Ha igazán matrac szakértőktől szeretnél tanácsokat a matracok, vagy fedőmatrac jellemzőiről, kíváncsi vagy a matracvédő helyes használatára, esetleg szivacs matrac vásárlásán gondolkodsz, akkor webáruházunk király helyet biztosít számodra a vásárláshoz.

Matrac tisztítás házilag

A matrac komoly befektetés, ezért érdemes vigyázni rá – és ez azt jelenti, hogy megtanuljuk a matrac tisztítását. A matracok poratkákat, elhalt bőrt, szennyeződéseket és egyéb törmelékeket tartalmazhatnak, ami azt jelenti, hogy rendszeresen meg kell tisztítani őket – különösen, ha allergiában szenved, háziállata van, vagy csak egy lelkes éjféli nassoló.

A jó hír az, hogy a matrac tisztítása sokkal könnyebb, mint gondolnád. Kövesd ezt a kilenc egyszerű lépést, amelyek segítenek abban, hogy a matracod tisztán és készen álljon az évekig tartó szunyókálásra. 

Íme néhány profi tipp a matrac megfelelő gondozásához, hogy nyugodtan aludhass:

Gyűjtsd össze a matrac tisztító kellékeit

Amire a matrac mély tisztításához szüksége lesz:

– porszívó kárpitos fejjel
– enzimes tisztító vagy mosogatószappan a foltok eltüntetéséhez
– mosószer
– szódabikarbóna
– tisztító kendők
– hideg víz

Csupaszítsd le az ágyat és mosd ki az összes ágyneműt

A párnahuzatokat és a matrachuzatokat és tedd a mosógépbe, miközben a matrac tisztításán dolgozol. Az összes ágynemű forró vízzel történő mosása segít megszabadulni a poratkáktól. A párnák típusától függően előfordulhat, hogy ezeket is kimoshatod, érdemes ellenőrizned a címkéjét.

Porszívózd ki a matracot

A porszívó kárpithoz való fejét használd, menj végig a matrac teljes felületén, beleértve az oldalakat is. Fordíts különös figyelmet a varratokra és hajtsd ki a szegély rögzítését is, hogy minden rejtett szennyeződést,  port el tudj tüntetni.

Folteltávolítóval tisztítsd meg a matracot

Soha ne áztasd a matracot és ne használj közvetlenül vizet vagy tisztítószert. A memóriahab például egyáltalán nem nedvesedik. Ezért fontos, hogy körültekintően járj el és az az elv érvényesüljön, hogy a kevesebb több.

A folteltávolító használata a folt és a matrac típusától függ. Biológiai foltok esetén használjon enzimes tisztítószert. Permetezd be a tisztítószert egy tiszta, fehér ruhára, majd töröld le a foltot a ruhával. Ezután hideg vizes ruhával folytathatod a műveletet, amíg a folt meg nem emelkedik. A cél itt a lehető legkevesebb tisztítószer és nedvesség felhasználása. Ez a módszer ideális a vér, verejték, hányás, vizelet és más hasonló foltok esetén.Az enzimalapú tisztítószer alternatívájaként elkészítheted saját oldatod úgy, hogy a mosogatószeres szappant vízzel összekevered és csak a kapott habot tesszed a foltra. Készíthetsz oldatot hideg vízből és hidrogén-peroxidból is, fele – fele arányban.

Szórj szódabikarbónát az egész matracra

Ha nem tudod kitenni a matracot napsütésre és friss levegőre, a szódabikarbóna a legjobb megoldás. Szórj rá egy réteget a matrac teljes felületére és hagyd néhány órán át. A szódabikarbóna lebontja a savat és felszívja a maradék nedvességet, vagy szagot. Minél tovább hagyod a szódabikarbónát a matracon, annál jobban fog működni! Amikor a matrac le van szórva szódabikarbónával, nyisd ki a szoba ablakát, hogy beengedje a fényt és a napsütést. A nap UV-sugarai valóban segítenek a matracon lévő penész vagy baktériumok elpusztításában.

A szódabikarbóna után

Miután a szódabikarbóna kifejtette hatását, alaposan porszívózz fel. (Ha szövetből készült fejtámlája van, akkor itt az alkalom arra, hogy ezt is kiporszívózd!)

Mindkét oldalt

Ha az egyik oldal már makulátlan, fordítsd meg a matracot, és ismételd meg az 1–5. lépéseket, hogy mindkét oldal egyformán friss és tiszta legyen. Természetesen a matrac megfordítását rendszeres időközönként meg kell tenned, függetlenül attól, hogy tisztítja-e a matracot vagy sem. Általános ökölszabályként a matracokat háromhavonta kell megfordítani – vagy gyakrabban, ha észreveszi a felületén a megereszkedést. A következetes matrac forgatás segít abban, hogy a matrac egyenletesebben kopjon és hosszabb ideig tartson.

Most, hogy tudod, hogyan kell tisztítani a matracot, ideje megvédeni. 

Miután teljesen megszáradt, takard le a friss matracod egy matracvédővel, amely megkönnyíti a tisztítást a jövőben, és megvédi a szennyeződéstől és egyéb kellemetlenségektől, például az ágyi poloskáktól.

A matrac tisztítása kétségtelenül meghosszabbítja annak élettartamát és élvezetessé teszi az alvást de minden jónak véget ér egyszer. Körülbelül öt év elteltével fontolja meg az új matrac vásárlását. A test benyomásai és a megereszkedés azt jelzik, hogy ez már nem nyújt megfelelő alátámasztást. Fontos hallgatni a testre is, minden reggel fájdalmasan ébredni vagy rosszul aludni annak a jele, hogy ideje továbblépni.

Legutóbbi bejegyzés