fbpx

Hogyan vigyázzunk a matracunkra?

Azért, hogy memória habból készült matracunk hosszú időn át meg tudja tartani jó állapotát, nekünk is tennünk kell. Íme egy pár tipp és trükk hogyan is érhetjük ezt el. Ezzel nem csak pénzt takarítunk meg, (Hiszen hosszabb lesz a matracunk élet tartalma.) hanem kimondottan jobb alvási minőséget is elérhetünk vele.

Ha most vetted meg életed első memória habos matracát, vagy már rég óta használsz egyet, akkor is illik tudni, hogy ezt a matrac fajtát máshogyan kell „karbantartani” mint a többi matracot.

Haza érve az új matraccal, legelsőként szabadítsunk fel annyi helyet, amennyi elég nagy ahhoz, hogy mikor kibontod a matracot gyűrődés nélkül elférjen. A hőmérséklet kellőképpen meleg legyen, hiszen ezek a matracok érzékenyek a hőre. A kibontáshoz ne használjunk éles eszközt, hiszen ezek károsíthatják a matracunkat.

Ha ezzel megvagyunk hagyjuk, hogy visszanyerje eredeti formáját. Ez matractól és gyártótól függően 8-24 órát vagy még többet vehet igénybe, erről mindenképpen tájékozódjunk mielőtt először használnánk. Ez az információ vagy a csomagoláson van feltüntetve vagy a leírásban, ha esetleg egyiken sincs, az nem azt jelenti, hogy rögtön használható a matrac. Ilyenkor vagy kérdezzünk utána ott, ahol vettük vagy egyszerűen várjunk 3 napot. Ez így elsőre soknak tűnhet de ez a 72 órás szabály nagyon nagy valószínűséggel elegendő lesz. Ez nem csak memória habos matracokra, hanem szinte minden matracra igaz, amit vákuum csomagolásban értékesítenek. Fontos még, hogy mikor kinyitjuk a matracot, előfordulhat hogy vegyszer szaga van. ilyenkor még csak véletlenül se essünk neki bármivel se kitakarítani, a megfelelő szellőztetéssel ez pár napon belül el fog múlni.

Fordítsuk vagy forgassuk?

A fordítás teljesen matrac függő mivel, a matracoknak 1 vagy 2 fekvőfelületük van. Természetesen ha csak egy ilyen, direkt erre kiképzett felületről beszélünk, akkor nem szabad megfordítani. Ha két különböző keménységű felületről beszélünk, akkor csak akkor fordítsuk, ha az eltérő keménységre van szükségünk. Ami a forgatást illeti arra viszont igen is szükség van. Mivel a legtöbbünk általában, ha nem is pontosan ugyanabban de nagyon hasonló pozícióban alszik minden nap. Ezért a matracnak egy bizonyos része sokkal jobban ki van téve terhelésnek, mint a többi. Ezért, hogy egyenletesen használódjon el a matrac azt javasoljuk, körülbelül 4 hetente fordítsuk el 180 fokot a vízszintes tengelye mentén. Ami még nagyon fontos ebben a műveletben, hogy ha a matracunkon vannak fogantyúk az oldalán ne azokat használjuk a forgatáshoz, ezeket nem arra tervezték, hogy elbírják a matrac teljes súlyát. A fogantyúk rendeltetése az, hogy kicsi finom igazításokat végezzünk a matracon, ha már a helyén van. Itt fontos még megemlíteni, hogy a matracok úgy vannak kitalálva, hogy a testünk súlyát nagy felületen eloszlatva bírják el. Ezért, ha a testsúlyunk egy sokkal kisebb felületen nyomja a matracot az káros lehet rá. Ezt azért mondjuk, hogy bármilyen kényelmes is próbáljuk meg elkerülni a matrac szélén való hosszabb távú üldögélést.

Fedőréteg és szellőztetés.

Kimondottan javasoljuk a matracvédő használatát. Higiénikus, megakadályozza a hámsejtek bejutását a matrac magjába ha megérdemelten ágyba kapjuk a kávét reggel és egy – két csepp az ágyra folyik, akkor is jó szolgálatot tesz egy minőségi matracvédő. Sőt, ha allergiások vagyunk akkor kimondottan antiallergén fedőréteget is választhatunk, bár a modern alapanyagok nagy része már antibakteriális és antiallergén.

A szellőztetés nagyon fontos. E nélkül nem lesz kellően friss illata és a testnedvek is sokkal nehezebben távoznak a matracból. Azt javasoljuk, hogy minden reggel hagyjunk időt a szellőzésre mielőtt beágyaznánk. A napfény nem minden esetben tesz jót a matracnak, elszíneződhet, besárgulhat tőle, sőt vannak olyan hab alapanyagok, melyek szerkezetét kimondottan károsíthatja.

Hogyan tisztítsuk a memóriahabos matracot.

A memória habok más tisztítási eljárást igényel, mint a többi, úgymond hagyományos matrac. Ezt tartsuk szem előtt mikor memória habot tartalmazó matracot veszünk.

Mindenképp olvassuk el a használati utasítást!!!

Mivel ezek a matracok mind más és más anyagokból és rétegekből állnak, mindegyiket más és más hőmérsékleten és anyagokkal lehet tisztítani. Az ilyen matracoknál, ha esetleg foltosak lesznek, két fontos dolog kell szem előtt tartani. Az első, hogy mikor ráfolyatunk valami vegyszert, rögtön kezdjük el a tisztítást ne várjunk vele semeddig. A második ilyen fontos dolog, hogy ne használjunk semmiféle erős vegyületet a folt eltávolításához. Szimplán egy kevés vizet keverjünk el sima mosogatószerrel addig, míg majdnem csak habot látunk. Mindig egy teljesen tiszta szivacsot használjunk és gyengéd körkörös mozdulatokkal dolgozzunk. Nagyon fontos itt megjegyezni, hogy a matrac MINDIG csak akkor használható, ha teljesen megszáradt. Soha ne használjuk vagy ágyazzunk meg rá amíg akár csak egy kicsit is nedves, mert ebben az esetben a penész melegágya lehet. Illetve, ha kitisztítottuk a matracot soha sem a napon, vagy hajszárítóval szárítsuk, mert a túlzottan magas hőmérséklet roncsolja a memória hab anyagát. Ha mindenképp sietünk akkor egy kis sütőpor a nedves részen csodákat tehet, hiszen kiszívja a nedvességet a matrac felső rétegéiből.

Végül a porszívózás.

A memória habos matracok tisztíthatók porszívóval de figyeljünk arra, hogy ne túl nagy teljesítményű gépekkel tegyük és a megfelelő fejjel mert különben szakadást idézhetnek elő a matrac anyagában. Mi elsősorban a kis kézi készülékeket javasoljuk. mivel ezekkel könnyedén eljuttok a nehezen elérhető területekre is. Minden nagyobb gépi tisztításhoz professzionális gép, illetve szákértő igénybe vételét ajánljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük