fbpx

Pár praktikus tipp a tavaszi nagytakarításhoz.

Ami a hálószobát illeti, én egy gyűjtögető vagyok, méghozzá a takarítási tippek gyűjtögetője. Minden tavasszal neki esek és nem nyugszok addig míg nincs kitakarítva minden zeg-zug a szobában és nincs minden ruha, fehérnemű és zokni a megfelelő helyén a fiókokban.

Az évek alatt összegyűjtöttem egy jó pár fogást, amit most szeretnék veletek megosztani:

A kétéves szabály

Ez egy igen egyszerű szabály, még anno diák koromban tanultam meg és az óta nem tudom nem figyelembe venni. Ez a szabály lényegében azt mondja, hogy azokat a ruhákat, amiket két éve nem hordtál, tedd el a napi használatban lévő szekrényedből. Elteheted máskorra, vagy oda adományozhatod olyan szervezetnek vagy embernek , akinek nem megy olyan jól.


A villanykapcsolók.

Évente többször is de ilyenkor tavasszal, ha már nekiálltunk a nagytakarításnak, ne felejtsük el letakarítani a kapcsolókat. Lehet lógós, lehet fali villanykapcsoló, tűzhely gomb stb… Mindegyiket tisztítószeres vízzel töröljük le (azért finoman a vízmennyiséggel, mégis csak villanykapcsoló) majd utána egy fülpiszkálóval töröljük át a mélyedéseit, illesztéseiket és a nehezen elérhető részeket.

Kezdjük a magasban!

Amikor neki állunk porolgatni mindig fentről kezdjük, így amit már sikerült leporolni, nem lesz megint poros amikor leülepedik a felvert por. Amikor végeztünk a takarítással a felső részeken, akkor tartsunk 20 perc szünetet, hogy a felvert por le tudjon szállni legalulra és így biztosan össze tudjuk szedni maradéktalanul.

Nem csak, ahol látszik.

Ha már nagytakarítás akkor legyen NAGY a tisztaság is. Vegyük a fáradtságot, hogy igen is nem csak a bútorok körül, hanem alattuk is porszívózzunk. Esetleg ha kell, kérjünk segítséget a bútorok mozgatásában

A függöny.

Na ez az amit sokan el szoktak hanyagolni de mossuk ki a függönyt. Természetesen nézzük meg a rajta található címkén, hogy lehet e mosógépben mosni és ha igen, milyen programmal és milyen hőfokon. Ha otthon is elvégezhető a mosása, ne habozzunk, álljunk létrára és szedjük le majd mossuk ki. Ha nem lehet gépben mosni, akkor is évente minimum egyszer tisztíttassunk ki.

Így is lehet?

Ha reluxánk vagy bármilyen más olyan árnyékolónk van, aminél hozzáférünk a lamellákhoz, íme egy okos tipp hogyan is könnyíthetjük meg a leporolásukat, illetve nedvesen való tisztításukat. Fogjunk egy étel kiemelőt (csipeszt)és tegyünk rá rongyot, amit benedvesítünk és ezt rögzítsük egy-egy gumival. A tét részével közre tudjuk fogni a lamellákat és egyszerre az alját és a tetejét is tudjuk tisztítani

Onnan is ki lehet szedni a koszt?

Vannak a szobában olyan helyek ahová nem férünk be rendesen hogy kitakarítsuk. Itt ajánlatos bevetni az ecet plusz sütőpor kombinációt, természetesen ha nem roncsolja a felületet, amire rátesszük. Tehát a tisztítani kívánt helyet öntsük le egy nagyon kevés, gyengébb ecettel, majd szórjuk meg egy kis sütőporral és amint elkezd habzani, egy rossz fogkefével el tudjuk tüntetni a legmakacsabb szennyeződéseket is.

Gondolkodjunk előre

Akiknek van gyerekük, tudják, hogy nem is olyan egyszerű eltakarítani utánuk, ha mindent széthagynak. Erre van egy okos megoldásunk: Tartsunk a hálóban is egy olyan tárolót vagy egy fiókot ahová be tudjuk tenni az ott hagyott játékaikat. így nem kell minden nap akár többször is vissza vinni a gyerek szétszórt dolgait a szobájába.

A Zene

Mikor már órák óta takarítunk akkor már sokszor csak azon vagyunk, hogy legyen már vége. Ennek elkerülésére jó ötlet betenni a mobilon vagy a hifin egy kellemes zenét és „élvezni„ a takarítást. Így az idő is gyorsabban eltelik és nem is érezzük nyűgnek a takarítást.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük