagyj időt a szellőzésre mielőtt beágyaznál. A napfény nem minden esetben tesz jót a matracnak, elszíneződhet, besárgulhat tőle, sőt vannak olyan hab alapanyagok, melyek szerkezetét kimondottan károsíthatja.
 
Hogyan tisztítsd a memóriahabos matracot

A memória habok más tisztítási eljárást igényel, mint a többi, úgymond hagyományos matrac. Ezt tartsuk szem előtt mikor memória habot tartalmazó matracot veszel.
 
Mindenképp olvasd el a használati utasítást!!!

Mivel ezek a matracok mind más és más anyagokból és rétegekből állnak, mindegyiket más és más hőmérsékleten és anyagokkal lehet tisztítani. Az ilyen matracoknál, ha esetleg foltosak lesznek, két fontos dolog kell szem előtt tartani. Az első, hogy mikor ráfolyatsz valami vegyszert, rögtön kezd el a tisztítást ne várj vele semeddig. A második ilyen fontos dolog, hogy ne használj semmiféle erős vegyületet a folt eltávolításához. Szimplán egy kevés vizet keverj el sima mosogatószerrel addig, míg majdnem csak habot látsz. Mindig egy teljesen tiszta szivacsot használj és gyengéd körkörös mozdulatokkal dolgozz.

Nagyon fontos itt megjegyezni, hogy a matrac MINDIG csak akkor használható, ha teljesen megszáradt. Soha ne használd vagy ágyazz meg rá amíg akár csak egy kicsit is nedves, mert ebben az esetben a penész melegágya lehet. Illetve ha kitisztítottad a matracot soha sem a napon, vagy hajszárítóval szárítsd, mert a túlzottan magas hőmérséklet roncsolja a memória hab anyagát. Ha mindenképp sietsz akkor egy kis sütőpor a nedves részen csodákat tehet, hiszen kiszívja a nedvességet a matrac felső rétegéiből.
 
Végül a porszívózás


A memória habos matracok tisztíthatók porszívóval de figyelj arra, hogy ne túl nagy teljesítményű gépekkel tedd és a megfelelő fejjel mert különben szakadást idézhetnek elő a matrac anyagában. Mi elsősorban a kis kézi készülékeket javasoljuk. mivel ezekkel könnyedén eljutsz a nehezen elérhető területekre is. Minden nagyobb gépi tisztításhoz professzionális gép, illetve szákértő igénybe vételét ajánljuk.

Néhány a memóriahabos matracaink közül: