fbpx

A rossz matrac hatásai az egészségre

Hogy érzed magad egy kimondottam rossz éjszaka után? Az álmosság, fejfájás és egyéb rövid távú tüneteket, amik a rossz minőségű alvásra utalnak, elég könnyű észre venni, hisz rögtön jelentkeznek mikor felébredsz. A hosszútávú hatások között viszont ott szerepelhet az immunrendszertől gyengülése, a súlynövekedés, sőt akár légzési problémák is előfordulhatnak.

A matracodnak nagyon nagy jelentősége van abban, hogy milyen könnyen alszol el. Ha esetleg túlságosan kemény, puha, nincs elegendő tartása, vagy csak egyszerűen kényelmetlen az sokszor megakadályozza, hogy elaludjunk és természetesen nagyban csökkenti az alvás minőségét is.

Aggódsz, hogy a matracod milyen hatással lehet az egészségedre? Ez a cikk megmutat több olyan mellékhatást, ami lehet hogy csak idegesítő de lehet, hogy potenciálisan káros is lehet és érdemes komolyan venni.

Fáradékonyság álmosság

Senkinek se meglepetés az, ha nem alszunk jól akkor másnap fáradtak leszünk. Ez befolyásolhatja szellemi és testi jelenlétünket, és reakcióidőnket a hétköznapi tevékenységekben. Normális lehet, ha délután vagy az este korai időszakában kissé fáradtak vagyunk, ám a fokozott álmosság a nap többi időszakában könnyen azt jelentheti, hogy nem aludtunk jól, aminek az okát érdemes kideríteni. Ha ki tudjuk zárni a napi faktorokat, mint például a stresszt, akkor érdemes a matracra gyanakodni és elgondolkozni a cseréjén, hiszen egy új matrac mindig megtérülő befektetés.

Hátfájás.

Fáj a hátad? Míg a hátfájásnak nagyon sok oka lehet, például nehéz fizikai munka, sport vagy betegségek. Vagy akár ezek kombinációja. Nem szabad elfelejtenünk, hogy egy nem megfelelő minőségű matrac is lehet a tettes. Nem csak, hogy nem támasztja kellő kepén alá a gerincet, hanem mivel sokszor kényelmetlen lehet, ezért olyan alváspozícióba kényszerít minket, ami kicsavarja és felesleges terhelésnek teszi ki a gerincet. Ezek a kényszerhelyzetek gyakran tehetik kellemetlenné az ébredést, rossz hangulattal indítva a napot.

Túlsúly

Azok az emberek, akik nem alszanak megfelelően vagy felébrednek éjszakánként, azoknál felléphet az alvás megvonás. Ez azt jelenti a pihenés hiánya miatt nem lesz elég energiájuk a napi teendőkre, amire a test fokozott energia bevitel igénnyel reagál. Sajnos ez vezethet túlsúlyhoz hisz testünknek szüksége van az energiára. A napi rutinhoz képest többlet tápanyagbevitel úgy, hogy nem növeltük ezzel arányosan a mozgásmennyiséget, egyenes út az észrevétlenül lerakódott plusz kilókhoz. Egy tipp: Ha lefekvés után akaratunk ellenére sem tudunk elaludni 30 percen belül és nem a napi stressz miatt van ez akkor lehet, hogy érdemes lenne új matracot nézni.

Tüdő és torok irritáció

Minél régebbi egy matrac, annál nagyobb a lehetőség arra, hogy nagy mennyiségű por és poratka van benne. A modern alapanyagok segítenek megőrizni a matrac higiéniáját de a matrac elöregedése, a hosszú használat során, akár a természetes bőr hámlás miatt is kialakulhat az ágyi élősködők számára kedvező élettér a matracban. Az elhanyagolt, vagy csak túl sokáig használt matrac használata különböző bőr és légzőrendszeri betegségekhez vezethetnek, mint például ekcéma, asztma és torokfájás. Ahogy az ágy részei öregednek , dacára minden tisztításnak, le kell cserélni őket. Elsőként a párnákat és az ágyneműt de előbb vagy utóbb a matracra is sort kell keríteni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük