fbpx

A matracok története

A matrac szó az arab nyelvből ered, matrahnak hívják a tradicionális arab fekvő és pihenőhelyet. A matrah szó jelentése “dobja le”, vagy “a hely ahol valamit
ledobtak” illetve “szőnyeg, párna”. A keresztes lovagok révén került akifejezés Európába.

Már a neolitikus időszakból is találtak kezdetleges ágyat és matracot. A kártevők, rovarok elleni védekezésként a talaj szintjénél magasabb fekvőhelyet
készítettek. Az első matrac egy halom fű, levél, esetleg szalma lehetett a talajon, állatbőrrel letakarva.

Matracok az őskorban
Matracok az őskorban

i.e. 3600: Ágyak készültek vízzel töltött kecskebőrből, Perzsiában.

i.e. 3400: Az ókori egyiptomiak az otthonaik sarkában felhalmozott pálma ágakon aludtak.

i.e. 200: Az ókori Rómában vászon zsákot töltöttek meg náddal, szénával vagy gyapjúval, a gazdagok megengedhették maguknak a toll tölteléket is.

15. század: A reneszánsz matracok borsóhéjjal, szalmával, vagy néha tollal voltak töltve, huzatuk bársony de népszerűek voltak a különböző brokátok is.

Matracok a reneszánsz korban
Matracok a reneszánsz korban

16. és 17. század: A doboz szerű ágykeretet töltötték meg szalmával. Ezekben az ágyakban ágyrács helyett még kötelet illetve drótot feszítettek ki az ágy
oldalai közé.

18. század: A század elején a matracok alapanyaga pamut vagy gyapjú. A 18. század közepén kezdenek elterjedni a minőségi vászon vagy pamut alapanyagok de már megjelennek a több rétegű matracok is. A gombos, tűzött esetleg varrt huzatban helyet kaphatott a már ismert anyagok mellett a lószőr és a kókusz rost is.

19. század vége: A rugós matracok megjelenése, melyek rugalmasságátától az élet meghosszabbodását várták az emberek.

1926: Dunlop bevezetett egy technológiát, vulkanizált gumiból, latex habbólkészített matracot (innen a név Dunlopillo).

1930 : A táskarugós matracok és a kárpitozott ágyak megjelenése. Ekkor a mesterséges töltőanyagok használata általánossá vált.

1940-es évek: Légmatracokat kezdenek gyártani vulkanizált gumiból, amik szövet borítással látnak el. Ezt a módszert ma is megtaláljuk, hasonlóan készülnek a manapság divatos vendégágyak.

Matrac gyártás
Matrac gyártás

1960: A modern vízágy bevezetése.

1970: A NASA feltalálja az anyagot, amely később úgy válik ismertté, mint memória hab. Az újonnan kifejlesztett technológia segítségével eljön a habszivacs matracok és párnák kora. Ez az eljárás lehetővé tette a gyárak számára hogy mindenki számára elérhető áron, széles kínálattal jelenhessenek meg a piacokon.

Memóriahabos matrac
Memóriahabos matrac

1992 : Fibrelux megalkotja a matracok egy új alapanyagát, a gumírozott kókuszrostot.