Vákuum csomagolású termékeinket díjmentesen szállítjuk a GLS futárszolgálattal!

Blog
Netmatrac Kft.

Álmok és alvás, ezek jobb megértéshez oda kell figyelned pár dologra

Hálószoba, alvás
Szűrés törlése
Álmok és alvás, ezek jobb megértéshez oda kell figyelned pár dologra
Neked is szükséged van a pihentető alvásra. Nem csak a fizikai pihenésre van  szükséged egy kiváló matracon, hanem a mentálisra is, hogy másnap összeszedettebb lehess és jó koncentrációs képességed legyen. Bár az alvásigényünk  személyenként változó, általánosságban kijelenthető, hogy a napi 8 óra az egészséges alvásidő. Mindeközben jó esetben esténként akár 6-8-szor is álmodhatunk. Ezek lehetnek kellemes vagy rémálmok de legtöbbször igen érdekesek a mindennapi életünkhöz képest. 

Álmaid  jobb megértéshez érdemes odafigyelned  pár dologra

 
A tudat ilyenkor képeket és gondolatokat képez, ami reflektálja a tudatalatti érzelmi állapotunkat.
Ezek az álmok legtöbbször az alvás R.E.M. (rapid eye movement) azaz gyors szemmozgásos állapotában keletkeznek. Ebben az állapotban az agy nagyon  aktív, viszont a test pihenő üzemmódban van.

2001-ig csak sejtettük, hogy az állatok is álmodnak de nem volt kézzel fogható bizonyítékunk. Ám miután ebben az évben az M.I.T. egyetemen egy patkány agyi aktivitását alvás közben megvizsgálva, ez teljesen bebizonyosodott.

Míg a tudósok nagy része egyet ért abban, hogy mik is az álmok, különböző véleményük van arról, hogy van e bármilyen okuk. Egyes tudósok szerint azért álmodunk, hogy a napi érzelmeket feldolgozzuk. Mások szerint az álmok azért vannak, hogy a tudatalattink alvás közben dolgozzon olyan komplex problémákon, amikre ébren nincs energiája vagy ideje. Megint mások szerint az álmok pedig nem mások, mint szimpla ok nélküli agyi impulzusok.

Alvás közben sokan beszámoltak újra és újra visszatérő álmokról, melyek  a legtöbb esetben rémálmok de lehetnek kellemesek is. A visszatérő álmok egy ember életében legtöbbször a meg nem oldott problémáit tükrözik és addig térnek vissza, amíg meg nem oldódik a probléma. Ezek nem csak fizikai problémák lehetnek, hanem olyan helyzetek is, amikben a tudatalattink a nap folyamán fenyegetve vagy kényelmetlenül érezte magát.
 

Az álmok üzennek?

 
Ahhoz, hogy meg tudjuk fejteni a jelentésüket emlékeznünk  is kell rájuk. Ezért szoktuk ajánlani, hogy ha nagy hatással volt ránk egy álom, akkor mindenképpen írjuk le rögtön ébredés után, amikor még emlékszünk rá. Ezt később visszaolvasva sokszor párhuzamokat fedezhetünk fel az érzelmi életünk egy-egy területével. Hiába mások a helyzetek, amiket álmodunk, a legtöbbször az életünk folyamán tapasztalt érzések törnek fel alvás közben, tükröződnek álmainkban.

Amilyen fontos maga az alvás, ugyanolyan fontosak az álmok is. A tudósok eltérő véleménnyel vannak, ami a hasznosságukat illeti. Egy dolog viszont teljesen biztos, ha megtanuljuk értelmezni őket és figyelni rájuk, az sokat segíthet a mindennapi életünkben is.